top of page

Buikpijn of prikkelbare darmen bij IBD?
Ontdek wat hypnotherapie voor jou kan doen!

IBD ziekte van Crohn, colitis ulcerosa

Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is er sprake van chronische ontsteking(en) van de darmwand, veroorzaakt door een overactiviteit van het spijsverteringsimmuunsysteem. In periodes van remissie kun je nog veel klachten houden, zoals pijn, opgeblazen gevoel en stoelgangproblemen. Dit wordt prikkelbare darmsyndroom PDS bij IBD genoemd. Ook kun je veel stress en angst ervaren, wat op hun beurt de IBD verslechterd. Hypnotherapie helpt deze darmklachten verminderen en kan remissie periodes verlengen, daarnaast ervaar je minder stress en angstklachten. 

Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Bij chronische inflammatoire darmziekten (IBD) gaat het vooral om de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Deze twee aandoeningen worden gekenmerkt door een chronische ontsteking van de darmwand, veroorzaakt door een overactiviteit van het spijsverteringsimmuunsysteem. Bij de ziekte van Crohn kan ontsteking optreden op alle niveaus van het spijsverteringsstelsel, van de mond tot de anus, hoewel het vaker voorkomt in de dunne en de dikke darm.

Bij colitis ulcerosa bevindt de ontsteking zich meestal in het rectum en de dikke darm, zonder andere delen van het spijsverteringskanaal aan te tasten. Bij de ziekte van Crohn is de darmwand over de volledige dikte van het weefsel ontstoken en zijn de darmletsels vaak onderbroken, terwijl bij colitis ulcerosa alleen het oppervlakkige slijmvlies van de darmwand is aangetast, maar de darmletsels wel doorlopen.

Behandeling bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is meestal medicamenteus; met ontstekingsremmers, antibiotica of medicijnen die reacties van het immuunsysteem onderdrukken. Als er complicaties ontstaan, kan een operatie nodig zijn. Zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa kunnen wisselvallig verlopen; met periodes van oplevingen en van remissie (rust) 

PDS klachten bij IBD

Toch kunnen er in deze rustige fase veel klachten zijn. Uit onderzoek blijkt dat 35 - 40% van de mensen met IBD ook PDS heeft. De zenuwuiteinden in het spijsverteringkanaal zijn dan erg gevoelig en geven te snel of te sterke signalen naar het brein, en ook het brein wordt pijngevoeliger. Dit geeft klachten als:
• buikpijn
• opgeblazen gevoel, winderigheid
• diarree of obstipatie
• maagklachten
Ook komen angst, stress en depressieve klachten veel voor. Op hun beurt kunnen stress en angst de klachten verergeren, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

De hersen - darm - verbinding

Ons maagdarmstel en hersenen staan continu met elkaar in verbinding via een gespecialiseerd zenuwnetwerk. Hierover gaan zonder dat we het ons bewust zijn constant signalen heen en weer van onze maag en darmen naar onze hersenen en andersom. Signalen die we wel kennen zijn honger, verzadiging, de aandrang om naar het toilet te moeten. Ook buikpijn of diarree horen daarbij wanneer er iets mis is in ons lichaam.

Echter, bij functionele dyspepsie is er een verstoring ontstaan tussen de maag en hersenen; er gaan teveel en te sterke signalen heen en weer. De hersenen worden pijngevoeliger, de maag gaat steeds sterker reageren op onschuldige prikkels zoals voeding, inspanning, temperatuur, stress en emoties. Deze geeft op zijn beurt meer stress en zo beland je in een vicieuze cirkel.

Hypnotherapie bij IBD

  Hypnotherapie kan deze cirkel helpen doorbreken. Vele jaren wordt hypnotherapie al zeer succesvol toegepast bij PDS en ook de PDS klachten bij IBD reageren goed op hypnotherapie. 

  ​Daarnaast heeft hypnotherapie bij IBD nog meer voordelen:
  • kalmeren van het immuunsysteem, waardoor je langer in remissie blijft
  • vermindering van pijngevoeligheid in brein en darmen
  • vermindering van angst, stress en depressieve klachten
  • doorbloeding in de darmwand verbetert
  • diepe ontspanning 

  Hypnotherapie is veilig en geeft geen bijwerkingen, het geeft je vertrouwen terug in jezelf en in je lichaam
  Hypnotherapie is gebaseerd op ruim 40 jaar klinisch onderzoek. Hypnotherapie is veilig, 100% natuurlijk, en het helpt je zonder dieet of beperkingen binnen een paar weken naar een rustige buik en een vrij leven.

Prof. Dr. Daniel Keszthelyi

Hoofd afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten specialisatie PDS

In zijn inaugurele rede vertelt professor dr. Keszthelyi meer over de rol van de hersen-darm-as en hoe hypnotherapie effectief is in de behandeling van PDS en functionele dyspepsie. "Hypnotherapie, in welke vorm dan ook aangeboden, leidt tot langdurige verbetering van klachten".

Video

Video

Video afspelen

Hypnotherapie hoe werkt het

Hypnotherapie werkt met een diepe lichamelijke en geestelijke ontspanning. Je leert met behulp van rustgevende beelden (visualisatie) suggesties en oefeningen je maag-darmkanaal te beïnvloeden en beter te ontspannen. Deze diepe ontspanning helpt ook bij het verminderen van angst, stress en depressieve gevoelens.
 
Darmgerichte hypnotherapie herstelt de miscommunicatie tussen hersenen en darmen. Het richt zich op de bron van het probleem: het behandelen van de té gevoelige zenuwen in de darm.

Onze unieke en effectieve methode

Naast ervaringsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de behandeling van PDS, dyspepsie en IBD, zowel bij volwassenen als kinderen. Speciaal voor mensen met PDS, IBD en maag-darmklachten heb ik de programma's  "Je buik de baas" en "Je maag de baas" ontwikkeld. Voor Nederland de eerste programma's voor PDS, IBD en dyspepsie welke ook volledig vanuit huis te volgen zijn. Hieraan hebben een psycholoog, diëtistes, een medisch adviseur en sport- en leefstijlcoach meegewerkt. Inmiddels heb ik vele honderden mensen effectief geholpen. Ik werk veel samen met huisartsen, ziekenhuizen, diëtistes en MDL artsen door het hele land. 

Je buik de baas werkt met evidence based ofwel wetenschappelijk onderbouwde hypnotherapie, aangevuld met alles wat jij nodig hebt om weer met een rustige buik en vol energie te leven. 

Of je nu de voorkeur geeft aan onze direct toegankelijke online sessies, comfortabel vanuit je eigen huis, of de voorkeur geeft aan persoonlijke begeleiding in één van onze praktijken, onze aanpak biedt een veilige, natuurlijke en effectieve weg naar een leven met minder klachten. Wij zetten in op een duurzame verbetering van je gezondheid.

Programma Je buik de baas IBD  • ​je kunt direct starten
  • comfortabel vanuit je eigen huis of bij je therapeut
  • voor thuis 24/7 toegang tot alle sessies, oefeningen, informatie en tips via app en eigen therapie
  omgeving
  • slechts 20 minuten per dag
  • wetenschappelijk onderbouwd
  • geen bijwerkingen, dieet of beperkingen
  • vergoeding vanuit zorgverzekering *)
phoenix tekening oog hypno.JPG

Luistersessies

Elke dag staat een heerlijk ontspannen darmgerichte sessie voor jou klaar. Deze kun je afluisteren op welk moment je maar wilt, comfortabel vanuit huis.

phoenix tekening pop zitten kleermaker.JPG

Oefeningen

Weet welke ademhalings- en lichaamsgerichte oefeningen je kunt doen om buikklachten angst en stress klachten te kunnen verminderen. 

phoenix tekening poppetje.JPG

Begeleiding

Je doet het niet alleen! Heb je vragen, wil je overleggen of heb je behoefte aan extra begeleiding? Wij zijn  bereikbaar voor jou. 

phoenix tekening hangmat_edited.jpg

Ontspannen

Spanning, angst en stress hebben een negatief effect op je maag-darm stelsel, we leren je diep te ontspannen op een manier die iedereen lukt.

phoenix tekening darmen.JPG

Kennis 

We behandelen alle belangrijke thema's die helpen je maag-darmgezondheid te verbeteren: voeding, beweging, stress, etc.

oudere vrouw

Mevr. C. - colitis

"Ik heb al ruim 50 jaar klachten, ben heel lang niet serieus genomen, en heb werkelijk al alles geprobeerd. Hypnotherapie kwam wel regelmatig voorbij, ik ben blij dat ik er nu aan begonnen ben. De sessies zijn heel prettig om af te luisteren. Die sessie waarbij er speciaal voor mij een drankje is om te herstellen heeft mij bijzonder geraakt. Ik merk dat ik mezelf nu toestemming kan geven om te herstellen Voor het eerst heb ik hoop dat mijn klachten worden opgelost. Afgelopen week voelde ik mij voor het eerst weer gelukkig, zelfs als ik het nu vertel word ik er nog emotioneel van. Het programma is heel goed opgebouwd, mijn complimenten. Door de jaren heen heb ik al heel veel therapieën gevolgd dus niet alles is nieuw, maar ik kan er nog steeds veel uit halen. Dus ik ben meer dan tevreden"! 

Man met Green Shirt

Dinant - IBD

"Mijn ontstekingswaarde is vorige week weer gemeten en blijkt weer net zo erg te zijn als vorig jaar. 1060 Vorig jaar moest ik toen zeker 30 keer per dag naar de wc rennen met dunne diarree.  Dit is nu helemaal niet het geval. Ik denk dat dit voor een groot deel te danken is aan de hypnotherapie. Ik kan al veel beter los laten en mijn gedachten omzetten. 

Dankjewel daarvoor!"

Diana - IBD

Sinds ik met het programma bezig ben ervaar ik veel meer energie. Na een dag werken ben ik niet meer helemaal kapot en onderneem ik meer in de avond. Wanneer ik rustig ben, is mijn buik dat nu ook. Wanneer ik wel last heb van mijn buik, beïnvloedt dat niet meer de hele dag of meer dagen. Ik durf dus veel meer! 
Wat voor mij echt een eyeopener was, is dat ik altijd keek naar mijn buik als 'het probleem', maar ik zie nu in dat mijn hersenen, mijn gedachten, zoveel invloed hebben. Ik merk dat ik door de jaren heen veel angsten heb gecreëerd en dat het doorwerkt naar mijn buik. Dat vind ik eigenlijk het moeilijkste, om dat patroon te doorbreken. 

Wil je meer weten? 

Voor veel mensen is hypnotherapie nieuw. Wanneer jij meer wilt weten; hoe het werkt, hoe het voelt, of jij geschikt bent om hypnotherapie te volgen, dan klik op één van onderstaande opties.
Wij vertellen je graag meer! 

Dr. Sjoukje Nauta - MDL arts Deventer Ziekenhuis

"Elja is een nuchtere Achterhoekse die mensen, die kampen met het prikkelbare darmsyndroom, buikpijn of maagklachten, een effectieve behandeling biedt met darmgerichte hypnotherapie.
Ik beveel haar centrum graag aan bij mijn patiënten"

Sjoukje Nauta - 383 525.jpg

Dr. Melanie Meijer - huisarts Bloem Leefstijlkliniek

"Buikpijn of een prikkelbare darm?
Hypnotherapie is bewezen effectief bij buik- en maagklachten. Het helpt het stress systeem tot rust te laten komen. Met hypnotherapie word je bewust van de signalen van je lijf en leer je hiermee om te gaan".

Dr. Marten Otten - Medisch Centrum Veluwe

"Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende aandoening waarvoor meerdere behandelingen mogelijk zijn. Hypnotherapie is één van die behandelopties die wetenschappelijk bewezen zijn en vaak in meer dan 80% van de gevallen succes heeft. Het voordeel van hypnotherapie is, dat wanneer de behandeling aanslaat het effect heel lang kan aanhouden".

Dr M Otten.jpg

Kies welke behandeling bij jou past en meld je aan

Darmgerichte hypnotherapie kun je bij mij volgen in de praktijk, maar je kunt het ook comfortabel volgen vanuit je eigen huis. Alle sessies, oefeningen en tips staan in een online therapie omgeving waarin je 24/7 kunt inloggen. Dit is net zo effectief als therapie volgen bij mij in de praktijk. We zijn altijd bereikbaar voor vragen en overleg, en het is mogelijk om videoconsulten in te plannen zodat je je vragen kunt stellen en wij je kunnen bijsturen waar nodig. Na aanmelding voor online therapie ontvang je meteen een linkje om te kunnen starten. 

bottom of page