top of page

PDS - laten we het over je poep hebben

Bijgewerkt op: 5 mrt.


Bord met een tekst: Toilet links of rechts afslaan

We eten een paar keer per dag een maaltijd en een eventueel een aantal tussendoortjes, en als het goed is komt er met enige regelmaat weer wat uit. Wanneer dit allemaal makkelijk verloopt, hebben we over het algemeen geen klachten.

Hoe ziet een “normaal” ontlastingspatroon er uit? Dat verschilt per persoon. In het algemeen kunnen we stellen:

  • De ontlasting komt met regelmaat; vaak op een vast moment op de dag

  • De ontlasting is bruin van kleur

  • De ontlasting komt er makkelijk uit, is glad en hoef je bijna niet af te vegen

  • Stinkt niet bovenmatig

  • Is als een worm of slang, die wel tot 40 cm lang kan zijn.

De ene persoon gaat twee keer per dag naar de WC, de ander eens per twee dagen. Wanneer er regelmaat zit in je ontlastingspatroon, je ontlasting er normaal uit ziet en je hebt geen klachten is het prima in orde. Bij minder dan eens per drie dagen ontlasting spreken we over obstipatie.

Bij dunne ontlasting per dag variërend van waterdun tot dun/brijig spreken we van diarree.


Diarree is een brijige tot waterdunne ontlasting en kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Diarree kan plotseling (acuut) ontstaan, maar het kan ook chronisch (langdurig) van aard zijn. In de PDS NHG-Standaard wordt diarree omschreven als ‘een plotseling optredende afwijking van het voor een persoon gebruikelijke defecatiepatroon waarbij de frequentie en de hoeveelheid van de ontlasting zijn toegenomen, en de ontlasting meer water bevat dan gewoonlijk’.


Obstipatie, ook wel constipatie of verstopping genoemd, kan voorkomen op vakantie (ander voedsel, naar een vreemde WC) bij een voedingspatroon met weinig vezels, door medicatie of tijdens zwangerschap. Ook jonge kinderen en ouderen hebben relatief vaker obstipatie. Bij ouderen speelt vaak mee dat zij minder bewegen, medicijngebruik, minder eten en drinken. Daarnaast kan obstipatie een symptoom zijn bij PDS.

Darmgerichte hypnotherapie helpt bij PDS onder andere het ontlastingspatroon herstellen. Kijk hier hoe dat werkt.

Elja van den Berg, medisch hypnotherapeut en gespecialiseerd in maag-darm klachten

Commentaires


bottom of page