top of page

PDS - Waarom Moet je Poepen bij Stress of Angst

Bijgewerkt op: 12 mrt.


Misschien heb je het zelf wel eens ervaren. Je moet iets spannends doen, je bent zenuwachtig of bang. Ineens moet je vaak naar de WC. "Het loopt je dun door de broek" of "het in je broek doen van angst". Dat klopt, er bestaat een relatie tussen poepen en stress of angst. Dus: PDS; angst en stress; waarom moet je poepen...


In het hedendaagse snelle leven ervaren veel mensen regelmatig stress of angst. Wat sommigen misschien niet weten, is dat deze emotionele toestanden een directe invloed kunnen hebben op ons spijsverteringsstelsel, met name voor mensen die lijden aan het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). PDS is een veelvoorkomende aandoening die het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, resulterend in symptomen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, en veranderingen in de stoelgang. Een interessant en soms ongemakkelijk gevolg van stress of angst bij mensen met PDS is de dringende noodzaak om naar het toilet te gaan. Maar waarom gebeurt dit?


De verbinding tussen de hersenen en de darmen

De relatie tussen de darmen en de hersenen staat centraal in het begrijpen van dit fenomeen. Deze twee zijn verbonden door de zogenaamde hersen-darm-as, een complex systeem van chemische en elektrische signalen die continu tussen je darmen en je hersenen worden uitgewisseld. Zie het als whatsapp verkeer tussen je brein en je buik.

Stress en angst kunnen deze signalen versterken, wat leidt tot een versnelde darmactiviteit.


Stressrespons: Vecht-of-Vlucht (of freeze)

Wanneer we stress of angst ervaren, activeert ons lichaam de vecht-of-vluchtreactie, een primair overlevingsmechanisme. Deze reactie zorgt ervoor dat het lichaam klaar is om te reageren op een bedreiging. Een onderdeel van deze respons is het versnellen van de spijsvertering, zodat het lichaam zich kan ontdoen van extra lasten die het in gevaar kunnen brengen. Bij mensen met PDS kan deze versnelde spijsvertering resulteren in een plotselinge noodzaak om naar het toilet te gaan.


De rol van serotonine

Serotonine, vaak het 'gelukshormoon' genoemd, speelt ook een sleutelrol in dit proces. Interessant is dat een groot deel van de serotonine van het lichaam in de darmen wordt geproduceerd. Stress en angst kunnen de productie en vrijgave van serotonine beïnvloeden, wat op zijn beurt de darmfunctie en -bewegingen kan beïnvloeden. Dit verklaart waarom emotionele stress niet alleen onze stemming kan beïnvloeden, maar ook onze spijsvertering.


Beheersing en behandeling

Het begrijpen van de invloed van stress en angst op PDS is cruciaal voor het beheersen van de symptomen. Technieken voor stressbeheersing, zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, en lichte lichamelijke activiteit kunnen helpen de symptomen van PDS te verminderen. Voor sommigen kan professionele begeleiding of therapie, waaronder cognitieve gedragstherapie (CGT) en mogelijk medische hypnotherapie, nuttig zijn in het beheersen van de invloed van emotionele stressoren op de darmgezondheid.

Conclusie

De connectie tussen onze hersenen en darmen is een fascinerend aspect van ons welzijn, met name voor mensen met PDS. Stress en angst kunnen een aanzienlijke impact hebben op het spijsverteringsstelsel, resulterend in ongemakkelijke situaties zoals een plotselinge noodzaak om naar het toilet te gaan. Door deze connectie te erkennen en strategieën te ontwikkelen om met stress om te gaan, kunnen individuen met PDS stappen ondernemen om hun symptomen te beheersen en hun levenskwaliteit te verbeteren. Het Medisch Hypnose Centrum biedt ondersteuning en behandelingen die gericht zijn op het verlichten van de symptomen van PDS, met een focus op het verminderen van stress en het verbeteren van de algemene darmgezondheid.


Missie van het Medisch Hypnose Centrum

Onze missie bij het Medisch Hypnose Centrum is om cliënten centraal te stellen en hen te voorzien van de best mogelijke zorg én oplossingen door middel van medische hypnose. Wij zijn vastberaden om onze expertise op het gebied van hypnotherapie te gebruiken. Wij zetten onze expertise in om hypnotherapie makkelijker en toegankelijker te maken voor cliënten.

Visie van het Medisch Hypnose Centrum

Onze visie is een toekomst waarin medische hypnose algemeen erkend wordt als een effectieve en geïntegreerde benadering van gezondheidszorg. We streven ernaar om een voortrekkersrol te spelen in het promoten van evidence-based praktijken en onderzoek op het gebied van medische hypnose. Ons doel is om cliënten te begeleiden bij het ontdekken van de intrinsieke krachten van hun geest om positieve veranderingen en verbetering teweeg te brengen in hun gezondheid en leven.


Ontdek de Kracht van Hypnotherapie: Doe Mee aan Onze Proefweek!

Ben je nieuwsgierig naar hypnotherapie en hoe het je kan helpen jouw leven te verbeteren? Wij nodigen je uit voor onze exclusieve proefweek hypnotherapie. Deze unieke kans bied je de mogelijkheid om persoonlijk de voordelen van hypnotherapie te ervaren. Tijdens deze week kan je deelnemen aan verschillende sessies, geleid door ervaren hypnotherapeuten, die je zullen introduceren in de wereld van hypnose en hoe het kan worden ingezet voor persoonlijke groei, het verminderen van stress, het aanpakken van specifieke klachten, en meer. Meld je vandaag nog aan, de proefweek is nu nog gratis.


Wanneer jij je gegevens achterlaat stuur ik je de inloggegevens toe:Wil jij hier meer over weten of leren hoe je dit kunt doorbreken? Kijk eens bij ons programma.Comments


bottom of page