top of page

Hypnose - hoe werkt het bij PDS en buikpijn

Bijgewerkt op: 27 aug.


Hypnose - hoe werkt het bij PDS en buikpijn

Heb je een presentatie, sollicitatiegesprek of blind date? Dan merk je wellicht dat je je hartslag, ademhaling en spierspanning toenemen, je krijgt klamme handen, kriebels in je buik, een wee gevoel in je maag, je moet wat vaker naar de WC; je lichaam komt in een staat van paraatheid. “Het in je broek doen van angst” “vlinders in je buik als je verliefd bent” of op zo’n moment “geen hap door je keel krijgen”.

Deze ‘goede stress’ helpt je om een goede prestatie te leveren, focus te houden of spannende situaties aan te kunnen. Na enige tijd verdwijnt deze spanning weer en keert het lichaam terug in een toestand van rust en herstel.


Zo weten we dat onze gedachten en handelingen invloed hebben op onze maag en darmen. Veel mensen herkennen wel het moment dat ze diarree of kramp krijgen op het moment dat ze zenuwachtig of angstig zijn.

Angst komt veel voor bij mensen met prikkelbaar darm syndroom. Angst om de deur uit te gaan. Angst dat het “mis” gaat. Angst om te eten of om ziek te worden van eten. Spanning door pijn, door ziek-zijn.


Hypnotherapie gebruikt dit andersom

Door vanuit je hersenen je darmen te beïnvloeden kunnen klachten verminderen of zelfs verdwijnen. We kunnen dit op verschillende manieren doen, op een directe manier en op een indirecte manier. Een directe manier om door hypnose je darmen te beïnvloeden is door je dingen voor te stellen.

Stel je eens voor, je loopt naar de keuken. Je maakt de koelkast open en pakt daar een frisse citroen uit. Je snijd de citroen in 4 parten, je pakt één stuk, het sap druipt eruit en je stopt het stuk citroen in je mond ... grote kans dat het speeksel in je mond loopt.

Door ons voorstellingsvermogen te gebruiken kunnen we meer processen in ons lichaam aansturen, waaronder onze darmen. De darmen zelf hebben geen spieren die we bewust kunnen aansturen, zoals we dat bijvoorbeeld wel kunnen met onze arm- of beenspieren. Maar jij kan de darmspieren wel beïnvloeden door op eenzelfde manier als met de citroen, iets voor te stellen.

Op deze manier kun je dus onbewust processen in je lichaam aansturen. Daarnaast helpt de ontspanning ook om de onbewuste spieren in je darmen ontspannen.


Wil jij hier meer over weten of leren hoe je dit kunt doorbreken? Doe het eens mee de gratis proefweek, ervaar wat het met je doet. Hypnose - hoe werkt het bij PDS en buikpijn



Hypnose - hoe werkt het bij PDS en buikpijn

Comentários


bottom of page