top of page

Heb jij buikpijn of last van je maag?
Ontdek hoe jij je buik de baas wordt!

Buikpijn, PDS en misselijkheid bij kinderen

Uit onderzoek blijkt dat buikpijn één van de meest voorkomende klachten is bij kinderen en jongeren. Bij een groot deel wordt na onderzoek geen lichamelijke oorzaak gevonden voor de pijn, dat wordt functionele buikpijn genoemd. Of je krijgt de diagnose prikkelbare darm syndroom. (PDS) Hypnotherapie is een prettige, veilige, en wetenschappelijk onderbouwde methode om kinderen te helpen hun buikklachten op een natuurlijke manier te overwinnen.

Heb jij buikpijn?

In Nederland heeft 5 tot 20% van de kinderen last van ernstige, niet te verklaren buikpijn. Dit noemen we onbegrepen buikpijnklachten of functionele buikpijn.
Ook kunnen kinderen overgevoelig reageren op voeding, spanning en emoties. Dit wordt prikkelbaar darmsyndroom (PDS) genoemd. De klachten zijn van invloed op het dagelijks leven onder andere schoolverzuim en het missen van leuke activiteiten.

Wetenschappelijk onderzoek *) heeft aangetoond dat hypnotherapie effectief is bij kinderen met het prikkelbare darmsyndroom en onbegrepen buikklachten.
Hierbij kreeg de helft van ruim 50 kinderen gedurende 3 maanden 6 hypnotherapie-sessies. De andere helft kreeg een standaardtherapie bij de kinderarts. Na de therapie bleven de kinderen en jongeren de geleerde ontspanningstechnieken toepassen. 85% van de kinderen in de hypnosegroep waren één jaar na afloop van de therapie pijnvrij, versus 25% van de kinderen in de groep van de kinderarts. 

*) Vlieger AM, Menko-Frankenhuis C, Wolfkamp SC, Tromp E, Benninga MA. Hypnotherapie voor kinderen met functionele buikpijn of een prikkelbaar darmsyndroom: een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek. Gastroenterology. 2007 Nov; 133 (5) :1430-6.

Hypotherapie bij buikpijn

Voordat met hypnotherapie wordt gestart moet het kind medisch onderzocht zijn om andere aandoeningen uit te sluiten. Voor kinderen is hypnose prettig: kinderen hebben van nature veel verbeeldingskracht en zij vinden de oefeningen leuk om te doen. We noemen het ook wel dagdromen met een doel, en dagdromen kunnen kinderen heel goed. ​

​Voor kinderen hebben wij een speciaal programma gemaakt: Je buik de baas. Dit is zelfstandig te volgen, of gaat mee als huiswerk wanneer zij in mijn praktijk komen. Hierin staan fijne luistersessies gericht op het verminderen van pijnklachten en het verbeteren van de stoelgang. Ook helpen ze het kind weer vertrouwen te krijgen en lekker te slapen. Het programma is aangevuld met oefeningen informatie en tips.

Hypnotherapie hoe werkt het

Hypnotherapie is een effectieve en plezierige manier voor kinderen om hun klachten aan te pakken en weer regie te krijgen over hun gedachten of gevoelens. 
Hypnose is erg geschikt voor kinderen, dit omdat kinderen een levendige verbeeldingskracht hebben, ontvankelijk zijn voor suggesties, en snel kunnen leren en veranderen. Daarnaast maken we een aangename lichamelijke ontspanning en leert het kind wat het allemaal kan doen om zich goed te voelen.

In onze hypnotherapiesessies maken we gebruik van technieken die aansluiten bij de belevingswereld en leeftijd van het kind. Deze benadering maakt de therapie niet alleen leuk, maar ook bijzonder effectief. Naast het versterken van het zelfvertrouwen, is het belangrijkste doel van de hypnotherapie dat je kind zelf de regie (weer) krijgt over zijn/haar buik, gevoel, gedachten en/of gedrag. Binnen een paar weken zien we dat buikpijn vermindert en verdwijnt en de stoelgang herstelt.​

Prof. Dr. Daniel Keszthelyi

Hoofd afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten specialisatie PDS

In zijn inaugurele rede vertelt professor dr. Keszthelyi meer over de rol van de hersen-darm-as en hoe hypnotherapie effectief is in de behandeling van PDS en functionele dyspepsie. "Hypnotherapie, in welke vorm dan ook aangeboden, leidt tot langdurige verbetering van klachten".

Video

Video

Video afspelen

Hoe zou jouw leven eruit zien als...

  • je buikpijn vermindert of verdwijnt
  • je weer gewoon naar de wc kunt
  • je weer vrij bent om de dingen te doen die wilt doen zonder vervelende buikpijn
  • je geen zorgen meer hebt over wat je wel en niet kunt eten
  • je weer energie hebt
  • je lekker slaapt
  • je je weer ontspannen voelt 
  • je weer naar school, sport en hobby's kunt, en met je vrienden/vriendinnen kunt afspreken
  • en dat alles zonder diëten, medicijnen of bijwerkingen
  • in slechts 15 - 20 minuten per dag?

  Elke dag staat een luistersessie voor je klaar, het enige wat je hoeft te doen is lekker gaan liggen en luisteren. Je bent een beetje tussen slapen en wakker in, vergelijkbaar met dagdromen. In deze ontspannen dagdroom kun jij je maag-darm gezondheid weer herstellen. 

Onze unieke en effectieve methode

Naast ervaringsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de behandeling van PDS, dyspepsie en IBD, zowel bij volwassenen als kinderen. Speciaal voor mensen met PDS en maag-darmklachten heb ik de programma's  "Je buik de baas" en "Je maag de baas" ontwikkeld. Voor Nederland de eerste programma's voor PDS en dyspepsie welke ook volledig vanuit huis te volgen zijn. Hieraan hebben een psycholoog, diëtistes, een medisch adviseur en sport- en leefstijlcoach meegewerkt. Inmiddels heb ik vele honderden mensen effectief geholpen. Ik werk veel samen met huisartsen, ziekenhuizen, diëtistes en MDL artsen door het hele land. 

Je buik de baas werkt met evidence based ofwel wetenschappelijk onderbouwde hypnotherapie, aangevuld met alles wat jij nodig hebt om weer met een rustige buik en vol energie te leven. 

Of je nu de voorkeur geeft aan onze direct toegankelijke online sessies, comfortabel vanuit je eigen huis, of de voorkeur geeft aan persoonlijke begeleiding in één van onze praktijken, onze aanpak biedt een veilige, natuurlijke en effectieve weg naar een leven met minder of zelfs zonder maagklachten. Wij zetten in op een duurzame verbetering van je gezondheid.

Programma Je buik de baas

  Je buik de baas

  • ​je kunt direct starten
  • comfortabel vanuit je eigen huis of bij je therapeut
  • voor thuis 24/7 toegang tot alle sessies, oefeningen, informatie en tips via app en eigen therapie
  omgeving
  • slechts 20 minuten per dag
  • wetenschappelijk onderbouwd
  • geen bijwerkingen, dieet of beperkingen
  • vergoeding vanuit zorgverzekering *)
phoenix tekening oog hypno.JPG

Luistersessies

Elke dag staat een heerlijk ontspannen darmgerichte sessie voor jou klaar. Deze kun je afluisteren op welk moment je maar wilt, comfortabel vanuit huis.

phoenix tekening pop zitten kleermaker.JPG

Oefeningen

Weet welke ademhalings- en lichaamsgerichte oefeningen je kunt doen om buikklachten angst en stress klachten te kunnen verminderen. 

phoenix tekening poppetje.JPG

Begeleiding

Je doet het niet alleen! Heb je vragen, wil je overleggen of heb je behoefte aan extra begeleiding? Wij zijn  bereikbaar voor jou. 

phoenix tekening hangmat_edited.jpg

Ontspannen

Spanning, angst en stress hebben een negatief effect op je maag-darm stelsel, we leren je diep te ontspannen op een manier die iedereen lukt.

phoenix tekening darmen.JPG

Kennis 

We behandelen alle belangrijke thema's die helpen je maag-darmgezondheid te verbeteren: voeding, beweging, stress, etc.

Vrouw met Camel Jacket

Moeder van Bas 14 jaar

Het gaat goed met Bas. Hij luistert elke dag zijn sessie voor het slapen gaan. Wat ik aan hem merk is dat hij veel beter uit zijn ogen kijkt, hij heeft weer meer levenslust of zo. Maar ook heeft hij veel minder buikpijn. Hij is afgelopen week voor het eerst sinds jaren weer een hele week naar school geweest. Wij zijn heel blij dat hij hiermee begonnen is en we hebben hoge verwachtingen naar de rest van het programma. 

Meisje in roze jas

Maria (8) - broekpoepen

Maria komt met buikpijn en obstipatie, kan vaak haar ontlasting niet ophouden / aanvoelen en poept dan in haar broek. Daarnaast heeft ze een laag zelfvertrouwen.

• Moeder meldt: ze heeft een vaster patroon met ontlasting, ongelukken minimaal tot niet meer voorkomend. En we merken dat ze een stuk vrolijker is.

Jongen op vakantie

Moeder van Joost

De therapie was prettig, de oefeningen kon Joost goed thuis uitvoeren. Elja is zeer betrokken bij de voortgang. De ademhalingsoefeningen en de ontspanningsoefeningen voor thuis waren erg waardevol.
Elja was heel aardig, rustig, begripvol. Erg betrokken. We voelden ons serieus genomen en we zijn niet aan het lijntje gehouden. Er was sprake van goed overleg en uitleg.

•Toets week op school zonder buikpijn meldt moeder

Dr. Sjoukje Nauta - MDL arts Deventer Ziekenhuis

"Elja is een nuchtere Achterhoekse die mensen, die kampen met het prikkelbare darmsyndroom, buikpijn of maagklachten, een effectieve behandeling biedt met darmgerichte hypnotherapie.
Ik beveel haar centrum graag aan bij mijn patiënten"

Sjoukje Nauta - 383 525.jpg

Dr. Melanie Meijer - huisarts Bloem Leefstijlkliniek

"Buikpijn of een prikkelbare darm?
Hypnotherapie is bewezen effectief bij buik- en maagklachten. Het helpt het stress systeem tot rust te laten komen. Met hypnotherapie word je bewust van de signalen van je lijf en leer je hiermee om te gaan".

Dr. Marten Otten - Medisch Centrum Veluwe

"Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende aandoening waarvoor meerdere behandelingen mogelijk zijn. Hypnotherapie is één van die behandelopties die wetenschappelijk bewezen zijn en vaak in meer dan 80% van de gevallen succes heeft. Het voordeel van hypnotherapie is, dat wanneer de behandeling aanslaat het effect heel lang kan aanhouden".

Dr M Otten.jpg

Kies welke behandeling bij jou past en meld je aan

Darmgerichte hypnotherapie kun je bij mij volgen in de praktijk, maar je kunt het ook comfortabel volgen vanuit je eigen huis. Alle sessies, oefeningen en tips staan in een online therapie omgeving waarin je 24/7 kunt inloggen. Dit is net zo effectief als therapie volgen bij mij in de praktijk. We zijn altijd bereikbaar voor vragen en overleg, en het is mogelijk om videoconsulten in te plannen zodat je je vragen kunt stellen en wij je kunnen bijsturen waar nodig.

Lunchtijd

Fay - intoleranties

Fay heeft weer gluten en lactose gehad. Ze is door het dolle heen (en wij ook) want ze heeft geen buikpijn meer gehad. Vandaag is ze in het ziekenhuis geweest voor controle en ze is weer aan het groeien. Ik ben zo ontzettend blij en opgelucht, het gaat weer goed met ons meisje. Echt duizendmaal dank! Groeten van twee heel opgeluchte ouders

Jonge jongen portret

Moeder van Stijn 16 jaar

Het gaat heel goed met Stijn. Hij heeft geen buikklachten meer gehad. Hij zit weer lekker in zijn vel en dat merken we. Hij gaat weer met plezier naar school.

gelre_ziekenhuis_01.jpg

Verwijzing kinderarts

Ik werk op doorverwijzing van de kinderartsen van het Gelre ziekenhuis Deventer en Apeldoorn (Judith van Kooten)

Meisje met kip

Simone

Het gaat al beter met mij ik krijg geen buikpijn meer door die oefeningen en filmpjes. Het eerste wat bij mij veranderde is dat ik beter kon slapen. Het is nu zelfs zo erg dat ik vaak het einde van de luistersessie niet meer hoor en al in slaap val. Vaak schrik ik even later wakker om mijn koptelefoon af te doen. 

Wil je meer weten? 

Voor veel mensen is hypnotherapie nieuw. Wanneer jij meer wilt weten; hoe het werkt, hoe het voelt, of jij geschikt bent om hypnotherapie te volgen, dan klik op één van onderstaande opties.
Wij vertellen je graag meer! 

bottom of page