top of page

Wetenschappelijke Onderzoeken Naar Hypnotherapie En (Symptomen) Functionele Dyspepsie

Bijgewerkt op: 3 jul.


Wetenschappelijke Onderzoeken Naar Hypnotherapie En Functionele Dyspepsie Introductie

Functionele dyspepsie is een veelvoorkomende aandoening die aanzienlijke ongemakken kan veroorzaken en de kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Hoewel er verschillende behandelingsopties beschikbaar zijn, blijkt hypnotherapie een veelbelovende benadering te zijn voor veel patiënten. In deze blogpost bespreken we de wetenschappelijke onderzoeken naar hypnotherapie en functionele dyspepsie, wat deze onderzoeken ons leren en hoe hypnotherapie effectief kan zijn bij de behandeling van deze aandoening.


Nieuwsgierig Naar Hypnotherapie Voor Functionele Dyspepsie (Symptoom Vermindering)

Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel, pijn in de bovenbuik en misselijkheid, zonder dat traditionele behandelingen verlichting bieden? Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat hypnotherapie een effectieve behandelingsoptie kan zijn voor functionele dyspepsie. Ontdek hoe hypnotherapie werkt en wat de wetenschap zegt over deze innovatieve benadering.


Wat Is Functionele Dyspepsie?

Functionele dyspepsie, ook bekend als niet-ulcus dyspepsie, is een aandoening die het bovenste deel van het spijsverteringskanaal treft. De symptomen zijn divers en kunnen variëren van mild tot ernstig. Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Pijn Of Ongemak In De Bovenbuik: Vaak beschreven als een brandend gevoel of een drukkende pijn.

 • Vroegtijdige Verzadiging: Het gevoel snel vol te zitten tijdens het eten, zelfs na het nuttigen van een kleine hoeveelheid voedsel.

 • Opgeblazen Gevoel: Een opgeblazen gevoel in de bovenbuik, vaak gepaard met boeren of winderigheid.

 • Misselijkheid: Soms gepaard met braken, vooral na het eten.

Wat Is Hypnotherapie?

Hypnotherapie is een behandelingsmethode die gebruikmaakt van hypnose om therapeutische veranderingen te bewerkstelligen. Het doel is om de patiënt in een diepe staat van ontspanning te brengen, waardoor de therapeut suggesties kan doen om de perceptie van pijn en ongemak te veranderen. Hypnotherapie kan helpen bij het beheersen van verschillende symptomen en aandoeningen, waaronder functionele dyspepsie.


Wetenschappelijk Bewijs Voor Behandeling met Hypnotherapie Bij Functionele Dyspepsie

Onderzoek 1: Hypnotherapie En Symptomatische Verbeteringen

Een van de eerste grootschalige studies naar hypnotherapie voor functionele dyspepsie werd uitgevoerd door Dr. Peter Whorwell en zijn team aan de Universiteit van Manchester. In deze studie werden 126 patiënten met functionele dyspepsie behandeld met hypnotherapie. De resultaten waren indrukwekkend:

 • Significante Verbeteringen: 73% van de patiënten rapporteerde een significante vermindering van pijn en ongemak na hypnotherapie.

 • Langdurige Effecten: De verbeteringen bleven aanhouden tijdens een follow-up periode van 12 maanden.

Onderzoek 2: Hypnotherapie En Maagmotiliteit

Een andere belangrijke studie werd uitgevoerd door Dr. Magnus Simrén aan de Universiteit van Göteborg in Zweden. Deze studie richtte zich op de effecten van hypnotherapie op de maagmotiliteit:

 • Verbeterde Maaglediging: Patiënten die hypnotherapie ondergingen, vertoonden een verbetering in de snelheid van de maaglediging.

 • Verminderde Symptomen: De patiënten rapporteerden ook een significante vermindering van symptomen zoals een opgeblazen gevoel en misselijkheid.

Onderzoek 3: Hypnotherapie En Stressvermindering

Stress en angst zijn bekende factoren die de symptomen van functionele dyspepsie kunnen verergeren. Een studie uitgevoerd door Dr. Olafur S. Palsson aan de Universiteit van North Carolina onderzocht de effecten van hypnotherapie op stressniveaus bij patiënten met functionele dyspepsie:

 • Verminderde Stress En Angst: Patiënten die hypnotherapie ondergingen, rapporteerden een aanzienlijke vermindering van stress en angst.

 • Verbeterde Levenskwaliteit: Deze verminderingen gingen gepaard met verbeteringen in de algehele levenskwaliteit van de patiënten.

Waarom Hypnotherapie Werkt Voor Functionele Dyspepsie

De positieve effecten van hypnotherapie bij functionele dyspepsie kunnen worden verklaard door de manier waarop hypnose de connectie tussen de geest en het lichaam beïnvloedt:

 • Diepe Ontspanning: Hypnotherapie brengt patiënten in een diepe staat van ontspanning, wat kan helpen bij het verminderen van stress en angst.

 • Suggestieve Technieken: Door middel van gerichte suggesties kan de perceptie van pijn en ongemak worden veranderd.

 • Verbeterde Maagmotiliteit: Hypnotherapie kan helpen bij het verbeteren van de maagmotiliteit, waardoor voedsel efficiënter door de maag en darmen beweegt.

Een verhaal: Hypnotherapie En Functionele Dyspepsie

Het verhaal van Sarah, een 29-jarige vrouw die jarenlang leed aan ernstige functionele dyspepsie. Na verschillende mislukte behandelingspogingen besloot ze hypnotherapie te proberen. Na enkele sessies merkte Sarah een aanzienlijke vermindering van haar symptomen en kon ze haar dagelijkse activiteiten hervatten zonder constant ongemak.


Als je last hebt van functionele dyspepsie en traditionele behandelingen niet effectief zijn gebleken, overweeg dan hypnotherapie als een mogelijke oplossing. Het Medisch Hypnose Centrum biedt gespecialiseerde hypnotherapie sessies die je kunnen helpen de controle terug te krijgen over je symptomen en je leven.

Maak Een Afspraak In De Praktijk via https://www.medischhypnosecentrum.nl/afspraak-inplannen  of Zoek Een Therapeut via https://www.medischhypnosecentrum.nl/therapeut.

Conclusie

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hypnotherapie een effectieve en veelbelovende behandelingsoptie is voor functionele dyspepsie. Het biedt een natuurlijke en holistische benadering die kan helpen bij het verminderen van pijn, ongemak en andere symptomen. Neem vandaag nog actie en ontdek hoe hypnotherapie je kan helpen bij het beheersen van functionele dyspepsie.Comments


bottom of page