top of page

Klachtvrij door hypnose?

Door Carolien Borsch

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen op televisie of het internet: iemand die onder hypnose wordt gebracht. Honderden filmpjes laten zien hoe een persoon in deze staat, volledig de controle over zijn lichaam verliest en deze in de handen van de hypnotiseur legt. Maar wist je ook dat hypnose een milde en zeer effectieve vorm van hulpverlening is?

 

Ik spreek met hypnotherapeut Elja van den Berg, die mij met enthousiasme meer vertelt over een van de meest controversiële vormen van therapie: ‘hypnotherapie’.

Hypnose

“Hypnose of trance is een bewustzijnstoestand waarbij je enerzijds zeer ontspannen bent en tegelijkertijd volledig geconcentreerd.”

 

Elja van den Berg heeft al ruim twaalf jaar ervaring en werkt als zelfstandige in haar eigen praktijk ‘Hypnose Centrum Oost.’ Op haar website delen tientallen cliënten hun fantastische ervaringen met de praktijk. “Je bent niet in slaap of hogere sferen, in tegenstelling wat men in showhypnose wil laten geloven”, gaat Elja verder. “Je bent in een staat tussen waken en slapen in, net zoals dagdromen. Je hoort wat er gezegd wordt, je kunt terugpraten, je kunt bewegen, je kunt op elk moment stoppen en nadien weet je gewoon nog wat er gebeurd is.”

 

Lauren, een oud-cliënt van Elja, koos als zestienjarige hypnotherapie als hulpmiddel voor het verhelpen van haar zenuwen en faalangst voor het eindexamen op de HAVO. “Ik was in eerste instantie alleen bekend met hypnose, zoals je dit weleens hebt gezien op televisie.” Legt Lauren uit. “Dit zag er enerzijds spectaculair en groots uit, omdat mensen de meest bizarre dingen konden doen onder hypnose. Echter is dat anderzijds ook wel wat eng, omdat het lijkt alsof mensen er geen controle over hadden en werden aangestuurd. Mijn eerste gedachte was daarom wat terughoudend, mogelijk ook wat sceptisch maar ergens ook wel nieuwsgierig.” Lauren vertelt over hoe zij tijdens de sessies stap voor stap is ‘meegenomen’ naar het moment van het eindexamen. Sindsdien was ze opvallend ontspannen voor en tijdens haar toetsen. Ook heeft Lauren, nog voor haar examen, een effectieve groepcursus zelfhypnose gevolgd. “Als je hiervoor openstaat lukt het uiteindelijk om zonder therapeut in hypnose te komen.” Ze past dit tot op de dag van vandaag regelmatig toe om in slaap te komen of bij spannende gebeurtenissen. Als laatst blikt Lauren terug op haar vooroordelen wat betreft hypnotherapie: “In eerste instantie was ik sceptisch, dit komt voornamelijk door het ‘over the top’ beeld wat vanuit televisie ontstaat. Ik heb dit zelf totaal niet zo ervaren. Therapeuten kunnen je niet besturen of dingen laten doen die je niet wil doen. Ik raad het iedereen aan.”

 

Ook Eva heeft een positieve ervaring met hypnotherapie. In 2019 koos zij hypnose als behandelmethode voor haar prikkelbare darm syndroom. “Na iets meer dan een halfjaar in behandeling te zijn geweest, waren mijn buikklachten zo goed als verdwenen. Dat had ik aan het begin van de behandeling bijna niet voor mogelijk gehouden!” Ondanks dat ook Eva eerst nog sceptisch was, is haar beeld van hypnotherapie positief veranderd. “Ik zie het nu meer als een soort meditatie. Soortgelijke technieken worden toegepast, zoals ademhalingsoefeningen en het ontspannen van alle spieren in je lichaam.”

 

Tot slot spreekt Harald met enthousiasme over zijn ervaring. “Ik was niet bekend met hypnotherapie, totdat mijn vrouw mij hierop wees voor mijn kattenallergie. Na één sessie was ik van mijn allergie af. Zo bijzonder!” Ook Harald heeft ervaring met zelfhypnose. “Ik pas de zelfhypnose toe wanneer ik maar een tipje allergie bespeur, maar ook wanneer ik enige mate van stress of spanning ervaar. Wanneer ik tien minuten in zelfhypnose ga is mijn hartslag al enorm gedaald.”

 

Hypnotherapeut Elja van den Berg gaat verder. “Ik vind het een heel mooi vak. Met soms één of enkele behandelingen kunnen mensen hele krachtige veranderingen maken. Daar doe ik het voor. Elke keer is het weer een bijzondere ervaring omdat elk mens anders is. Met kinderen werken is ook heel leuk. Zij kunnen heel goed in hypnose en hun verbeelding werkt top.”

 

Als hypnotherapeut heeft zij al duizenden mensen geholpen variërend van stoppen met roken, afvallen, angsten, of lichamelijke klachten zoals PDS, slaapproblemen of stressklachten.

bottom of page