top of page

PDS - Buikpijn wat kun je er aan doen

Bijgewerkt op: 4 mrt.


Vrouw zittend op bed met buikpijn en prikkelbare darmen

In het Medisch Hypnose Centrum begrijpen we dat Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) niet alleen een bron van ongemak is, maar vaak gepaard gaat met significante pijn en ongemak. Pijn is een prominente klacht bij PDS-patiënten, waarbij maar liefst 75% regelmatig of constant buikpijn ervaart. Deze pijn kan overal in de buik voorkomen, hoewel het vaak in de onderbuik is. De impact hiervan is niet te onderschatten, omdat het naast buikpijn ook kan leiden tot rug-, borst-, hoofdpijn, en zelfs pijn in de anus of endeldarm.


PDS en pijn PDS staat bekend om de pijnlijke symptomen die het veroorzaakt, en het is een van de belangrijkste redenen waarom mensen medische hulp zoeken. De pijn kan variëren in intensiteit en locatie, vaak getriggerd door voedselinname en veranderingen na stoelgang. De aard van deze pijn kan wisselen van mild ongemak tot acute, stekende pijn die de dagelijkse activiteiten ernstig kan beperken.

Om PDS te diagnosticeren, worden de Rome IV-criteria gebruikt, waarbij pijn een van de kernsymptomen is. Deze criteria omvatten terugkerende buikpijn, minstens één dag per week in de laatste drie maanden, samen met twee of meer symptomen zoals verandering in stoelgangfrequentie of -vorm, en pijn gerelateerd aan de ontlasting.

Chronische pijn bij PDS betekent dat patiënten voortdurend of regelmatig pijn ervaren over een langere periode. Deze pijn kan soms verdwijnen, maar vaak keert het terug, vooral tijdens perioden van stress of drukte.


Wat kun je doen bij pijn

Wat kun je doen tegen deze pijn? Traditionele pijnstillers zoals paracetamol of NSAID's (ibuprofen, diclofenac, naproxen) zijn vaak ineffectief en kunnen zelfs schadelijke bijwerkingen hebben, zoals maag-darmzweren en bloedingen. Dit komt omdat de pijn bij PDS anders wordt veroorzaakt dan bijvoorbeeld spier- of botpijn.

Hier komt darmgerichte hypnotherapie om de hoek kijken. Deze vorm van therapie richt zich op het verminderen van de gevoeligheid van de darmzenuwen, waardoor pijn en een opgeblazen gevoel verminderen en de stoelgang verbetert zonder medicatie of dieetwijzigingen. Bovendien kan het helpen bij het verminderen van angst en stress, die vaak gepaard gaan met PDS. Wetenschappelijk onderzoek, waaronder studies van prof. dr. Whorwell, heeft de effectiviteit van hypnotherapie in het verminderen van pijn bij PDS aangetoond.


Darmgerichte hypnotherapie helpt de gevoeligheid van de zenuwen in de darmen verminderen. Hierdoor verminderen pijn en opgeblazenheid en herstelt de stoelgang, zonder medicatie of dieet. Daarnaast vermindert het klachten van angst en stress. Hypnotherapie is wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief.


Darmgerichte hypnotherapie verminderd de pijn scores significant, zo blijkt uit een studie van prof dr. Whorwell.


Wetenschappijke data uit Whorwell et al gepubliceerd in - The Lancet -

Als je last hebt van PDS en de bijbehorende pijn, overweeg dan om je te wenden tot het Medisch Hypnose Centrum. Ons unieke programma is bewezen effectief en wordt aanbevolen door artsen. Laat pijn niet langer je leven beheersen; ontdek hoe hypnotherapie je kan helpen je symptomen aanzienlijk te verminderen.

Wat weerhoudt je nog en verminder je klachten met het Unieke bewezen programma, aanbevolen door artsen
Comments


bottom of page