top of page
buikpijn II.jpg

Prikkelbare darm syndroom PDS

in 12 weken weer grip op je darmen en leven

Heb jij buikpijn, een opgeblazen gevoel, krampen en stoelgangproblemen? Voel je je gestrest en angstig; over waar het dichtstbijzijnde toilet is, wat je wel en niet kunt eten, heb je het gevoel dat je geen controle meer hebt over je buik of je leven? Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd, van voedingsaanpassingen, supplementen tot medicijnen, maar nog zonder succes?​

Deze klachten kunnen je behoorlijk belemmeren in je dagelijkse leven. Helaas wordt er nog te vaak gezegd dat er niets aan te doen is of dat je er maar mee moet leren leven. Gelukkig is dat niet waar!

De prikkelbare darm

Het prikkelbare darm syndroom (PDS), ook wel bekend als spastische darm, is een veelvoorkomende aandoening die het spijsverteringsstelsel treft. Mensen met PDS ervaren een reeks symptomen, die vaak wisselen in ernst en duur. Hoewel de exacte oorzaak van PDS niet volledig wordt begrepen, wordt aangenomen dat het te maken heeft met hoe de hersenen en de darm met elkaar communiceren. Factoren zoals stress, voeding, en mogelijk een verstoring van de darmflora kunnen bijdragen aan het ontstaan en de ernst van de symptomen.

De klachten die gepaard gaan met PDS variëren per persoon, maar de meest voorkomende zijn:
• buikpijn, deze kan zeurend, stekend of krampend zijn
• veranderingen in de stoelgang: diarree, obstipatie of een afwisseling van beide
• opgeblazen gevoel en gasvorming, soms ook met zichtbare zwelling van de buik 
• voedselintolerantie; sommige mensen met PDS merken dat hun symptomen verergeren na het eten van
bepaalde voedingsmiddelen. Lactose, gluten en bepaalde soorten koolhydraten (FODMAPs) zijn bekende
triggers
• vermoeidheid, gevoelig voor stress, lage rugpijn, problemen met plassen, minder energie, angst, somber,
slecht slapen

De hersen - darm - verbinding

Onze darmen en hersenen staan continu met elkaar in verbinding via een gespecialiseerd zenuwnetwerk. Hierover gaan zonder dat we het ons bewust zijn constant signalen heen en weer van onze darmen naar onze hersenen en andersom. Signalen die we wel kennen zijn honger, verzadiging, de aandrang om naar het toilet te moeten. Ook buikpijn of diarree horen daarbij wanneer er iets mis is in ons lichaam.
Echter, bij de prikkelbare darm is er een verstoring ontstaan tussen de darmen en hersenen; er gaan teveel en te sterke signalen heen en weer. De hersenen worden pijngevoeliger, de darmen gaan steeds sterker reageren op onschuldige prikkels zoals voeding, inspanning, temperatuur, stress en emoties. Deze geven op hun beurt meer stress en zo beland je in een vicieuze cirkel.

Hypnotherapie bij PDS

Darmgerichte hypnotherapie herstelt deze miscommunicatie tussen hersenen en darmen. Het richt zich op de bron van het probleem: het behandelen van de té gevoelige zenuwen in de darm. 

Hypnotherapie is gebaseerd op ruim 40 jaar klinisch onderzoek. Hypnotherapie biedt een significante en blijvende vermindering of volledige verdwijning van lichamelijke en psychische klachten, waaronder verbeterde darmfunctie, vermindering van stress en angst, betere voedingstolerantie, en een gevoel van vrijheid. Hypnotherapie is veilig, 100% natuurlijk, en het helpt je zonder dieet of beperkingen binnen een paar weken naar een rustige buik en een vrij leven.

Prof. Dr. Daniel Keszthelyi

Hoofd afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten 
specialisatie PDS.
Maastricht Universitair Centrum.

In zijn inaugurele rede, van juni 2022, vertelt professor dr. Keszthelyi meer over de rol van de hersen-darm-as en hoe hypnotherapie effectief is in de behandeling van PDS en functionele dyspepsie. "Hypnotherapie, in welke vorm dan ook aangeboden, leidt tot langdurige verbetering van klachten".

Video

Video

Video afspelen

Hypnotherapie hoe werkt het

Onze unieke en effectieve methode

Naast ervaringsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de behandeling van PDS, dyspepsie en IBD, zowel bij volwassenen als kinderen. Speciaal voor mensen met PDS en maag-darmklachten heb ik het programma "Je buik de baas" ontwikkeld. Voor Nederland het eerste programma voor PDS wat ook volledig vanuit huis te volgen is. Hieraan hebben een psycholoog, diëtistes, een medisch adviseur en sport- en leefstijlcoach meegewerkt. Inmiddels heb ik vele honderden mensen effectief geholpen. Ik werk veel samen met huisartsen, ziekenhuizen, diëtistes en MDL artsen door het hele land. 

Je buik de baas werkt met evidence based ofwel wetenschappelijk onderbouwde hypnotherapie, aangevuld met alles wat jij nodig hebt om weer met een rustige buik en vol energie te leven. 
​​
Of je nu de voorkeur geeft aan onze direct toegankelijke online sessies, comfortabel vanuit je eigen huis, of de voorkeur geeft aan persoonlijke begeleiding in één van onze praktijken, onze aanpak biedt een veilige, natuurlijke en effectieve weg naar een leven met minder of zelfs zonder PDS-klachten. Wij zetten in op een duurzame verbetering van je gezondheid.

Kies welke behandeling bij jou past en meld je aan

Darmgerichte hypnotherapie kun je bij mij volgen in de praktijk, maar je kunt het ook comfortabel volgen vanuit je eigen huis. Alle sessies, oefeningen en tips staan in een online therapie omgeving waarin je 24/7 kunt inloggen. Dit is net zo effectief als therapie volgen bij mij in de praktijk. We zijn altijd bereikbaar voor vragen en overleg, en het is mogelijk om videoconsulten in te plannen zodat je je vragen kunt stellen en wij je kunnen bijsturen waar nodig.

phoenix tekening oog hypno.JPG

Luistersessies

Elke dag staat een heerlijk ontspannen darmgerichte sessie voor jou klaar. Deze kun je afluisteren op welk moment je maar wilt, comfortabel vanuit huis.

phoenix tekening pop zitten kleermaker.JPG

Oefeningen

Weet welke ademhalings- en lichaamsgerichte oefeningen je kunt doen om buikklachten angst en stress klachten te kunnen verminderen. 

phoenix tekening poppetje.JPG

Begeleiding

Je doet het niet alleen! Heb je vragen, wil je overleggen of heb je behoefte aan extra begeleiding? Wij zijn  bereikbaar voor jou. 

phoenix tekening hangmat_edited.jpg

Ontspannen

Spanning, angst en stress hebben een negatief effect op je maag-darm stelsel, we leren je diep te ontspannen op een manier die iedereen lukt.

phoenix tekening darmen.JPG

Kennis 

We behandelen alle belangrijke thema's die helpen je maag-darmgezondheid te verbeteren: voeding, beweging, stress, etc.

Erika - PDS

Ik ben enorm tevreden over de behandeling. Vooral de hypnosesessies waren erg rustgevend en effectief. Door de therapie ben ik anders tegen dingen aan gaan kijken en ben ik mijn lichaam en geest en de verbinding tussen die twee beter gaan begrepen. Dat was erg behulpzaam.

Ik heb de therapeute als erg competent en meelevend ervaren. Ook vond ik dat ze mij veel uit kon leggen over prikkelbare darmsyndroom en relevante informatie voor het herstel heeft meegegeven. Ik had niet verwacht dat ik bijna geen last meer zou hebben van mijn darmen. Ik ben erg gelukkig.

Vrouw middelbare leeftijd

Ellen - PDS

Door de hypnosesessies en de goede theoretische uitleg heb ik dit ervaren als een veelzijdige cursus als je darmklachten hebt. Het heeft mij persoonlijk veel inzichten gebracht. Ondanks dat het een online programma is voelt de ondersteuning van Elja en Herman en de vlotte reactie op vragen zeer persoonlijk. Nadat bij mij een ander medisch probleem was ontstaan waarvoor ik behandeling nodig had, heb ik ook veel steun aan het programma gehad. Daarbij kreeg ik ook nog aanvullende hypno-sessies speciaal voor dit probleem, waarvoor nog steeds dank. 

Vrouw met Patterned Shirt

Monika - PDS

Het gaat goed met me. Ben al verschillende keren in de stad geweest en heb al sinds lange tijd niet zo veel meer ondernomen.. Jouw training heeft me absoluut de juiste duw gegeven. Het is heel fijn om eindelijk steeds meer verbetering te voelen. Mijn man en dochter vinden t natuurlijk ook fijn dat ik weer dingen kan ondernemen. Vooral voor mijn dochter vind ik t heerlijk!! Het mooiste wat me gegeven is is dat ik nu echt diep van binnen voel dat ik alles in mij heb om een prachtige toekomst tegemoet te gaan... Stapje voor stapje. Nogmaals dank voor je enthousiaste steun!

Wil je meer weten? 

Voor veel mensen is hypnotherapie nieuw. Wanneer jij meer wilt weten; hoe het werkt, hoe het voelt, of jij geschikt bent om hypnotherapie te volgen, dan klik op één van onderstaande opties.
Wij vertellen je graag meer! 

Dr. Sjoukje Nauta - MDL arts Deventer Ziekenhuis

"Elja is een nuchtere Achterhoekse die mensen, die kampen met het prikkelbare darmsyndroom, buikpijn of maagklachten, een effectieve behandeling biedt met darmgerichte hypnotherapie.
Ik beveel haar centrum graag aan bij mijn patiënten"

Sjoukje Nauta - 383 525.jpg
Melanie Meijer.jpg

Dr. Melanie Meijer - huisarts Bloem Leefstijlkliniek

"Buikpijn of een prikkelbare darm?
Hypnotherapie is bewezen effectief bij buik- en maagklachten. Het helpt het stress systeem tot rust te laten komen. Met hypnotherapie word je bewust van de signalen van je lijf en leer je hiermee om te gaan".

Dr. Marten Otten - Medisch Centrum Veluwe

"Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende aandoening waarvoor meerdere behandelingen mogelijk zijn. Hypnotherapie is één van die behandelopties die wetenschappelijk bewezen zijn en vaak in meer dan 80% van de gevallen succes heeft. Het voordeel van hypnotherapie is, dat wanneer de behandeling aanslaat het effect heel lang kan aanhouden".

Dr M Otten.jpg

Kies welke behandeling bij jou past en meld je aan

Darmgerichte hypnotherapie kun je bij mij volgen in de praktijk, maar je kunt het ook comfortabel volgen vanuit je eigen huis. Alle sessies, oefeningen en tips staan in een online therapie omgeving waarin je 24/7 kunt inloggen. Dit is net zo effectief als therapie volgen bij mij in de praktijk. We zijn altijd bereikbaar voor vragen en overleg, en het is mogelijk om videoconsulten in te plannen zodat je je vragen kunt stellen en wij je kunnen bijsturen waar nodig.

bottom of page