top of page

Is PDS of IBS hetzelfde als IBD?

Bijgewerkt op: 2 feb. 2022

Prikkelbare Darm Syndroom (of IBS) wordt vaak verward met Inflammatory Bowel Disease (IBD).

Een aantal symptomen komt bij beide aandoeningen voor. Echter het zijn twee afzonderlijke aandoeningen met een andere oorzaak, een aantal specifieke symptomen en ze vereisen ook een andere behandeling.


Prikkelbare Darm Syndroom (PDS of IBS)

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een chronische darmstoornis waarbij de beweeglijkheid (peristaltiek) van het darmstelsel verstoord is. Onder normale omstandigheden zorgen de darmen ervoor dat het voedsel gekneed en getransporteerd wordt. Bij PDS gaan de bewegingen van de darm te snel of te langzaam. Dit gaat gepaard met buikklachten gecombineerd met afwijkingen in de stoelgang en ontlasting. Bij PDS kunnen geen specifieke afwijkingen gevonden worden, zoals een ontsteking. Daarom wordt er ook wel gesproken over functionele buikpijn of onverklaarde buikklachten.


Inflammatory Bowel Disease (IBD)

De afkorting IBD betekent Inflammatory Bowel Disease. Het is een vertaling uit het Engels voor ‘chronische darmontsteking'. De twee belangrijkste en meest voorkomende vormen van chronische darmontsteking zijn Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn. IBD is een chronische ziekte. De ziekte wordt meestal ontdekt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar. Jongeren hebben een grotere kans de ziekte te krijgen dan ouderen. Vrouwen krijgen de ziekte iets vaker dan mannen.

  • ziekte van Crohn; de ontsteking kan voorkomen in het hele spijsverteringsstelsel, van mond tot anus. Meestal zit de ontsteking aan het eind van de dunne darm of in de dikke darm en bij de anus. De belangrijkste klachten die hierdoor ontstaan zijn vermoeidheid, pijn in de buik, koorts of een slechte stoelgang

  • Colitis Ulcerosa: hier zit de ontsteking alleen in de dikke darm. De belangrijkste klachten die hierdoor ontstaan zijn bloed- en slijmverlies bij de ontlasting.

Overeenkomsten en verschillen

IBD is dus een ontstekingsziekte, PDS/IBS is een functionele stoornis. Echter beide kennen symptomen als en heftige buikkrampen, welke dezelfde uitdagingen geven; de onvoorspelbare aanvallen van diarree of pijn. Het altijd moeten weten waar de WC is. Daarnaast het taboe wat heerst in de maatschappij om het over maag- of

te hebben.


Zowel IBD als PDS/IBS zijn niet te genezen. Ze kunnen een hele tijd rustig zijn of regelmatig opleven. Darmgerichte hypnotherapie is wetenschappelijk bewezen effectief bij PDS. Ook bij IBD kan het helpen de symptomen te verbeteren en stress te verminderen.


Behandeling IBD en IBS/PDS

Bij IBD worden vaak medicijnen ingezet om actieve ontstekingen te behandelen of om nieuwe ontstekingen te voorkomen. Wanneer medicijnen niet voldoende werken of als er bijvoorbeeld een vernauwing, abces of fistel zit wordt er een ziek deel van de darm verwijderd middels een operatie.


Hypnotherapie bij IBD en IBS/PDS

Hypnotherapie gebruikt een combinatie van ontspanning en gefocuste aandacht. Hierbij kun je processen in het lichaam beïnvloeden, zodat de buik rustiger wordt en de stoelgang verbetert. Hypnotherapie gebruikt hiervoor onder andere verbeelding, visualisaties en suggesties.


Het gebruik van de verbeelding en visualisatie helpt bij persoonlijke verandering en wordt ook veel toegepast door topsporters, artiesten, de kunstenaars en in het bedrijfsleven. Een sporter kan zijn ideale slag oefenen in zijn hoofd. Een schilder heeft in zijn hoofd al het schilderij heeft gemaakt voordat hij het op het doek zet. Jij hebt je huis in gedachten al ingericht voordat je het koopt.


Visualisatie en verbeelding werken omdat ons brein en lichaam geen onderscheid maken tussen echte en ingebeelde informatie. (bij angst gebruik je dit andersom, door het inbeelden van een enge situatie wordt het voor jou levensecht) Bij de darmgerichte hypnotherapie gebruiken we visualisaties en suggesties die gericht zijn op een goede darmwerking en ontspanning.Comentários


bottom of page