top of page

Wat is Misofonie? Een Introductie

Bijgewerkt op: 22 mrt.Vrouw met vingers in de oren, last van misofonie

Misofonie is een term die letterlijk "haat van geluid" betekent, maar deze aandoening gaat veel verder dan een simpele afkeer van lawaai. Voor mensen die aan misofonie lijden, kunnen specifieke geluiden - zoals het kauwen van voedsel, het tikken van een pen, of zelfs ademhalen - intense gevoelens van woede, angst of paniek uitlokken. In deze blog duiken we dieper in wat misofonie precies is, de symptomen ervan, en hoe het zich onderscheidt van andere geluidssensitiviteiten.


Definitie en Oorsprong

Misofonie werd voor het eerst geïdentificeerd in 2001 en is sindsdien een onderwerp van groeiende interesse en onderzoek. Hoewel het nog niet volledig wordt begrepen, wordt misofonie beschouwd als een complexe aandoening die zowel neurologische als psychologische aspecten omvat. Het is niet gewoon een kwestie van zich ergeren aan geluiden; de reactie is veel intenser en kan een significant negatief effect hebben op het dagelijks leven van de getroffene.


Wat is Misofonie: Symptomen van Misofonie

Mensen met misofonie ervaren een sterke emotionele reactie op bepaalde triggergeluiden. Deze reacties kunnen variëren van irritatie en angst tot woede en paniek. Fysieke symptomen kunnen ook optreden, zoals verhoogde hartslag, zweten, en zelfs een vlucht- of vechtreactie. Het is belangrijk op te merken dat de triggergeluiden voor elke persoon verschillend kunnen zijn en dat de intensiteit van de reactie kan variëren afhankelijk van de context.


Hoe Misofonie Zich Onderscheidt van Andere Geluidssensitiviteiten

Misofonie is uniek in zijn specificiteit en de intensiteit van de emotionele respons die het veroorzaakt. Dit onderscheidt het van andere aandoeningen zoals hyperacusis, waarbij er sprake is van een algemene overgevoeligheid voor geluidsniveaus die voor anderen niet onaangenaam zijn, en tinnitus, een constante waarneming van geluid zoals rinkelen of zoemen, dat in werkelijkheid niet aanwezig is. Misofonie richt zich specifiek op bepaalde geluiden en de reactie is meer emotioneel dan fysiek.


Behandeling en Therapie

Er is momenteel geen medicijn voor misofonie, maar er zijn verschillende behandel strategieën die mensen kunnen helpen hun symptomen te beheersen en zelfs kunnen doen verdwijnen. Dit omvat therapieën zoals cognitieve gedragstherapie, geluidstherapie, en hypnotherapie. De rol van hypnotherapie bij deze klacht wordt nu steeds breder erkent.


Conclusie

Misofonie is een complexe en vaak misbegrepen aandoening die een diepgaande impact kan hebben op de kwaliteit van leven van degenen die eraan lijden. Door een beter begrip te krijgen van wat misofonie is, de symptomen, en hoe het verschilt van andere geluidssensitiviteiten, kunnen we empathischer zijn naar degenen die dagelijks met deze uitdagingen leven. Als je denkt dat je zelf misofonie hebt, is het belangrijk om bij ons hulp te zoeken om strategieën te vinden die je kunnen helpen je symptomen effectief te beheren.


Wil je een afspraak maken?Comments


bottom of page