top of page
Badkamer toilet

Blaas & Plasproblemen

blaaspijnsyndroom 

Plasproblemen, zoals angst om te plassen of het blaaspijnsyndroom (Interstitiële Cystitis), kunnen een aanzienlijke impact hebben op je kwaliteit van leven. Angst om te plassen kan verschillende oorzaken hebben, waaronder eerdere traumatische ervaringen, schaamte of sociale angst. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van verhoogde angst en fysieke spanning, waardoor de plasproblemen verergeren.

Blaaspijnsyndroom is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door pijn en druk in de blaas en het bekkengebied, vaak gepaard gaande met frequente en urgente aandrang om te plassen. De exacte oorzaak is nog onbekend, maar het kan zowel fysiek als psychologisch belastend zijn.

Hypnotherapie kan een effectieve behandelingsoptie zijn voor mensen die lijden aan deze plasproblemen. Hypnotherapie kan helpen om angst en spanning te verminderen, negatieve gedachten en gedragingen rondom het plassen veranderen, en een gevoel van ontspanning en controle bevorderen. Voor mensen met blaaspijnsyndroom kan hypnotherapie bijdragen aan pijnmanagement en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven.

Blaaspijnsyndroom wat is het

Het blaaspijnsyndroom (BPS) of interstitiële cystitis (IC) is een chronische, goedaardige aandoening van de urineblaas die niet door bacteriën wordt veroorzaakt. Dit in tegenstelling tot een "gewone" blaasontsteking. 

BPS/IC is een redelijk zeldzame aandoening, in Nederland lijden ongeveer 2000 - 4000 mensen hieraan, 80% hiervan is vrouw en 20% man. Bij de meeste mensen ontstaat het op latere leeftijd, maar het kan ook bij jonge mensen of kinderen ontstaan. BPS/IC is niet te genezen.

Symptomen blaaspijnsyndroom


  • pijn in de blaas, deze pijn verergert naarmate de blaas verder gevuld raakt
  • voortdurende pijnlijke aandrang om te moeten plassen
  • pijn op andere plekken in het lichaam; pijn in de onderbuik, pijn die uitstraalt naar de rug, lies, flanken of
  het bekken, pijn bij de geslachtsorganen, pijn in de plasbuis
  • veelvuldig plassen; het heel vaak moeten plassen gaat vaak dag en nacht door. Plassen lucht soms even
  op maar de aandrang komt vaak snel weer terug
  • slaapproblemen en vermoeidheid, door het veelvuldig moeten plassen wat ook 's nachts doorgaat
  • verkramping van de bekkenbodemspieren, waardoor vaak ook pijn en darmklachten kunnen ontstaan
  (obstipatie)
  • angst, stress en depressieve klachten door chronische pijn, geïrriteerd en vermoeid door slechte
  nachtrust 

​Hypnotherapie bij blaaspijnsyndroom

Behandelingen richten zich op het verminderen van de symptomen. 

Hypnose is al langer bewezen effectief bij allerlei soorten pijn, zowel bij chronische pijn (rugpijn, buikpijn, hoofdpijn) alsook bij pijn bijvoorbeeld tijdens behandeling bij de tandarts of medische ingrepen.
Hypnotherapie kan ook bij BPS/IC helpen pijnklachten te verminderen, en vermindert de pijngevoeligheid in het brein. Daarnaast heeft het een positief effect op bijkomende klachten zoals angst, stress, en vermoeidheid. Hypnotherapie helpt diep ontspannen, helpt de slaap verbeteren en leren omgaan met de klachten.

Hypnotherapie is veilig, kent geen bijwerkingen en is wetenschappelijk onderzocht bij de behandeling van BPS/IC, zie verderop op deze pagina. ​

Waarom kiezen voor hypnotherapie

Elke dag staat een sessie voor je klaar, het enige wat je hoeft te doen is lekker gaan liggen en luisteren. Je bent een beetje tussen slapen/waken in, vergelijkbaar met meditatie of dagdromen. In deze diep ontspannen staat sta je open voor suggesties die je helpen​ bij:
• ​​het verminderen van pijnklachten 
• het minder vaak hoeven te plassen
• meer in staat zijn om de dingen te doen die je graag wilt doen 
• meer energie voor werk, sociale contacten en hobby's
• meer ontspanning, beter slapen
Hypnotherapie kan ingezet worden in combinatie met andere behandelingen die je al volgt

Hypnotherapie BLAASPIJN SYNDROOM

Of je nu de voorkeur geeft aan onze direct toegankelijke online sessies, comfortabel vanuit je eigen huis, of de voorkeur geeft aan persoonlijke begeleiding in één van onze praktijken, onze aanpak biedt een veilige, natuurlijke en effectieve weg naar een leven met minder klachten. Wij zetten in op een duurzame verbetering van je gezondheid.

• wetenschappelijk onderbouwd
• je kunt direct starten
• comfortabel vanuit je eigen huis of met begeleiding
• 24/7 toegang tot alle sessies, oefeningen, informatie en tips in je eigen therapie omgeving of app
• slechts 20 minuten per dag
• geen bijwerkingen, dieet of beperkingen
• vergoeding vanuit zorgverzekering *)

Dr. K. M. Peters M.D. Beaumont Hospital 

"Hypnotherapie kan een nuttig hulpmiddel zijn voor vrouwen met IC voor de beheersing van pijn en IC symptomen. het heeft geen negatieve bijwerkingen het is makkelijk inzetbaar en het vertoont een trend naar vermindering van IC symptomen"

dr kennith peters IC BPS.png
dogweiler IC BPS dr prof.jpg

Prof. Dr. R. Doggweiler Universiteit Tennessee

"Hypnotherapie is een niet-invasieve behandelmethode voor patiënten die hun inname van pijnstillende medicijnen of kalmerende middelen willen vermijden of verminderen".

Guided Imagery for Women with Interstitial Cystitis: Results of a Prospective, Randomized Controlled Pilot Study

Donna Carrico et al: the journal of alternative and complemantary mediscine 2008    
Conclusie: Dit is het eerste onderzoek met voorlopige gegevens die het gebruik van geleide beelden als mogelijke therapie voor IC ondersteunen.

 

Pilot randomized controlled trial of a hypnosis intervention for women with bladder pain syndrome

Alex J. Soriano, Julie Schnur et al: Neurourology and Urodynamics. 2021 
Conclusie: Een hypnose interventie voor de behandeling van blaaspijnsyndroom/interstitiële cystitis is haalbaar, aanvaardbaar, veilig, en kan de levenskwaliteit verbeteren.

 

Hypnotherapy for Treatment of Overactive Bladder: An RCT Pilot Study
YM Komesu et al  Female Pelvic Med Reconstr Surg. 2011 
Conclusie: Beide behandelingen resulteerden in verbetering, maar hypnotherapie leidde tot betere algemene verbeteringscores vergeleken met alleen gedragstherapie


Mindefulness based stress reduction as a novel treatment for cystitis pain syndrome –
Kanter etal Int Urogynecol J. 2016 
Conclusie: Dit onderzoek biedt initiële bewijzen dat MBSR een beloftevolle aanvullende therapie kan zijn voor IC/BPS. De voordelen lijken vooral voort te komen uit de versterking van het vermogen van patiënten om met hun symptomen om te gaan

 

Clinical hypnosis can reduce lower urinary tract symptoms in individuals with chronic pain
Lindsey C. McKernan et al Neurourol Urodyn. 2023 
Conclusie: Deze pilootstudie stelt voor dat hypnose het potentieel heeft om LUTS (lower urinary tract symptoms) drastisch te verbeteren bij personen met chronische pijn, zelfs wanneer er geen pijnvermindering optreedt. De resultaten leveren een eerste bewijs voor het behandelingspotentieel van hypnose bij urologische pijn (en mogelijk niet-pijn/benigne) populaties, met gerandomiseerde studies die nodig zijn voor definitieve resultaten.

Dr. Julie Schnur P.h.D.

"Een hypnose interventie voor de behandeling van blaaspijnsyndroom / interstitiële cystitis is haalbaar, aanvaardbaar, veilig, en kan de kwaliteit van leven verbeteren. Er werden geen bijwerkingen gemeld."

universiteit new mexico.jpg

University of New Mexico

Onderzoek effect mindfulness bij blaaspijn - Mindfulness based Stress Reduction.
Gemelde verbeteringen:
• beter in staat om blaassymptomen onder controle te houden  
• verbetering in symptomen  
• grootste deel wilde de meditaties nadien blijven volgen

Kies welke behandeling bij jou past en meld je aan

Hypnotherapie kun je volgen in de praktijk, maar je kunt het ook comfortabel volgen vanuit je eigen huis. Alle sessies, oefeningen en tips staan in een online therapie omgeving waarin je 24/7 kunt inloggen. We zijn altijd bereikbaar voor vragen en overleg, en het is mogelijk om videoconsulten in te plannen zodat je je vragen kunt stellen en wij je kunnen bijsturen waar nodig.

bottom of page