top of page

Hypnose - wat is het?

Bijgewerkt op: 12 mrt.


Veel mensen kennen hypnose van televisie of een show. Dit geeft helaas een vertekend beeld van wat hypnose is en waar het voor te gebruiken is.

Hypnose of trance is een bewustzijnstoestand waarbij je enerzijds zeer ontspannen bent en tegelijkertijd volledig geconcentreerd. Spontane trance kennen we allemaal wel:

  • Je rijdt op de snelweg en je hebt geen idee hoeveel afslagen je gepasseerd bent, of je bent ineens bijna thuis zonder dat je je omgeving bewust gezien hebt

  • Hardlopers en wielrenners rennen of fietsen zo ongemerkt hun kilometers weg

  • Wanneer je verdiept bent in een boek of film en je “vergeet” de wereld om je heen

  • Je zit in een saaie vergadering of in de klas, je droomt een beetje weg en je bent je niet meer bewust van wat er verteld is (totdat er een vraag gesteld wordt...)

  • Gedachteloos eet je je bord leeg maar je hebt het eigenlijk niet goed geproefd

  • ’s Avonds zie je een blauwe plek op je been maar je kan je niet herinneren dat je je gestoten hebt

Dit is dus een hele normale staat van “zijn’ die wij meerdere keren per dag ervaren. Omdat hypnose een volledig natuurlijke toestand is, voelt therapeutische hypnose ook heel vertrouwd aan. Je voelt je prettiger naarmate je dieper je in trance bent.

Bij hypnotherapie gebruikt trance om te komen tot verandering van gevoel, gedrag of gedachten. Hypnose kan je in staat stellen om nieuwe vaardigheden en ontspanningsstrategieën te leren en processen in je lichaam aan te sturen. Na verloop van tijd leer je om deze hulpmiddelen moeiteloos te gebruiken. Dat proces wordt automatisme genoemd.

hypnose + therapie = hypnotherapie

Wanneer je de diagnose prikkelbare darm syndroom (of functionele buikpijn, spastische darm) hebt gekregen, kun je al direct al beginnen met ons online programma. Wel raad ik je aan om vooraf je huisarts of specialist te informeren.

Als je nog geen diagnose hebt is het goed om eerst een huisarts te bezoeken. Deze kan andere ziektebeelden uitsluiten die vergelijkbaar zijn met PDS.

Hypnose is bewezen effectief bij PDS en wordt door (MDL) artsen het meest geadviseerd. Wij bieden dit als uniek programma vanuit je eigen huis, inclusief videoconsulten. Leer ook weer grip te krijgen op je maag en/of darmen!


Comentarios


bottom of page