top of page

Kun je PDS Thuis Behandelen met Hypnotherapie?

Bijgewerkt op: 3 jul.


Vrouw luistert naar hypnose sessie

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is de meest voorkomende chronische darmaandoening in Nederland. Zo’n vijftien tot twintig procent van de mensen heeft PDS en daarom zeer regelmatig klachten als buikkrampen, een opgeblazen gevoel of diarree.


PDS is helaas niet te genezen, maar een aantal effectieve therapieën zoals hypnotherapie, kunnen wel helpen de symptomen te verminderen tot nauwelijks klachten.

Symptomen van prikkelbare darm syndroom

Het prikkelbare darm syndroom komt dus bij ongeveer één à twee op de tien Nederlanders voor, en we zien het bijna twee keer zo vaak bij vrouwen dan bij mannen. Eén van de meest voorkomende klachten bij PDS, is buikpijn. Die pijn kan op verschillende plekken in de buik voorkomen, kan optreden na het eten en verminderen of verergeren na de stoelgang. Dit zijn de overige veel voorkomende symptomen:

• Buikpijn, deze kan krampend, stekend en zeurend zijn

• Een opgezette buik

• Winderigheid door gasvorming

• Veranderingen in het ontlastingspatroon

Veel mensen met het prikkelbare darm syndroom hebben ook last van klachten die niet direct met de darmen te maken hebben. Vermoeidheid, maagklachten, brandend maagzuur, pijn in de rug of de zij en hoofdpijn komen bijvoorbeeld vaak voor.


Oorzaak van PDS

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de precieze oorzaak is van het prikkelbare darm syndroom. Wat al wel duidelijk is, is dat bij ruim zestig procent van de mensen de zenuwen in de darm extra gevoelig zijn. De darm maakt namelijk te veel of te weinig bewegingen waar de zenuwen op kunnen reageren, die de prikkels dan verkeerd doorgeven.

Er wordt steeds vaker onderzoek gedaan naar het prikkelbare darm syndroom. Zo zijn er aanwijzingen gevonden dat PDS te maken heeft met een verstoring in de communicatie tussen de hersenen en de darmen. Ook worden er mogelijke oorzaken genoemd zoals een beschadigde darmwand, de samenstelling van darmbacteriën, bepaalde voedingsmiddelen die slecht worden verdragen en eerdere maag-darmontstekingen. Daarnaast kunnen stress en angst PDS-klachten ook aanzienlijk verergeren.


Erkenning PDS-klachten

In de afgelopen jaren is er steeds meer erkenning en aandacht voor mensen met prikkelbare darm syndroom. Artsen en wetenschappers nemen de klachten die bij PDS horen serieus en er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Vanuit deze onderzoeken en vanuit de klinische praktijk komt hypnotherapie naar voren als de meest effectieve behandelingsmethode voor symptomen van PDS. Hypnotherapie blijkt in vijfentachtig procent van de gevallen de pijn- en andere darmklachten sterk te verminderen. Daarnaast ervaren cliënten verbetering van kwaliteit van leven, afname van stress en vermindering van angstklachten. In het buitenland wordt online hypnotherapie al succesvol toegepast. Nu kun je bij het Medisch Hypnose Centrum ook thuis hypnotherapie volgen.


Kun je PDS thuis Behandelen met Hypnotherapie?

Het korte antwoord erop is JA! Wanneer mensen bij mij in de praktijk komen of wanneer men alleen het thuis programma inclusief video consulten volgt, krijgt iedereen de zelfde oefeningen en luistersessies mee. 95% van de behandeltijd, ook voor clienten in de praktijk, vind thuis plaats. Er zit geen verschil in effectiviteit.

Bij hypnotherapie leer je om met behulp van rustgevende beelden en geluiden je maag-darmkanaal te beïnvloeden en beter te ontspannen. Hierdoor komen de darmen meer tot rust en worden ze daardoor minder gevoelig voor spanning en stress. Je kunt het vergelijken met dagdromen: je bent helemaal met je aandacht bij jezelf en de omgeving is even minder belangrijk. Zo ontstaat er ruimte om te werken aan de oplossing van het probleem waar je darmen op reageren. Omdat hypnose een volledig natuurlijke toestand is, voelt therapeutische hypnose ook heel vertrouwd aan. Je kunt alles blijven horen, en – in tegenstelling wat men soms denkt – verlies je nooit de controle.


Hoe werkt het?

Bij Medisch Hypnose Centrum kun je thuis darmgerichte hypnotherapie volgen bij een hypnotherapeut die gespecialiseerd is in het prikkelbare darm syndroom. Het online programma is te volgen zonder dieet, zonder bijwerkingen en de resultaten zijn blijvend. De behandelingen zijn in hoofdlijnen gericht op het verminderen van lichamelijke klachten, het vergroten van het zelfvertrouwen en het terugkrijgen van de regie over de darmen. Samen met het doen van lichaams- en ademhalingsoefeningen leer je te begrijpen met stress om te gaan en geeft het je handvatten om op eigen kracht iets aan de klachten te doen. Dagelijks krijg je oefeningen, video’s over thema’s, tips, recepten en ga je met gedachtebeelden aan de slag. Voordelen van het thuis volgen van hypnotherapie bij het Medisch Hypnose Centrum zijn:

• Je kunt het online programma 24/7 comfortabel volgen vanuit huis.

• Veel mensen met PDS hebben diarree, angst om van huis weg te gaan, dus je hebt geen last van darmongemakken onderweg.

• Je hoeft je niet te schamen om over darmproblemen te praten.

• Je bent niet afhankelijk van de werktijden van een therapeut en kunt daardoor je sessies volgen in de eigen tijd.

• In het team van het Medisch Hypnose Centrum hebben naast een hypnotherapeut een psycholoog, een diëtiste en een sport-beweegcoach bijdrage geleverd aan de programma's.

• Het is net zo effectief als bij een therapeut in een praktijk.

• De eerste mensen die gestart zijn merken al na 1 – 3 weken (grote) verbeteringen.


Programma

Het programma bevat naast wetenschappelijk onderbouwde hypnotherapie alle oefeningen en tips die jou helpen de klachten van het prikkelbare darm syndroom te verminderen. Dit kun je comfortabel volgen vanuit huis, in je eigen tempo en in je eigen vertrouwde omgeving. Volg het programma in twaalf weken voor 7 x € 50,- en krijg weer grip op je maag en darmen. Hypnotherapie wordt in veel gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar. Het beste kun je hierover zelf navraag doen bij jouw eigen zorgverzekeraar.


Wil jij weten of jij geschikt bent voor hypnotherapie?

Doe hier de gratis test

コメント


bottom of page