Veelgestelde vragen over hypnotherapie

Hoe werkt het PDS programma?

Het behandel programma bestaat uit 3 onderdelen. Het eerste onderdeel is de intake. Samen bepalen wij of darmgerichte hypnotherapie op dit moment de juiste behandeling voor je is.
Het tweede gedeelte start je het behandel traject. In deze 12 weken krijg je darmgerichte hypnotherapie sessies, aangevuld met achtergrondinformatie, tips, ademhalings- en lichaamsgerichte oefeningen. Je leert wat je kunt doen in geval van een opleving. Na het programma blijven wij je volgen zodat we weten dat de veranderingen ook blijvend zijn. Je kunt in de community toegang houden tot de aangeleerde technieken.

Wat is darmgerichte hypnotherapie?

Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij hypnose wordt ingezet als hulpmiddel. Het wordt ook wel trance genoemd. Hypnose of trance is niets anders dan een vorm van sterk geconcentreerde, naar binnen gerichte aandacht, terwijl je diep ontspannen bent. Zoals wanneer je dagdroomt of helemaal opgaat in een boek of film, of tijdens het autorijden ("highway hypnosis"), deze vormen van trance kent iedereen wel. In hypnose richt je je aandacht ‘naar binnen’ terwijl je tegelijkertijd kunt volgen wat er in je omgeving gebeurt.
Het in hypnose zijn kent verschillende gradaties; er wordt wel gesproken van een lichte of diepe hypnose. In een diepe hypnose ontstaat een natuurlijke vorm van anesthesie (pijn wordt veel minder of niet meer gevoeld). Je kunt alles blijven horen terwijl je in een staat van hypnose bent, en in tegenstelling wat men soms denkt, je verliest nooit controle.

Heeft darmgerichte hypnotherapie bijwerkingen?

darmgerichte hypnotherapie is ontspannend en veilig. Je kunt je na de sessie meer ontspannen voelen. Bijwerkingen komen weinig voor en zijn van voorbijgaande aard, soms kun je wat hoofdpijn, slaperigheid, duizeligheid of onrust ervaren. Best is even rustig bewegen, en bij hoofdpijn eventueel een pijnstiller nemen. De klachten zullen snel verdwijnen.

Hoe werkt de 28 dagen geen effect niet betalen" van het programma

Omdat wij overtuigd zijn van de effecten van het programma op jouw gezondheid en verbeteringen die je kan maken bieden wij je het volgende.
Indien je geen enkel resultaat of verbetering bemerkt, mag je binnen 4 weken het programma opzeggen. Je betaald dan geen resttermijnen meer.
Voorwaarde is dat je "gekozen hebt voor termijn betalingen. Dat je bij het begin je intake formulier hebt ingeleverd, je PDS scorelijst hebt ingevuld en ingeleverd en dat je een intake videoconsult hebt gehad met Elja. Je moet reageren op onze vragen die wij stellen in de email/app/chat. Zo kunnen wij zicht houden op de verbeteringen en geef je ons de kans om bij te sturen in de begeleiding.

Kan iedereen hypnose ervaren?

Hypnose is een aangename, diepe ontspanning, waarbij je sterk op jezelf geconcentreerd bent en je aandacht naar binnen gericht is. Bijna iedereen kan hypnose ervaren, ook mensen die denken dat ze niet kunnen ontspannen of focussen. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben dat het niet gaat om hoe "diep" je je voelt, maar om hoe open je staat voor nieuwe ideeën. Daarnaast is het ook een vaardigheid die je kunt leren door het vaker te doen.
Een aantal zaken die de ontspannen staat van hypnose kunnen belemmeren:
• Veel alcohol- of drugsgebruik
• Hoge dosering slaap- of kalmerende medicatie
• Wanneer je zeer analytisch bent
• Een hoge mate van scepsis ten opzichte van hypnose. Een beetje scepsis is gezond, maar het is wel nodig dat je openstaat voor de therapievorm
• Weinig motivatie om ergens aan te werken. Hypnotherapie is helaas geen tovermiddel. Jouw inzet is even belangrijk als die van de therapeut.

Wat zijn de kosten van het online programma?

We bieden verschillende programma's. Je kunt deze in één keer betalen of in termijnen.
Hiervoor ontvang je gedurende 6 of 12 weken darmgerichte hypnotherapie sessies, dagelijks aangevuld met oefeningen, informatie, tips en korte video's. Nadien is er mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding lid te worden van onze community waarin je toegang hebt tot deze én aanvullende geluidsbestanden, recepten, tips, lotgenotencontact en nog veel meer.
Wij hebben afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars die hypnotherapie vergoeden in het aanvullende pakket.
Als rekenvoorbeeld: de gemiddelde teruggave per factuur is € 40. Wanneer je kiest voor termijnbetalingen krijg je 4 keer €40 euro terug van de zorgverzekeraar. Stel dat de termijnbetaling is € 75 dan vergoed de zorgverzekeraar €40, betaal je netto €35. per maand.

Heb ik toestemming nodig van mijn (huis)arts?

Darmgerichte hypnotherapie is een veilige behandelmethode. Indien je al langer milde klachten hebt, of de diagnose PDS of functionele buikpijn hebt, kun je zelf beginnen. We raden je aan je (huis)arts te informeren dat je deze behandeling gaat starten. Heb je onbekende of nieuwe buikklachten dan raden we je aan je eerst te laten onderzoeken om andere oorzaken of ziektebeelden uit te sluiten die een andere behandeling behoeven.

Is hypnose eng of gevaarlijk? Kan ik "erin blijven"?

Je zult tijdens de sessies precies horen wat er gezegd wordt en op die manier geen dingen doen of opnemen die voor jou niet passen. Wanneer er iets om je heen gebeurt dan registreer je dat en kun je je ogen opendoen of reageren.
Je kunt niet "in hypnose blijven" wanneer je heel diep ontspannen bent zou je in slaap kunnen vallen, en vanuit daar wordt je weer gewoon wakker.
Na het beluisteren kun je weer autorijden en je werkzaamheden oppakken.

Wat moet ik doen als ik in slaap val?

Het verdient de voorkeur om het hele programma wakker te beluisteren, zodat de suggesties en visualisaties op die manier dieper kunnen doordringen. Het kan echter heel ontspannend zijn! Als je toch te slaperig wordt of in slaap valt, raden wij je aan om de sessie opnieuw te beginnen. Gebeurt het vaker, dan raden we aan de volgende keren eventueel je routine te veranderen. Probeer bijvoorbeeld het tijdstip waarop je luistert te veranderen (als je voor het slapengaan luistert, verplaats het dan naar een eerder moment op de dag). Je kunt ook proberen de positie waarin je luistert te veranderen (zittend in plaats van liggend).

Ik ben klaar met het programma, kan ik de sessies blijven beluisteren?

Wanneer je klaar bent met het programma kun je lid worden van onze community. Hierin kun je de geluidsbestanden blijven beluisteren, veel mensen vinden het prettig om dit af en toe te blijven doen. Daarnaast bieden wij in de community andere sessies aan, bijvoorbeeld gericht op ontspannen, slapen, zelfvertrouwen.

Wordt het programma vergoed door de zorgverzekering?

Hypnotherapie wordt door de meeste zorgverzekeraars voor een deel vergoed vanuit het aanvullende pakket. De grootste zorgverzekeraars (en dochterondernemingen) vergoeden gemiddeld € 40 per factuur. Check je eigen polis voorwaarden voor een eventuele vergoeding.

Wanneer wordt hypnotherapie afgeraden?

Als je last hebt van psychoses of waanbeelden, of andere ernstige psychiatrische problemen hebt, raden wij hypnotherapie af. Wanneer je twijfelt of je hebt in het verleden last gehad van dergelijke problemen, neem contact op met je arts.

Waarom kiezen voor een programma van het Medisch Hypnose Centrum

Ons team bestaat naast een hypnotherapeut uit een psycholoog, 2 diëtistes, een sport/leefstijlcoach en een medisch adviseur. Allen hebben een gedegen opleiding gevolgd. Het programma van MHC is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde hypnotherapie. Dit programma is comfortabel vanuit huis te volgen, met of zonder extra begeleiding.

Waarom duurt het programma 12 weken?

Uit onderzoek blijkt dat de darmen en jij ongeveer 12 weken nodig hebben om de oefeningen goed aan te leren. In het begin zal je de sessies dagelijks beluisteren en de oefeningen bewust doen, na verloop van tijd zal je merken dat dit een automatisch onbewust proces is.

Hoe werkt het niet goed geld terug programma?

Je hebt 14 dagen de tijd om het programma uit te proberen. Deze 14 dagen is te kort om al effecten te bereiken. Toch kan het zijn dat het programma niet bij jou past. Dan kan je het programma opzeggen door ons een email te sturen. Wij zetten het programma stop en je krijgt je geld terug.

arrow_drop_up arrow_drop_down