top of page

Heb je coeliakie en buikpijn? Of angst om te eten?
Ontdek hoe je weer grip krijgt op je leven!

Coeliakie

Leven met coeliakie kan uitdagend zijn, vooral als je, ondanks een strikt glutenvrij dieet, nog steeds worstelt met aanhoudende symptomen zoals buikpijn, angst, en andere klachten. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er manieren zijn om deze uitdagingen aan te gaan.
Angst en stress kunnen ook de symptomen van coeliakie verergeren. Het vinden van effectieve manieren om stress te verminderen, zoals hypnotherapie, kan helpen je algehele welzijn te verbeteren en je symptomen te verminderen.

Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij de inname van gluten leidt tot schade aan de dunne darm. Bij een auto-immuunziekte maakt je lichaam antistoffen tegen je eigen weefsels. In dit geval is het lichaam overgevoelig voor gluten. Gluten is een eiwit wat in sommige granen voorkomt. (tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Haver is van nature glutenvrij, maar is vaak besmet met gluten.)
Wanneer het lichaam in aanraking komt met gluten, ontstaan er ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Door deze ontstekingen beschadigt de darmslijmvlies, en wanneer dit langer duurt kunnen voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen.

Klachten die kunnen horen bij coeliakie:
• aanhoudende diarree of juist verstopping
• stinkende ontlasting
• opgezette buik
• gewichtsverlies of juist gewichtstoename
• verminderde eetlust
• buikpijn
• vermoeidheid, ijzergebrek, slechte eetlust

Hypnotherapie bij coeliakie

Hoewel het primaire behandelingsadvies voor coeliakie het volgen van een strikt glutenvrij dieet is, kan hypnotherapie een aanvullende rol spelen bij het beheer van deze aandoening. Coeliakie kan een bron van angst en stress zijn; je moet je constant bewust zijn van wat je eet en waar je eet, en die angst voor kruisbesmetting kan overweldigend zijn. Hypnotherapie kan helpen om deze stress te verminderen door ontspanningstechnieken en suggesties te geven die jou je rustiger en meer in controle laat voelen.

​Ook kun je ondanks het glutenvrije dieet buikpijn of andere symptomen ervaren, of wanneer je toch onbedoeld gluten binnenkrijg. Hoewel hypnotherapie de lichamelijke reactie op gluten niet kan stoppen, kan het wel helpen bij het verminderen van de pijn en ongemakken die ermee gepaard gaan.

Naast de lichamelijke symptomen kun je ook te maken krijgen met gevoelens van isolatie of depressie. Hypnotherapie kan technieken bieden om deze gevoelens te beheersen en je algemene welzijn te verbeteren.

Hersen - Darm verbinding

Onze darmen en hersenen staan continu met elkaar in verbinding via een gespecialiseerd zenuwnetwerk. Hierover gaan zonder dat we het ons bewust zijn constant signalen heen en weer van onze darmen naar onze hersenen en andersom. Signalen die we wel kennen zijn honger, verzadiging, de aandrang om naar het toilet te moeten. Ook buikpijn of diarree horen daarbij wanneer er iets mis is in ons lichaam. Door stress, angst en ziekte kunnen er verstoringen ontstaan tussen de darmen en de hersenen: er gaan teveel en te sterke signalen heen en weer.
Een speciale vorm van hypnotherapie herstelt deze miscommunicatie tussen hersenen en darmen. Het richt zich op de bron van het probleem: het behandelen van de té gevoelige zenuwen in de darmen. 

Hypnotherapie is gebaseerd op ruim 40 jaar klinisch onderzoek. Hypnotherapie biedt een significante en blijvende vermindering van lichamelijke en psychische klachten, waaronder verbeterde darmfunctie, vermindering van stress en angst, en een gevoel van vrijheid. Hypnotherapie is veilig, 100% natuurlijk, en het helpt je zonder bijwerkingen of beperkingen binnen een paar weken naar een rustige buik en een vrij leven.

Prof. Dr. Daniel Keszthelyi

Hoofd afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten specialisatie PDS

In zijn inaugurele rede vertelt professor dr. Keszthelyi meer over de rol van de hersen-darm-as en hoe hypnotherapie effectief is in de behandeling van PDS en functionele dyspepsie. "Hypnotherapie, in welke vorm dan ook aangeboden, leidt tot langdurige verbetering van klachten".

Video

Video

Video afspelen

Hypnotherapie hoe werkt het

Hypnotherapie werkt met een diepe lichamelijke en geestelijke ontspanning. Je leert met behulp van rustgevende beelden (visualisatie) suggesties en oefeningen je maag-darmkanaal te beïnvloeden en beter te ontspannen. Deze diepe ontspanning helpt ook bij het verminderen van angst, stress en depressieve gevoelens.
 
Hypnotherapie is gebaseerd op ruim 40 jaar klinisch onderzoek. Hypnotherapie biedt een significante en blijvende vermindering of volledige verdwijning van lichamelijke en psychische klachten, waaronder verbeterde maagfunctie, vermindering van stress en angst, betere voedingstolerantie, en een gevoel van vrijheid. Hypnotherapie is veilig, 100% natuurlijk, en het helpt je zonder bijwerkingen of beperkingen binnen een paar weken naar een rustige buik en een vrij leven. 
Wat kun je verwachten:
• pijnklachten verminderen of verdwijnen
• herstellen van de stoelgang
• je vrij voelen om de dingen te doen die wilt doen zonder darmongemakken
• meer energie, beter slapen
• ontspanning
• weer controle over je buik en je leven

Onze unieke en effectieve methode

Naast ervaringsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de behandeling van PDS, coeliakie, dyspepsie en IBD, zowel bij volwassenen als kinderen. Speciaal voor mensen met PDS en maag-darmklachten heb ik de programma's  "Je buik de baas" en "Je maag de baas" ontwikkeld. Voor Nederland de eerste programma's voor PDS en dyspepsie welke ook volledig vanuit huis te volgen zijn. Hieraan hebben een psycholoog, diëtistes, een medisch adviseur en sport- en leefstijlcoach meegewerkt. Inmiddels heb ik vele honderden mensen effectief geholpen. Ik werk veel samen met huisartsen, ziekenhuizen, diëtistes en MDL artsen door het hele land. 

Je buik de baas werkt met evidence based ofwel wetenschappelijk onderbouwde hypnotherapie, aangevuld met alles wat jij nodig hebt om weer met een rustige buik en vol energie te leven. 

Of je nu de voorkeur geeft aan onze direct toegankelijke online sessies, comfortabel vanuit je eigen huis, of de voorkeur geeft aan persoonlijke begeleiding in één van onze praktijken, onze aanpak biedt een veilige, natuurlijke en effectieve weg naar een leven met minder of zelfs zonder maagklachten. Wij zetten in op een duurzame verbetering van je gezondheid.

Programma Je buik de baas

  Je buik de baas
  • ​je kunt direct starten
  • comfortabel vanuit je eigen huis of bij je therapeut
  • voor thuis 24/7 toegang tot alle sessies, oefeningen, informatie en tips via app en eigen therapie
  omgeving
  • slechts 20 minuten per dag
  • wetenschappelijk onderbouwd
  • geen bijwerkingen, dieet of beperkingen
  • vergoeding vanuit zorgverzekering *)
phoenix tekening oog hypno.JPG

Luistersessies

Elke dag staat een heerlijk ontspannen darmgerichte sessie voor jou klaar. Deze kun je afluisteren op welk moment je maar wilt, comfortabel vanuit huis.

phoenix tekening pop zitten kleermaker.JPG

Oefeningen

Weet welke ademhalings- en lichaamsgerichte oefeningen je kunt doen om buikklachten angst en stress klachten te kunnen verminderen. 

phoenix tekening poppetje.JPG

Begeleiding

Je doet het niet alleen! Heb je vragen, wil je overleggen of heb je behoefte aan extra begeleiding? Wij zijn  bereikbaar voor jou. 

phoenix tekening hangmat_edited.jpg

Ontspannen

Spanning, angst en stress hebben een negatief effect op je maag-darm stelsel, we leren je diep te ontspannen op een manier die iedereen lukt.

phoenix tekening darmen.JPG

Kennis 

We behandelen alle belangrijke thema's die helpen je maag-darmgezondheid te verbeteren: voeding, beweging, stress, etc.

Vrouw met grijze sjaal

Annie - coeliakie

"Naast Coeliakie had ik PDS klachten welke mijn leven nogal beheersten. Hiervoor ben ik op aanraden van de huisarts bij Elja in behandeling gegaan. De oefeningen om te ontspannen en niet behulpzame gedachten los te laten heb ik als het meest waardevol ervaren. Mijn darmklachten zijn zo goed als verdwenen, wel zal ik door mijn Coeliakie op mijn eten moeten blijven letten".

vrouw 15

Myrthe - coeliakie

"Sinds mijn jeugd heb ik coeliakie. Ik kwam bij Elja omdat ik veel klachten had zoals opgeblazenheid, weinig energie, vaak diarree. 
De therapie was fijn! Eerste paar keer was wel heel erg wennen. Maar nu ik er aan gewend ben is het heel fijn om mijzelf af en toe terug te trekken om een oefening te doen. Ik heb meer energie, ben minder opgeblazen. Ik durf meer te doen en een moment dat het "mis" gaat kan ik me er sneller weer erover heen zetten. Ik en mijn buik zijn veel relaxter.
De begeleiding was goed, ik vond haar zeer ervaren en behulpzaam".

Vrouw met witte jas

Monica - coeliakie

Het gaat goed met me, ik ben een stuk minder angstig en misselijk. Ik denk er ook veel minder aan. Ik sta er niet meer mee op. Ik had dit weekend ook veel feestjes en verplichtingen waar ik normaal tegen op zag en nu gewoon met veel zin heen ben geweest. De zelfhypnose vond ik in het begin nog wel lastig, maar na een paar keer doen ging het beter en heb daar ook veel baat bij. Dankjewel voor alles!

Wil je meer weten? 

Voor veel mensen is hypnotherapie nieuw. Wanneer jij meer wilt weten; hoe het werkt, hoe het voelt, of jij geschikt bent om hypnotherapie te volgen, dan klik op één van onderstaande opties.
Wij vertellen je graag meer! 

Dr. Sjoukje Nauta - MDL arts Deventer Ziekenhuis

"Elja is een nuchtere Achterhoekse die mensen, die kampen met het prikkelbare darmsyndroom, buikpijn of maagklachten, een effectieve behandeling biedt met darmgerichte hypnotherapie.
Ik beveel haar centrum graag aan bij mijn patiënten"

Sjoukje Nauta - 383 525.jpg

Dr. Melanie Meijer - huisarts Bloem Leefstijlkliniek

"Buikpijn of een prikkelbare darm?
Hypnotherapie is bewezen effectief bij buik- en maagklachten. Het helpt het stress systeem tot rust te laten komen. Met hypnotherapie word je bewust van de signalen van je lijf en leer je hiermee om te gaan".

Dr. Marten Otten - Medisch Centrum Veluwe

"Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende aandoening waarvoor meerdere behandelingen mogelijk zijn. Hypnotherapie is één van die behandelopties die wetenschappelijk bewezen zijn en vaak in meer dan 80% van de gevallen succes heeft. Het voordeel van hypnotherapie is, dat wanneer de behandeling aanslaat het effect heel lang kan aanhouden".

Dr M Otten.jpg

Kies welke behandeling bij jou past en meld je aan

Darmgerichte hypnotherapie kun je bij mij volgen in de praktijk, maar je kunt het ook comfortabel volgen vanuit je eigen huis. Alle sessies, oefeningen en tips staan in een online therapie omgeving waarin je 24/7 kunt inloggen. Dit is net zo effectief als therapie volgen bij mij in de praktijk. We zijn altijd bereikbaar voor vragen en overleg, en het is mogelijk om videoconsulten in te plannen zodat je je vragen kunt stellen en wij je kunnen bijsturen waar nodig.

bottom of page