top of page

Gespecialiseerd centrum voor de behandeling van maag - darmklachten

Prikkelbare darm syndroom PDS - Dyspepsie - IBD - Buikpijn - Coeliakie

Naar schatting heeft 15 - 20% van de Nederlanders last van maag-darmklachten zoals prikkelbare

darmsyndroom PDS, dyspepsie, IBD, coeliakie, buikpijn, krampen, opgeblazen buik, diarree, of obstipatie, soms ook afwisselend. Daarnaast maagklachten, moeheid, slaapproblemen, angst, problemen met plassen of lage rugpijn.

Deze klachten kunnen je behoorlijk belemmeren in je dagelijkse leven. Helaas wordt er nog te vaak gezegd

dat er niets aan te doen is of dat je er maar mee moet leren leven. Gelukkig is dat niet waar!

 

Prikkelbare darm syndroom (PDS), de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, functionele dyspepsie en coeliakie zijn allemaal aandoeningen die het spijsverteringsstelsel beïnvloeden, maar ze verschillen significant qua oorzaken, symptomen en behandeling

Prikkelbare darm syndroom PDS

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een functionele aandoening, wat betekent dat de symptomen niet veroorzaakt worden door zichtbare afwijkingen of ontstekingen in het spijsverteringsstelsel. Symptomen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, en veranderingen in de stoelgang zijn kenmerkend voor PDS, maar er is geen schade aan de darmen zelf. 

Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn daarentegen vormen van inflammatoire darmziekten (IBD). Ze worden gekenmerkt door chronische ontstekingen in het spijsverteringskanaal, wat ernstige symptomen en complicaties kan veroorzaken. De ziekte van Crohn kan elk deel van het spijsverteringskanaal aantasten, terwijl colitis ulcerosa voornamelijk de dikke darm (colon) en het rectum betreft. Beide aandoeningen kunnen leiden tot symptomen zoals ernstige buikpijn, bloedige diarree, vermoeidheid en gewichtsverlies. 

Functionele dyspepsie

Dyspepsie, ook bekend als indigestie, verwijst naar een groep symptomen die ongemak of pijn in de bovenbuik veroorzaken, vaak gerelateerd aan het eten. Het omvat vaak een vol gevoel, een opgeblazen gevoel, buikpijn, en soms misselijkheid. Dyspepsie is geen specifieke ziekte, maar eerder een verzameling symptomen die kunnen wijzen op een probleem in het spijsverteringsstelsel. De oorzaak kan variëren van levensstijlfactoren tot onderliggende medische aandoeningen.

Coeliakie 

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij de consumptie van gluten (een eiwit gevonden in tarwe, gerst en rogge) leidt tot schade aan het slijmvlies van de dunne darm. Dit resulteert in malabsorptie van voedingsstoffen en kan leiden tot symptomen zoals diarree, buikpijn, bloedarmoede en gewichtsverlies. 

Behandeling

Hoewel PDS, IBD, en coeliakie allemaal het spijsverteringsstelsel beïnvloeden, zijn de benaderingen voor diagnose en behandeling verschillend. De behandeling van PDS en dyspepsie begint vaak met het aanpassen van voeding, eventueel medicatie, maar een bijzonder effectieve methode is hypnotherapie. IBD en coeliakie vereisen meer specifieke behandelingen: IBD kan medicatie of chirurgie omvatten om ontstekingen te beheersen en complicaties te behandelen, terwijl coeliakie strikte naleving van een glutenvrij dieet vereist. Het is cruciaal wanneer je nieuwe of aanhoudende spijsverteringsproblemen ervaart om een arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling.

Een speciale vorm van hypnotherapie is zeer effectief in de behandeling van PDS en dyspepsie.

Ook mensen met IBD en coeliakie hebben vaak in de rustige periodes last van een prikkelbare darm, stress of angstklachten. Ook hier kan hypnotherapie veel betekenen.  

Gespecialiseerd centrum voor maag - darmklachten

Naast ervaringsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de behandeling van PDS, dyspepsie en IBD, zowel bij volwassenen als kinderen. Speciaal voor mensen met PDS en maag-darmklachten heb ik de programma's  "Je buik de baas" en "Je maag de baas" ontwikkeld. Voor Nederland de eerste programma's voor PDS, IBD en dyspepsie welke ook volledig vanuit huis te volgen zijn. Hieraan hebben een psycholoog, diëtistes, een medisch adviseur en sport- en leefstijlcoach meegewerkt. Inmiddels heb ik vele honderden mensen effectief geholpen. Ik werk veel samen met huisartsen, ziekenhuizen, diëtistes en MDL artsen door het hele land. 

 

Deze behandelingen heb ik samengevoegd tot een unieke en vooral werkende aanpak;

 

Een programma met duurzame resultaten én wetenschappelijk onderbouwd. Inmiddels heb ik vele mensen van hun klachten af geholpen en verwijzen (huis)artsen en ziekenhuizen vanuit het hele land naar mij door.

 

​​Bij ruim 90% van de mensen verdwijnen de klachten grotendeels of geheel, zonder dieet, beperkingen of bijwerkingen.

Dr. Sjoukje Nauta - MDL arts Deventer Ziekenhuis

"Elja is een nuchtere Achterhoekse die mensen, die kampen met het prikkelbare darmsyndroom, buikpijn of maagklachten, een effectieve behandeling biedt met darmgerichte hypnotherapie.
Ik beveel haar centrum graag aan bij mijn patiënten"

Sjoukje Nauta - 383 525.jpg
Dr M Otten.jpg

Dr. Marten Otten - Medisch Centrum Veluwe

"Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende aandoening waarvoor meerdere behandelingen mogelijk zijn. Hypnotherapie is één van die behandelopties die wetenschappelijk bewezen zijn en vaak in meer dan 80% van de gevallen succes heeft. Het voordeel van hypnotherapie is, dat wanneer de behandeling aanslaat het effect heel lang kan aanhouden".

Dr. Melanie Meijer - huisarts Bloem Leefstijlkliniek

"Buikpijn of een prikkelbare darm?
Hypnotherapie is bewezen effectief bij buik- en maagklachten. Het helpt het stress systeem tot rust te laten komen. Met hypnotherapie word je bewust van de signalen van je lijf en leer je hiermee om te gaan".

daniel kesz_edited.jpg

Prof. Dr. Daniel Keszthelyi MDL arts Maastricht

"Een van de andere bewezen effectieve behandelingen voor PDS
is hypnotherapie. Hypnotherapie is geen voodoo, maar een
techniek waarbij met diepe relaxatie en hypnotische suggesties geprobeerd wordt de verstoorde communicatie tussen de
hersenen en darmen te herstellen".

Dr. Marten Otten - Medisch Centrum Veluwe

"Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende aandoening waarvoor meerdere behandelingen mogelijk zijn. Hypnotherapie is één van die behandelopties die wetenschappelijk bewezen zijn en vaak in meer dan 80% van de gevallen succes heeft. Het voordeel van hypnotherapie is, dat wanneer de behandeling aanslaat het effect heel lang kan aanhouden".

Dr M Otten.jpg
Dr Whorwell.jpg

Prof dr P. Whorwell MDL arts Manchester (UK)

"Hypnotherapie biedt een unieke oplossing voor het probleem PDS omdat het een breed scala aan pathofysiologische processen kan wijzigen om zo tot symptoom bestrijding te komen".

Dr. Roy de Jong MDL arts Anna zorggroep

"Hypnotherapie is voor mij een van beste PDS behandelingen. Goed bezig dus Elja en dat jullie hier pro actief mee omgaan!"

roy de jong mdl.jfif

Wil je meer weten? 

Voor veel mensen is hypnotherapie nieuw. Wanneer jij meer wilt weten; hoe het werkt, hoe het voelt, of jij geschikt bent om hypnotherapie te volgen, dan klik op één van onderstaande opties.
Wij vertellen je graag meer! 

bottom of page