Buikpijn

PDS: prikkelbare of
spastische darm 

Denk jij dat je moet leren leven met PDS? Lees dan vooral verder, want darmgerichte hypnotherapie is de bewezen effectieve methode bij prikkelbaar darm syndroom met bijbehorende klachten zoals diarree en/of obstipatie, een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid. 

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende maag-darm aandoening bij volwassenen. Het wordt ook wel spastische darm of functionele buikpijn of IBS genoemd. Men schat dat ongeveer 15 - 20% van de Nederlanders last heeft van PDS, dat zijn ongeveer 2 miljoen mensen waarvan ongeveer 500.000 mensen met zeer ernstige klachten.

 

Voorheen werd de aandoening spastische darm genoemd. De term ‘spastisch colon' kwam voort uit het idee dat spierkrampen in de dikke darm de buikpijn en veranderingen in het ontlastingspatroon veroorzaakten. Ook bij kinderen komt PDS voor.

Het is nu echter bekend dat PDS wordt beïnvloed door meer factoren dan alleen spierspasmen, en de term ‘ PDS ‘ wordt gebruikt om een breder scala aan maag- en darmklachten aan te duiden.


De meest voorkomende symptomen zijn:

 • buikpijn

 • krampen

 • opgeblazen buik

 • gasvorming, winderigheid

 • diarree, of obstipatie, soms ook afwisselend

 

Het meest kenmerkende symptoom van PDS is een zeurende, stekende of krampende buikpijn. De pijn kan zeer hevig zijn, bij veel mensen is dit voornamelijk 's avonds en 's nachts. De pijn kan gepaard gaan met aandrang, soms vermindert de buikpijn na het laten van winden of als je ontlasting hebt. Bij PDS is het ontlastingspatroon afwijkend, sommige mensen hebben diarree, anderen obstipatie, of een patroon waarbij verstopping en diarree elkaar afwisselen. Plotselinge onhoudbare aandrang komt veel voor.

Daarnaast kun je last hebben van maagklachten, moeheid, slaapproblemen of lage rugpijn. Deze klachten kunnen je behoorlijk belemmeren in je dagelijkse leven.

Verschillende types PDS

 

Het prikkelbare darm syndroom kan worden onderverdeeld in drie typen, dit gebeurt op basis of diarree of obstipatie (verstopping) de overhand heeft.

 • PDS – D :  bij deze vorm staat diarree op de voorgrond. De ontlasting is dun tot waterig, komt vaker, is vaak lastig op te houden en kan gepaard gaan met krampen.

 • PDS – C :  bij deze vorm staat obstipatie (verstopping) op de voorgrond. De ontlasting is harder en klonterig, de stoelgang is vertraagd en kost moeite. Daarnaast kan een opgeblazen gevoel en buikpijn optreden.

 • PDS – M :  is een gemengde vorm, waarbij zowel obstipatie als diarree optreden.

Bijkomende symptomen

Bij PDS komen vaak ook andere maag-darmklachten voor, zoals gasvorming, winderigheid, een opgeblazen gevoel of een opgezette buik. Dit laatste kan zelfs zo zijn dat de buik 's morgens plat is en 's avonds lijkt of je een paar maanden zwanger bent.

Maagzuur, slikklachten, een brok in de keel en sommige soorten voedsel slecht verdragen.

Daarnaast kun je je vermoeid en futloos voelen, of klachten hebben die niet meteen onder PDS vallen: rugpijn, hoofdpijn, spierpijn, problemen met plassen, een onregelmatige menstruatie of pijn tijdens of na het vrijen.

Klachten kunnen van persoon tot persoon verschillen, en ook van dag tot dag. Periodes met en zonder klachten kunnen elkaar afwisselen.

Hersen darm as groen .jpg

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat PDS te maken heeft met de samenwerking tussen de hersenen en de darmen. Onze hersenen en darmen staan voortdurend met elkaar in verbinding. De communicatie tussen hersenen en darmen verloopt via ons zenuwstelsel, de zogenaamde hersen-darm-verbinding.

 

We kunnen dit niet bewust zelf sturen of beïnvloeden zoals we bijvoorbeeld onze beenspieren aansturen. Het zenuwstelsel geeft voortdurend signalen van onze darm door naar onze hersenen en andersom. Hierdoor ervaren we bijvoorbeeld honger, misselijkheid, braken, aandrang voor ontlasting, maar ook buikpijn, diarree en verstopping. Wanneer je denkt aan lekker eten loopt het speeksel je in de mond. Vlinders in je buik als je verliefd bent, buikpijn of diarree wanneer je een spreekbeurt moet houden zijn hier voorbeelden van die iedereen wel herkent. 

Bij PDS lijkt er een miscommunicatie tussen de darmen en hersenen ontstaan; er gaan teveel of verkeerde prikkels heen en weer. Daarnaast zijn de zenuwen in de darmen overgevoelig, zodat er op normale prikkels zoals voeding, inspanning of emoties pijn of klachten ontstaan.

Veel mensen proberen dit op te lossen door voedingsmiddelen uit hun eetpatroon te halen, maar dit helpt vaak niet afdoende. Bovendien ontstaat vaak een eenzijdig eetpatroon of kun je steeds minder verdragen. 

 

Hypnotherapie richt zich op de bron van het probleem:

het behandelen van de té gevoelige zenuwen in de darm en het verminderen van pijngevoeligheid in het brein.


Je leert met behulp van rustgevende beelden je maag-darmkanaal te beïnvloeden en beter te ontspannen. Deze aangename staat van ontspanning (trance) werkt met darmgerichte suggesties, oefeningen en visualisaties. Het helpt bij het verminderen van angst en depressieve gevoelens.

 

Wetenschappelijke studie toont aan dat darmgerichte hypnotherapie effectiever is als het low-FODMAP dieet in het verminderen van PDS symptomen. Ook op de lange termijn. Bij meer dan 85% van de mensen met PDS verminderen de klachten significant, zonder dieet, medicijnen of bijwerkingen.

Hypnotherapie bij PDS richt zich op:

 • de gevoeligheid voor pijn in delen van de hersenen te verminderen

 • de signalen van de darm-hersenverbinding te herstellen

 • angst, stress en depressie te verminderen, waardoor ook pijn vermindert

 • stress te verminderen

 • stoelgang herstellen

 • verminderen voedselovergevoeligheden.

 

Voordelen hypnotherapie:

 • wetenschappelijk bewezen

 • ruim 85% mensen effectief

 • geen bijwerkingen

 • geen dieet of beperkingen

 • zelf genezend vermogen

 • resultaten zijn blijvend

hypnose.jpg

Programma Je buik de baas 

 Leert jou in 12 weken weer grip te krijgen op je buik en je leven,

comfortabel vanuit je eigen huis. 

phoenix tekening oog hypno.JPG

Luistersessies

Elke dag staat een heerlijk ontspannen darmgerichte sessie voor jou klaar. Deze kun je afluisteren op welk moment je maar wilt, comfortabel vanuit huis.

phoenix tekening pop zitten kleermaker.JPG

Oefeningen

Weet welke ademhalings- en lichaamsgerichte oefeningen je kunt doen om buikklachten angst en stress klachten te kunnen verminderen. 

phoenix tekening poppetje.JPG

Begeleiding

Je doet het niet alleen! Heb je vragen, wil je overleggen of heb je behoefte aan extra begeleiding? Wij zijn  bereikbaar voor jou. 

phoenix tekening hangmat_edited.jpg

Ontspannen

Spanning, angst en stress hebben een negatief effect op je maag-darm stelsel, we leren je diep te ontspannen op een manier die iedereen lukt.

phoenix tekening darmen.JPG

Kennis 

We behandelen alle belangrijke thema's die helpen je maag-darmgezondheid te verbeteren: voeding, beweging, stress, etc.

Wat artsen zeggen over hypnotherapie 

Dr M Otten.jpg

Dr. Marten Otten gastro-enteroloog

Medisch Centrum Veluwe

"Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende aandoening. Hypnotherapie is één van die behandelopties die wetenschappelijk bewezen zijn en vaak in meer dan 80% van de gevallen succes heeft. Het voordeel van hypnotherapie is dat het effect heel lang kan aanhouden".

Melanie Meijer.jpg

Dr. Melanie Meijer, huisarts

Dokter Bloem Leefstijl kliniek Zutphen

"Buikpijn of een prikkelbare darm?

Hypnotherapie is bewezen effectief bij buik- en maagklachten. Het helpt het stress systeem tot rust te laten komen.

Met hypnotherapie word je bewust van de signalen van je lijf en leer je hiermee om te gaan. Word je buikpijn de baas". 

Sjoukje Nauta - 383 525.jpg

Dr. Sjoukje Nauta, MDL arts

Slingeland ziekenhuis Doetinchem

"Elja is een nuchtere Achterhoekse die mensen, die kampen met het prikkelbare darmsyndroom, buikpijn of maagklachten een effectieve behandeling biedt met darmgerichte hypnotherapie. 

 

Ik beveel haar centrum graag aan bij mijn patiënten". 

Dr Whorwell.jpg

Prof dr P. Whorwell

MDL arts Manchester (UK)

"Hypnotherapie biedt een unieke oplossing voor het probleem PDS omdat het een breed scala aan pathofysiologische processen kan wijzigen om zo tot symptoombestrijding te komen".

Medisch_Hypnose_centrum_PDS.jpg

Je buik de baas

12 weken programma - darmgerichte hypnotherapie

Dit programma biedt jou alles wat je nodig hebt om je darmgezondheid te verbeteren in slechts 20 minuten per dag.​

 • je kunt direct starten

 • comfortabel vanuit je eigen huis

 • 24/7 toegang tot alle sessies, oefeningen, informatie en tips 

 • geen bijwerkingen, dieet, of beperkingen 

 • vergoeding van je zorgverzekering*

 • inclusief intake gesprek, videoconsulten en E-book

Betaal in 7 termijnen van € 50,- 

Peter - PDS

 

"Het gaat de goede kant op met mijn klachten.

Ik heb vorige week ijs geprobeerd en ik kreeg geen opgeblazen buik.

Sowieso zijn mijn darmen en maag rustiger dan voorheen. 

Ik ben erg tevreden".

Vader en zoon