
Misofonie
Heb je het gevoel dat je compleet uit balans raakt van bepaalde geluiden, zoals het kauwen van iemand anders, tikken met een pen, ademen of slikken? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met misofonie. Dit betekent letterlijk "haat voor geluid", maar het gaat veel verder dan een simpele irritatie.
Bij misofonie reageert je zenuwstelsel heftig op specifieke geluiden. Je ervaart niet alleen irritatie, maar ook intense gevoelens van woede, angst of zelfs paniek. Soms merk je ook fysieke reacties zoals een versnelde hartslag, gespannen spieren of de neiging om te willen vluchten uit de situatie.
Iedereen met misofonie heeft zijn eigen triggers, en de heftigheid van je reactie kan afhangen van wie het geluid maakt of waar je bent. Wat voor een ander onschuldig is, kan voor jou overweldigend zijn.
Hypnotherapie kan helpen door het brein te trainen anders te reageren op deze geluiden. Het brengt je zenuwstelsel tot rust, zodat je meer controle krijgt over je reactie en weer ontspannen situaties kunt aangaan die je nu misschien uit de weg gaat.
Wat is misofonie
Misofonie is iets anders dan hyperacusis of tinnitus. Misofonie onderscheidt zich door de gerichte, intense emotionele reactie op specifieke geluiden. Het is geen algemene overgevoeligheid voor geluid, zoals bij hyperacusis, waar alledaagse geluiden zoals een zoemende koelkast of tikkende klok als te hard of onaangenaam worden ervaren.
Ook is misofonie iets anders dan tinnitus, waarbij je voortdurend een geluid hoort (zoals piepen of suizen) dat er in werkelijkheid niet is en dat ontstaat in de hersenen.
Wat misofonie uniek maakt, is dat het gaat om zeer specifieke triggers, zoals eet- of ademgeluiden, en dat de reactie hierop vooral emotioneel is – bijvoorbeeld woede, afkeer of paniek – in plaats van alleen fysiek ongemak.
Behandeling van misofonie
Er bestaan geen medicijnen die misofonie kunnen genezen. De meeste behandelingen richten zich daarom op het verminderen van klachten en het aanleren van manieren om er beter mee om te gaan.
Bij het Medisch Hypnose Centrum werken we met een methode die hypnotherapie combineert met gerichte hersentraining. Deze aanpak richt zich niet alleen op symptoombestrijding, maar op het structureel verminderen – of zelfs verdwijnen – van de klachten.
Misofonie is geen aangeboren afwijking, ziekte of gevolg van letsel. Toch laten hersenscans zien dat er bij mensen met misofonie een snelle en heftige emotionele reactie ontstaat op bepaalde geluiden. Dit komt door een verkeerd ingesleten reactiepatroon in het brein.
Het goede nieuws: dit patroon is te resetten. Door middel van hypnotherapie en thuisoefeningen train je je brein om anders te reageren op geluid.
Het traject duurt gemiddeld 3 maanden, met ongeveer 8 sessies in de praktijk. Daarbij werk je thuis met gerichte oefeningen om het leerproces te versterken.
Deze methode is effectief, veilig en natuurlijk – en kan jou helpen om weer rust te ervaren in situaties die nu nog spanning of irritatie oproepen.
Hypnotherapie bij misofonie
Hypnotherapie is een volledig natuurlijke en veilige methode zonder bijwerkingen. In plaats van het onderdrukken van klachten, leer je jouw brein om anders te reageren op de geluiden die nu spanning, boosheid of paniek oproepen. Je traint je zenuwstelsel om niet automatisch in een vecht-of-vluchtreactie te schieten.
Door deze nieuwe verbindingen in het brein ontstaat er meer ruimte, rust en controle. In veel gevallen zorgt dit voor een merkbare afname van klachten én een verbetering van je dagelijkse leven.
Wat kun je bereiken met hypnotherapie
✔️ Meer ontspanning en minder stress – Je lichaam leert kalmeren bij het horen van triggergeluiden.
✔️ Diepere en betere slaap – Je hoofd komt meer tot rust, waardoor je beter slaapt en frisser wakker wordt.
✔️ Minder emotionele ontregeling – Je brein leert de geluiden anders te interpreteren, waardoor je rustiger blijft.
✔️ Meer balans in je dagelijks leven – Je voelt je weerbaarder en minder snel uit het veld geslagen.
✔️ Betere focus en concentratie – Geluiden leiden je niet of minder af, waardoor je je beter kunt richten op wat écht belangrijk is.
Zet vandaag nog de eerste stap naar een rustiger hoofd en een fijner leven. Neem contact op of plan direct een afspraak.

“Sowieso al enorm bedankt voor alle fijne tips en sessies die ik de afgelopen tijd heb mogen ontvangen!
Ik merk dat er echt iets veranderd is sinds ik gestart ben met hypnotherapie. Wat mij vooral opvalt is dat ik me veel bewuster ben geworden van mijn reacties en sneller in staat ben om te schakelen. In situaties waarin ik eerder in de stress bleef hangen, lukt het me nu om sneller rust te vinden en mezelf te kalmeren.
De oefeningen en handvatten die ik heb gekregen, helpen enorm – vooral op momenten dat ik last heb van triggergeluiden. Ik weet nu beter hoe ik mezelf kan afleiden of weer in balans kan brengen. Daardoor voel ik me over het algemeen meer ontspannen en heb ik het gevoel dat ik weer meer grip krijg op mijn leven.
Ik ben heel blij dat ik deze stap heb gezet!”
Damiaan Denys
hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam
Misofonie wordt erkend als een ernstige aandoening: "Het kan leiden tot sociale isolatie"
Het ervaren van irritatie bij het horen van bepaalde geluiden zoals smakken, slurpen, of snurken is kenmerkend voor individuen die lijden aan misofonie. Hoewel er soms lichtvaardig over wordt gesproken, is het allerminst een onderwerp voor vermaak. De impact kan zo intens zijn dat het individuen ertoe beweegt zich sociaal te isoleren, uit vrees voor deze geluiden.
MISOFONIE
“Misofonie classificeren we als een psychische stoornis, niet slechts als lichte stress. Het is een aandoening die relatief nieuw is binnen de psychiatrie en psychologie, erkend sinds ongeveer een decennium," legt Denys uit.
“Een grootschalig bevolkingsonderzoek ontbreekt nog, waardoor exacte prevalentiecijfers ontbreken. Echter, de algemene perceptie wijst op een relatief hoge voorkomendheid. Hoewel specifieke cijfers afwezig zijn, schat ik dat tussen de 5 à 10 procent van de bevolking aan misofonie lijdt.”
DRIE SYMPTOMEN
Denys identificeert drie kernsymptomen bij misofonie. “Ten eerste ervaren patiënten een obsessieve focus op bepaalde geluiden, variërend van ademhaling tot niezen en van menselijke geluiden tot het trillen van een been of het tikken met een potlood. Deze geluiden domineren de dagelijkse gedachten van de betrokkene.”
Hij vervolgt: “Een tweede symptoom is een intense, vaak agressieve reactie op het horen van het specifieke geluid. Gedachten van agressie tot aan gewelddadige acties kunnen opkomen, hoewel deze niet tot uiting komen. Het laatste symptoom is dat de angst voor deze agressieve reacties en het discomfort veroorzaakt door de geluiden leidt tot het vermijden van sociale situaties, wat resulteert in een isolement.”
Wil je meer weten?
Voor veel mensen is hypnotherapie nieuw. Wanneer jij meer wilt weten; hoe het werkt, hoe het voelt, of jij geschikt bent om hypnotherapie te volgen, dan klik op één van onderstaande opties.
Wij vertellen je graag meer!