top of page

Hoe wordt de diagnose PDS gesteld

Bijgewerkt op: 16 feb.


Er bestaat nog geen diagnostische test om PDS vast te stellen. De diagnose PDS wordt gesteld op symptomen en door het uitsluiten van andere oorzaken. Behalve PDS zijn er nog veel andere maag- en darmaandoeningen die eenzelfde soort klachten kan geven.


Wanneer je buikklachten hebt zal je waarschijnlijk eerst bij je huisarts terecht komen. Deze zal je klachten uitvragen en aanvullend onderzoek doen. Dit onderzoek kan hij gedeeltelijk zelf doen, soms wordt het aangevuld met laboratorium onderzoek of een verwijzing naar een internist of MDL arts.


Onderzoeken die gedaan kunnen worden zijn onder andere laboratorium (bloed, ontlasting) Onderzoeken van de buik, zoals een röntgenfoto van de buik, echo van de buik, een gastroscopie en/of coloscopie (met een slang in de maag of darmen kijken)

Voor het stellen van de diagnose prikkelbare darm syndroom worden de zogenaamde Rome-IV criteria gebruikt.

Deze Rome-IV criteria zijn:

  • De diagnose PDS wordt alleen gesteld als er geen structurele of biochemische verklaring voor de symptomen is te vinden.

  • En de symptomen moeten in ieder geval al langer dan 6 maanden bestaan.

  • En de patiënt moet gemiddeld minstens 1 dag per week in de afgelopen 3 maanden buikpijn hebben gehad.

  • En de patiënt moet tenminste 2 van de volgende 3 symptomen hebben:

- De buikpijn is gerelateerd aan de ontlasting - De frequentie van de stoelgang is veranderd: diarree of obstipatie - De vorm van de stoelgang is veranderd: te hard of te dun


Versterkende factoren bij het stellen van de diagnose PDS zijn antibiotica gebruik in het verleden, een maag-darm infectie doorgemaakt, PDS komt in de familie voor. Ook klachten als spierpijn, fibromyalgie, rugpijn, hoofdpijn, problemen met plassen, angst, depressieve klachten kunnen het vermoeden van de diagnose PDS versterken. Wil jij weten of je klachten voldoen aan de symptomen en de Rome IV criteria? Doe de gratis test46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page