PRIKKELBARE DARM SYNDROOM

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veel voorkomende stoornis van het maag-darmkanaal.

Deze darmstoornis is ook bekend als spastische darm of Irritable Bowel Syndroom (IBS). Naar schatting heeft

10 - 20% van de Nederlanders hier last van. De meest voorkomende symptomen zijn buikpijn, krampen, opgeblazen buik, diarree, of obstipatie, soms ook afwisselend. Daarnaast kun je last hebben van maagklachten, moeheid, slaapproblemen of lage rugpijn. Deze klachten kunnen je behoorlijk belemmeren in je dagelijkse leven.

Wanneer je je meldt bij de huisarts zal hij eerst je klachten uitvragen en zo nodig onderzoek verrichten.   

Na uitsluiting van andere ziektebeelden kan de diagnose PDS gesteld worden. Dit gebeurt op basis van je verhaal en de zogenoemde Rome-III criteria. 

Het betekent dat er in de voorafgaande twaalf maanden, tenminste 12 weken met klachten van buikpijn, of een onaangenaam gevoel in de buik, afnemend na stoelgang en/of verandering in frequentie en/of verandering in samenstelling (consistentie) ondersteund door tenminste 2 of meer van de volgende lichamelijke kenmerken (symptomen) moeten zijn.

 • Abnormale ontlastingsfrequentie (> 3 maal daags of < 3 maal per week)

 • Abnormale vorm van de ontlasting (harde keutels, zacht of waterig) in meer dan ¼ van het toiletbezoek

 • Abnormale passage van de ontlasting (abnormaal persen, loze aandrang of gevoel van incomplete darmlediging) in meer dan ¼ van het toieltbezoek

 • Slijmerige ontlasting bij meer dan ¼ van het toiletbezoek

 • Opgeblazen gevoel in meer dan ¼ van alle dagen

PDS is een functionele afwijking, dat wil zeggen dat het een aandoening is zonder fysiologische "meetbare"afwijking. De functie/werking van de darmen is verstoord. Wel is aangetoond dat de darmen van mensen met PDS gevoeliger zijn voor pijn dan bij mensen zonder PDS. Angst en spanning over lichamelijke afwijkingen kunnen op hun beurt spanning geven wat buikpijn kan doen toenemen.

OORZAKEN

De precieze oorzaak van PDS is niet bekend. Wel is de kennis over oorzaken en het ontstaan van PDS de laatste jaren toegenomen en wordt er veel onderzoek gedaan. Hoewel de oorzaak van PDS onduidelijk is, zijn er wel een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan of aanblijven van de klachten:  

 • PDS te maken heeft met een fout in het stofje serotonine in je lichaam. Serotonine is een stofje dat een rol speelt in het samentrekken van je spieren. Bij PDS is er een stoornis in het samentrekken van je darmspieren, waardoor je darm te heftig reageert op voedsel, inspanning en hormoonwisselingen.

 • Bij PDS-patiënten niet alleen sprake is van abnormale verwerking van prikkels in het maag-darmkanaal, maar ook in de hersenen. Hierdoor ervaren mensen met PDS eerder pijn in het maag-darmkanaal dan andere mensen. 

 • PDS ontstaat als gevolg van een darminfectie, bijvoorbeeld door een voedselvergiftiging. Mensen geven bij de huisarts namelijk vaak aan dat hun darmklachten begonnen zijn na een darminfectie. Er is echter nog aanvullend onderzoek nodig om dit met zekerheid vast te stellen.    

 • Angst en stress zijn geen oorzaken van een spastische darm, maar kunnen wel je klachten verergeren. Angst om een ernstige ziekte te hebben, spanning op school/werk/gezin, gepest worden, etc. 

 • Door een voedselallergie kunnen je klachten erger worden, omdat het de spierbeweging in je dikke darm verstoort, waardoor je last krijgt van klachten als buikpijn en krampen. Echter een allergie op zich is geen reden tot PDS, het kan alleen de klachten erger maken.

 • Er zijn twee keer zoveel vrouwen als mannen die last hebben van een prikkelbare darm. Jongvolwassenen hebben relatief vaker last van het spastische darm syndroom en vaak verdwijnen de klachten aan de darmen vanzelf wanneer de middelbare leeftijd bereikt wordt.  


Er zijn steeds meer aanwijzingen dat PDS te maken heeft met de samenwerking tussen de hersenen en de darmen. Onze hersenen en darmen staan voortdurend met elkaar in verbinding. De communicatie tussen hersenen en darmen verloopt via ons zenuwstelsel. We kunnen dit niet bewust zelf sturen of beïnvloeden zoals we bijvoorbeeld onze beenspieren aansturen. Het zenuwstelsel geeft voortdurend signalen van onze darm door naar onze hersenen en andersom. Hierdoor ervaren we bijvoorbeeld honger, misselijkheid, braken, aandrang voor ontlasting, maar ook buikpijn, diarree en verstopping. Wanneer je denkt aan lekker eten loopt het speeksel je in de mond. Vlinders in je buik als je verliefd bent, buikpijn of diarree wanneer je een spreekbeurt moet houden zijn hier voorbeelden van die iedereen wel herkent. 

HYPNOTHERAPIE BIJ PDS

Bij de behandeling van PDS geven dieet en medicijnen niet altijd het gewenste resultaat.

Hypnotherapie blijkt bij PDS-klachten een positieve tot zeer positieve werking te hebben en artsen verwijzen vaker door naar een in PDS gespecialiseerde hypnotherapeut. Deze werken volgens een door prof. dr. Whorwell en hr. Mahony ontwikkeld protocol welke wetenschappelijk onderbouwd is.

Met lichaamsgerichte oefeningen, ontspanning en visualisaties leer je het maag-darmkanaal te beïnvloeden. De darmen leren ontspannen en normaal (zonder krampen) te functioneren waardoor pijn kan afnemen. Aanvullend leer je anders met spanning en stress om te gaan, informatie, leefregels, oefeningen, voeding kunnen ook een onderdeel zijn van het traject. Zelf heb je een actieve rol. 

Het traject bestaat uit een intakegesprek en een aantal vervolgconsulten van gemiddeld een uur. Afhankelijk van de ernst van de klachten kun je rekenen op ongeveer 6 sessies bij milde klachten tot 12 - 14 sessies bij ernstige klachten. 

Om de voortgang te kunnen meten zul je vooraf en nadien een scorelijst invullen. 

Voor kinderen kijk hier >

Voor ervaringen kijk hieronder.

ERVARINGEN

MEVR. I. - PDS

Je behandeling heeft zeker goed aangeslagen, ben een stuk zekerder en heb het gevoel te kunnen beïnvloeden. Stoelgang ook veel regelmatiger. Kortom, succes! (mevr. heeft ruim 30 jaar PDS klachten) Scorelijst:

 • Obstipatie van 3 naar 1

 • Diarree van 7 naar 1

 • Pijn van 6 naar 1

 • Winderigheid van 9 naar 2

 • Opgeblazen gevoel van 7 naar 1

 • Darmlediging gevoel van 8 naar 2

 • Pijn van 2 dagen in de week naar 0 dagen

 • Tevredenheid over stoelgang van 50% naar 85%

DHR. D. - PDS PIJN DIARREE

Ik vond de therapie super goed. Voornamelijk dat je je hand op de buik moet leggen en ontspannen. Elja is meelevend serieus en toont interesse. Ze leeft erg mee en denkt altijd mee met gepaste oplossingen.

 • Diarree van 9 naar 0

 • Pijn van 10 naar 1

 • Beïnvloeding leven van 100% naar 20%

 • Gestopt met roken

 • Van anderhalf jaar volledig thuis zitten, weer parttime aan het werk en kan weer op stap.  

MEVR. L. - PDS, STRESS

Ik ben heel blij dat ik bij je ben geweest, wat nu al goed merkbaar is dat die trilling (nerveuze spanning) in m'n lichaam tijdens gesprekken verdwenen is, dat ik goed oog contact maak. M'n lichaam als een geheel en warm aan voelt. Wat heel fijn is. Mijn buik voelt rustiger, ik heb minder kramp.
Dat ik nog wel wat gesnoept heb, maar niet met een dwang matig gevoel, vaak werd ik dan zo gepusht en had een hele nare trilling in m'n lijf, die is nu weg!
Na 3e sessie:Ik heb de laatste weken veel afspraken gehad en die zijn allemaal heel goed verlopen.
Kan mezelf goed onder hypnose brengen, ben goed aan t oefenen, t lukt me erg snel. M'n darmen daar gaat t ook nog steeds goed mee, ben d'r erg blij mee!

JONGEDAME L. 14 JAAR - PDS

De therapie was prettig, de oefeningen kon X goed thuis uitvoeren. Elja is zeer betrokken bij de voortgang. De ademhalingsoefeningen en de ontspanningsoefeningen voor thuis waren erg waardevol voor tijdens en tussen de buikpijnen. Elja was heel aardig, rustig, begripvol. Erg betrokken. We voelden ons zeker serieus genomen en we zijn niet aan het lijntje gehouden. Er was sprake van goed overleg en uitleg.

MEVR. M. - PDS, ERNSTIGE OBSTIPATIE

Goedemorgen Elja, hier even een update. Het is nu een week geleden. Heb na de hypnose dagelijks stoelgang gehad, wat een verademing. Ook het water drinken is beter nu, ik merk nu eerder op dat ik dorst heb. Vanmorgen gaf de weegschaal 1,3 kg. minder aan. Ik zeg succesvolle week gehad! Thanks!

MEVR. M. - ANGSTSTOORNIS M.B.T. MISSELIJKHEID EN DARMKLACHTEN.

Het gaat goed met me, ik ben een stuk minder angstig en misselijk. Ik denk er ook veel minder aan. Ik sta er niet meer mee op. Ik had dit weekend ook veel feestjes en verplichtingen waar ik normaal tegen op zag en nu gewoon met veel zin heen ben geweest. De zelfhypnose vond ik in het begin nog wel lastig, maar na een paar keer doen ging het beter en heb daar ook veel baat bij. Dankjewel voor alles!

MEVR. J. - PRIKKELBAAR DARM SYNDROOM

...Wat betreft mijn buikklachten en de techniek met m'n handen op mijn buik zie ik resultaat. Ik heb weer meer en andere dingen kunnen eten zonder er veel last van te krijgen....en met het ontgroeningsweekend kon ik patat, chips en frisdrank eten/drinken. Ja ik weet, niet gezond ;-) maar wel fijn om een keer mee te kunnen doen!

MEVR. L. - PDS

Ik heb de therapie als fijn ervaren, geleerd om mijn darmklachten niet meer mijn dag te laten verpesten. Ik ben nog steeds lerende in dit proces maar ik heb er veel aan gehad. Daarnaast heeft het me ook goed gedaan om wat meer oog voor het positieve te krijgen ipv het negatieve. Ik vond vooral de ontspanning oefeningen fijn om tot rust te komen en meer positiviteit te beleven. Elja vind ik een hele fijne vrouw. Ze is begripvol en heeft veel kennis om goede tips te geven.

HypnoseCentrumOost Wiedenbroeksingel 4 7481BT Haaksbergen 06 - 21 400 992 info@hypnosecentrumoost.nl