top of page

PDS - de behandeling van Johan, hij heeft PDS

Bijgewerkt op: 5 mrt.


Opticien met een vitrine met brillen

Een aantal mensen blijft mij altijd bij. Zo kreeg ik een aantal jaren geleden Johan, een jongeman van 25 jaar, in mijn praktijk, waarbij diarree en pijn zijn meest ernstige symptomen waren van PDS.


De behandeling van Johan

Op zijn eerste afspraak kwam Johan te laat, hij had het me al gemeld via een app bericht. Hij had eerst diarree, dit was ook meteen het grootste probleem wat hij had. Wanneer hij 's ochtends opstond had hij eerst “leegloop” zoals hij dat zelf noemde, daarna kon hij pas wat doen.


Toen Johan binnenkwam zag ik ook al aan hem dat hij zich niet prettig voelde, daarnaast was hij bleek en zeer slank. Een eerste afspraak start ik altijd met een intake gesprek, daarna doen we ook een eerste hypnotherapie behandeling. Naarmate het gesprek vorderde bemerkte ik dat Johan wat onrustig werd, hij moest nog een aantal keren naar het toilet en hij had behoorlijk pijn. Ik vraag voor een behandeling dan ook altijd, wat voor cijfer zou je je pijn nu geven?

Johan kon ondanks zijn klachten heel goed mee in de ontspanning die we maken tijdens een hypnotherapie behandeling, en dan zien we ook dat dat meteen invloed heeft op de pijn, deze was al meteen minder na de eerste behandeling.


De weken erna zijn we verder gegaan met de hypnotherapie behandelingen. Johan bracht zijn tijd volledig thuis door, werken ging niet meer met zijn klachten want een werkgever wil natuurlijk niet dat zijn werknemer te laat komt of de hele ochtend op de WC doorbrengt. Zijn vriendin kwam altijd naar hem toe. En eigenlijk durfde hij bijna nooit meer het huis uit.

Met Johan heb ik (in samenspraak met zijn arts) gekeken naar zijn medicatie. Daarnaast kreeg hij adviezen over zijn voeding en het oppakken van lichaamsbeweging. Zelf besloot hij ook te stoppen met roken.

Binnen een paar weken kreeg ik een app bericht van hem, hij was met zijn vader in de stad geweest; hij was 3 1/2 uur van huis geweest en dat was heel goed gegaan. Ze hadden zelfs nog een gebakken visje gegeten op de markt.

Na een paar behandelingen ken ik Johan niet meer terug. Hij heeft weer energie en de diarree klachten zijn over. Hij is wat in gewicht aangekomen en hij ziet er veel beter uit. Mede dankzij zijn nieuwe bril, want nu hij weer in de stad komt kan hij ook weer langs bij de opticien. Zijn diarree is van 10 naar 0 en de pijn is van 10 naar 1. Een af en toe wat gevoelige buik is het enige wat over is gebleven. Hij gaat weer naar zijn vriendin toe en heeft zijn werk opgepakt.

“Hoe ik de therapie heb ervaren? Als super goed! De oefeningen waren waardevol, wat ik prettig vond was het leren ontspannen en dat je je hand op je buik kunt leggen. Het was allemaal heel duidelijk en ik heb er veel aan gehad. Elja is meelevend en toont interesse, ze heeft steeds meegedacht met gepaste oplossingen”.

Wil jij dit ook ervaren? Start vandaag nog met jouw therapie!


Elja van den Berg; medisch hypnotherapeut, gespecialiseerd in de behandeling van maag-darm klachten

Comments


bottom of page