top of page

Hypnotherapie hoort in het basispakket

Dr. Melanie Meijer - Dokter Bloem Leefstijkliniek

Het is de beste behandeling van buikpijnklachten bij kinderen. Effectiviteit 85%: Waarom wordt hypnotherapie niet vergoed?

Ter vergelijk: de statine, één van de meest voorgeschreven medicijnen bij een hoog cholesterol. Citaat uit het Farmacotherapeutisch Kompas (hét medicatie-naslagwerk voor de arts) over de effectiviteit van cholesterolverlagers op triglyceriden, het meest schadelijke soort cholesterol: ‘Statinen doen een verhoogd triglyceridengehalte met slechts 10–30% dalen.’ En deze worden volledig vergoed als een arts ze voorschrijft.

Melanie Meijer.jpg

Nederland kent tot 2,5 miljoen mensen met chronische buikpijnklachten (Prikkelbare Darm Syndroom, PDS). De kwaliteit van leven is vergelijkbaar met mensen die lijden aan reuma en kanker. Kinderen die thuis blijven, volwassenen die tegen een vergadering opzien of niet makkelijk buiten de deur afspreken. Praten over je ontlasting is nu eenmaal niet echt een gangbaar gespreksonderwerp.

 

Waarom is deze effectieve behandeling niet voor deze patiëntengroep toegankelijk? Al in 2007 publiceerde kinderarts Dr. Arine Vlieger, MD, PhD. e.a. de resultaten van de omvangrijke studie naar de effecten van hypnotherapie bij kinderen. De pijnscores werden gemeten tot een jaar na de interventie tussen twee groepen van kinderen (8-18 jaar) met buikpijnklachten. Bij de groep met gangbare zorg was de pijnvermindering 25%, de groep kinderen die werd behandeld met hypnotherapie had een ongelooflijke reductie van 85% (!) van de buikpijnklachten.

 

Waarom een behandeling effectiever is dan de meeste medicijnen niet vergoeden? Wat kost de samenleving deze grote groep chronische pijnpatiënten? Denk aan verzuim, medicatiegebruik, samenhangende iatrogene schade, verlies aan kwaliteit van leven en flink verhoogd bezoek aan de huisarts en specialist. Het effect van 85% is ongekend hoog. Als dit een pil was geweest, was dit wereldnieuws. Gelukkig zijn er steeds meer zorgverleners opgeleid en werken inmiddels de meeste ziekenhuizen (> 70!) met medische hypnose. Mooie documentaire hierover bij de NOS.

 

Onze Elja is als voormalig verpleegkundige inmiddels al jaren werkzaam als medisch hypnotherapeut, en richt zich onder meer op kinderen en PDS. We zijn blij dat ze sinds dit jaar ook bij Dokter BLOEM® het team versterkt. Met mooie resultaten.

 

Pijn is invaliderend. Hardwerkende zorgprofessionals zien met lede ogen aan hoe deze grote groep mensen makkelijker pijnstillers krijgen voorgeschreven, dan hypnotherapie. Graag draag ik bij aan zinnige en zuinige zorg. Waarom onze medemens én onze kinderen deze behandeling onthouden? Laten we hypnotherapie opnemen in het basispakket. Nogmaals, 85% effectief, hoeveel argumenten wil je hebben?

Graag delen om leefstijlbewustzijn te vergroten.

bottom of page