top of page

Is PDS of IBS hetzelfde als IBD?

Bijgewerkt op: 3 jul.

Is PDS of IBS hetzelfde als IBD

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een chronische darmstoornis waarbij de beweeglijkheid (peristaltiek) van het darmstelsel verstoord is. Normaal zorgen de darmen ervoor dat voedsel wordt gekneed en getransporteerd. Bij PDS gaan de darmbewegingen echter te snel of te langzaam, wat leidt tot buikklachten gecombineerd met afwijkingen in de stoelgang en ontlasting. Bij PDS worden geen specifieke afwijkingen, zoals een ontsteking, gevonden. Daarom wordt er vaak gesproken over functionele buikpijn of onverklaarde buikklachten.


Is PDS of IBS hetzelfde als IBD? IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease, wat ‘chronische darmontsteking’ betekent. De twee belangrijkste vormen van chronische darmontsteking zijn Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn. IBD is een chronische ziekte die meestal tussen het vijftiende en dertigste levensjaar wordt ontdekt. Jongeren hebben een grotere kans de ziekte te krijgen dan ouderen, en vrouwen krijgen de ziekte iets vaker dan mannen.

  • Ziekte van Crohn: De ontsteking kan overal in het spijsverteringsstelsel voorkomen, van mond tot anus, maar zit meestal aan het eind van de dunne darm of in de dikke darm en bij de anus. Belangrijke klachten zijn vermoeidheid, buikpijn, koorts en slechte stoelgang.

  • Colitis Ulcerosa: De ontsteking zit alleen in de dikke darm. Belangrijke klachten zijn bloed- en slijmverlies bij de ontlasting.

Is PDS of IBS hetzelfde als IBD: Overeenkomsten en Verschillen

IBD is een ontstekingsziekte, terwijl PDS/IBS een functionele stoornis is. Beide aandoeningen hebben echter symptomen zoals hevige buikkrampen en onvoorspelbare aanvallen van diarree of pijn, wat dezelfde uitdagingen met zich meebrengt, zoals altijd moeten weten waar de WC is en het taboe om over maag- en darmproblemen te praten.

Zowel IBD als PDS/IBS zijn niet te genezen. Ze kunnen periodes van rust kennen of regelmatig opleven. Darmgerichte hypnotherapie is wetenschappelijk bewezen effectief bij PDS, wat betekent dat de klachten sterk verminderen en de tussenpozen tussen klachten langer aanhouden. Ook bij IBD kan het helpen de PDS-symptomen te verbeteren en stress te verminderen.

Behandeling van IBD en IBS/PDS

Bij IBD worden vaak medicijnen ingezet om actieve ontstekingen te behandelen of om nieuwe ontstekingen te voorkomen. Wanneer medicijnen niet voldoende werken, of als er bijvoorbeeld een vernauwing, abces of fistel is, wordt het zieke deel van de darm soms operatief verwijderd.


Hypnotherapie bij IBD en IBS/PDS

Hypnotherapie combineert ontspanning en gefocuste aandacht om lichamelijke processen te beïnvloeden, waardoor de buik rustiger wordt en de stoelgang verbetert. Het gebruikt onder andere verbeelding, visualisaties en suggesties.

Verbeelding en visualisatie helpen bij persoonlijke verandering en worden veel toegepast door topsporters, artiesten, kunstenaars en in het bedrijfsleven. Een sporter kan zijn ideale slag mentaal oefenen, een schilder kan een schilderij in gedachten creëren voordat hij het op het doek zet, en jij hebt je huis in gedachten al ingericht voordat je het koopt.

Visualisatie en verbeelding werken omdat ons brein en lichaam geen onderscheid maken tussen echte en ingebeelde informatie. Bij angst gebruik je dit andersom; door het inbeelden van een enge situatie wordt deze levensecht. Bij darmgerichte hypnotherapie gebruiken we visualisaties en suggesties die gericht zijn op een goede darmwerking en ontspanning. Wanneer jij je aanmeld voor de proefweek, krijg je direct toegang tot je persoonlijke therapie portaal. Start direct....Comments


bottom of page