PDS - wat zijn de mogelijke oorzaken
De precieze oorzaak van PDS is niet bekend. Wel zijn er steeds meer aanwijzingen dat PDS te maken heeft met de samenwerking tussen de hersenen en de darmen. Onze hersenen en darmen staan voortdurend met elkaar in verbinding. De communicatie tussen hersenen en darmen verloopt via ons zenuwstelsel. Dit wordt wel de hersen-darm as genoemd. We kunnen dit niet bewust zelf sturen of beïnvloeden zoals we bijvoorbeeld onze beenspieren aansturen.
Het zenuwstelsel geeft voortdurend signalen van onze darm door naar onze hersenen en andersom. Hierdoor ervaren we bijvoorbeeld honger, misselijkheid, braken, aandrang voor ontlasting, maar ook buikpijn, diarree en verstopping. Wanneer je denkt aan lekker eten loopt het speeksel je in de mond. Vlinders in je buik als je verliefd bent, buikpijn of diarree wanneer je een spreekbeurt moet houden zijn hier voorbeelden van die iedereen wel herkent.
Dus hoewel de oorzaak van PDS onduidelijk is, zijn er wel een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan of aanblijven van de klachten. We weten dat bij >60-70% van de mensen de zenuwuiteinden van de darm overgevoelig zijn.
Serotonine Serotonine is een hormoon welke een rol speelt in het samentrekken van de darmspieren. Bij PDS is er een stoornis in het samentrekken van de darmspieren, waardoor de darmen te heftig reageren op voedsel, inspanning en hormoonwisselingen.
Abnormale prikkel verwerking Bij PDS-patiënten niet alleen sprake is van abnormale verwerking van prikkels in het maag-darmkanaal, maar ook in de hersenen. Hierdoor ervaren mensen met PDS eerder pijn in het maag-darmkanaal dan andere mensen.
Microbioom In onze darmen leven triljoenen bacteriën. De verhoudingen tussen deze bacteriën zijn ontzettend belangrijk. Wanneer het microbioom uit balans is, kan dit leiden tot darmklachten. De samenstelling van het microbioom is bij mensen met PDS anders dan bij gezonde mensen. Wetenschappers vermoeden dat bepaalde bacteriën verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van klachten. Het microbioom heeft namelijk invloed op de gevoeligheid en beweeglijkheid van darm.
Infectie PDS kan ontstaan als gevolg van een darminfectie, bijvoorbeeld na een voedselvergiftiging. Mensen geven bij de huisarts namelijk vaak aan dat hun darmklachten begonnen zijn na een darminfectie. Er is echter nog aanvullend onderzoek nodig om dit met zekerheid vast te stellen.
Life event PDS kan ontstaan na acute of chronische stress, of na het doormaken van ziekte, operatie, bevalling of een traumatische gebeurtenis.
Angst en stress Angst en stress zijn geen oorzaken van een spastische darm, maar kunnen wel je klachten verergeren. Angst om een ernstige ziekte te hebben, angst voor diarree, spanning op school/werk/gezin, gepest worden, etc. Angstklachten komen veel voor bij PDS.
Erfelijke aanleg Vermoedelijk speelt ook erfelijke aanleg een rol. Mensen met PDS hebben vaak andere familieleden met PDS. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je aanleg hebt voor een verhoogde gevoeligheid in de darmen of voor bepaalde psychische aandoeningen.
Voedsel Door een voedselallergie of voedselovergevoeligheid kunnen je klachten erger worden, omdat het de spierbeweging in je dikke darm verstoort, waardoor je last krijgt van klachten als buikpijn en krampen. Echter een allergie of intolerantie op zich is geen reden tot PDS, het kan alleen de klachten erger maken.
Wil jij meer weten waarom darmgerichte hypnotherapie de beste oplossing is bij PDS? Lees dan verder
PDS - wat zijn de mogelijke oorzaken
Comentarios