top of page

PDS - hoe werkt hypnotherapie bij de behandeling van PDS

Bijgewerkt op: 2 feb. 2022


De kracht van gedachten

Je kent het vast wel, je moet een presentatie houden, of je hebt een sollicitatiegesprek of blind date. Je hartslag, ademhaling en spierspanning nemen toe. Je krijgt geen hap door je keel, je hebt buikpijn en soms zelfs tot diarree aan toe. Na enige tijd verdwijnt deze spanning weer en keert het lichaam terug in een toestand van rust en herstel.

Zo zien we dat sterke emoties zoals stress en angst invloed hebben op je darmen.

Onze darmen zijn ontzettend gevoelig het bevat honderden miljoenen zenuwcellen en op deze momenten ervaren we ook dat er een verband is tussen onze buik en brein. Deze wisselwerking tussen brein en buik, wordt ook wel de hersen-darm-as genoemd. Onze hersenen en darmen zijn letterlijk verbonden via een grote lichaamszenuw, de nervus vagus. Deze zenuw zou je kunnen zien als een dikke telefoonkabel die constant berichten heen en weer stuurt tussen ons hoofd en onze buik. Zo krijgen we berichten binnen of we honger hebben, of we naar de WC moeten voor de grote boodschap. En andersom ontvangt onze buik dus berichten over een spannende presentatie die we gaan houden. Het grootste deel van de boodschappen gaat vanuit onze buik naar ons brein. Meer en meer denkt men dat bij PDS er in dit systeem een verstoring zit. De darmen sturen te sterke signalen, of de signalen van de hersenen worden niet begrepen door de darm. Vaak is het lastig te achterhalen waar precies de oorzaak van de darmklachten ligt. Vaak zie je dat er iets aan de klachten vooraf is gegaan, bijvoorbeeld:

  • voedselvergiftiging

  • periode van stress

  • trauma

  • antibiotica

  • operatie

De darm heeft alarm geslagen met diarree of buikpijn en in sommige gevallen blijft de darm alarmsignalen doorgeven terwijl de oorzaak al weg is of er geen reden meer voor is.


Darmgerichte hypnotherapie is de oplossing

Darmgerichte hypnotherapie richt zich op de bron van het probleem: het behandelen van de té gevoelige zenuwen in de darm. Via de darm-hersenverbinding helpt darmgerichte therapie pijnsignalen verminderen en spijsverteringsprocessen herstellen. Je leert met behulp van rustgevende beelden je maag-darmkanaal te beïnvloeden en beter te ontspannen. Deze aangename staat van ontspanning (trance) werkt met darmgerichte suggesties, oefeningen en visualisaties. Het helpt bij het verminderen van angst en depressieve gevoelens.

Resultaten darmgerichte hypnotherapie

Darmgerichte hypnotherapie is de effectiefste vorm van therapie bij de behandeling van het prikkelbare darm syndroom. Geen enkele therapie laat dezelfde effectiviteit zien.


Lichtgroen is de controle groep, zij kregen medicatie en voedingsadvies. Donkergroen is de hypnotherapie groep.

Linksboven zie je het algeheel welbevinden, rechtsboven de opgeblazen buik. Linksonder de pijnklachten en rechtsonder de stoelgang.


Heel goed is te zien dat de hypnotherapie groep op alle punten binnen enkele weken sterke verbeteringen maken. En dit effect blijft na therapie bestaan.

In vergelijk met andere therapieën is darmgerichte hypnotherapie dé behandeling bij PDS.Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de darmen 12 weken nodig hebben om dit nieuwe gevoel en gedrag aan te leren. Volg dit in een wetenschappelijk onderbouwd uniek 12-weken programma.Comments


bottom of page