top of page

Behandelingen bij PDS

Bijgewerkt op: 16 feb. 2023


Er is geen standaard behandeling die bij iedere PDS patiënt is in te zetten. Wel zijn er een aantal behandelingen die onderzocht en effectief gebleken zijn. Behandelingen die in te zetten zijn bij PDS zijn onder te verdelen in vier hoofdgroepen:

  • cognitief; hieronder vallen de uitleg en kennis over PDS, Cognitieve gedrag therapie en hypnotherapie

  • voeding: hieronder vallen het eliminatiedieet en het FODMAP dieet

  • bacterieel: behandeling met probiotica

  • medicatie: antibiotica, pepermuntolie, spasmolitica, antidepressiva en Iberogast.


Veel ziekenhuizen en huisartsen werken inmiddels met REDUCE PDS en aanverwante trajecten. Dit programma is door dr. Otten in samenwerking met de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging opgezet. Nadat de diagnose is gesteld krijg je eerst uitleg over PDS. Ook krijg je uitleg over de behandelingen die er beschikbaar zijn. Zelf maak je een keuze welke behandeling(en) je wilt volgen.

Je blijft onder begeleiding van een MDL-verpleegkundige of huisarts. Na een behandeling 2 á 3 maanden gevolgd te hebben volgt een evaluatie; slaat de behandeling aan of wil je een andere behandeling volgen.

Darmgerichte therapie is bewezen effectief in de behandeling bij PDS. Steeds meer artsen verwijzen door naar een in PDS gespecialiseerde hypnotherapeut. Wij bieden een uniek programma hypnotherapie programma, dit bevat alle belangrijke onderdelen die nodig zijn voor een herstel. Dit kun je comfortabel volgen vanuit je eigen huis wij maken gebruik van video consulten. Daarnaast is het ook mogelijk om een afspraak te maken in één van onze 3 locaties.

Hoe verhouden zich de therapieën ten opzichte van elkaar?

Een studie van dr. S. Peters laat het volgende zien:
De conclusie van dr. Peters was dat hypnotherapie veilig is, er zijn geen bijwerkingen vastgesteld en dat de bereikte effecten in klachten vermindering blijvend zijn. Wil jij van je klachten af? Volg het effectieve "Je buik de baas" programma of maak een afspraak in de praktijk. Dit kun je comfortabel volgen vanuit je eigen huis. In 12 weken weer grip op je maag en darmen.Comments


bottom of page