top of page

Helpt mindfulness bij PDS

Bijgewerkt op: 4 feb. 2022


Je hebt vast wel eens van mindfulness gehoord. Misschien klinkt het nog wat zweverig in je oren. Toch ontdekken wetenschappers dat het bij veel aandoeningen werkt: bij depressies, angsten, en ook bij PDS.


Het prikkelbare darmsyndroom komt veel voor, men schat bij ongeveer 10 – 20% van de Nederlanders. Zij hebben last van buikpijn, winderigheid, een veranderd ontlastingspatroon en een opgezette buik. Daarnaast ervaren veel mensen dat stress, angst of emoties hun klachten verergeren.


Mindfulness is een vorm van aandacht training om meer in het hier en nu te zijn, in plaats van op de automatische piloot leven. Je aandacht richten op het hier en nu zorgt voor meer rust en vergroot je geluksgevoel. Je geniet zo veel meer van de fijne, kleine dingen. Volwassenen met prikkelbare darm syndroom ervoeren minder maag-darmklachten nadat ze deelnamen aan een mindfulness programma bedoeld om stress te verminderen. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Neurogastroenterology & Motility.


In de studie namen 53 vrouwen en 15 mannen met prikkelbare darm syndroom deel aan een 8-weekse mindfulness cursus, gericht op het verminderen van stress. De meeste deelnemers ervoeren significante verbeteringen van voor de behandeling tot 3 maanden follow-up. Wat bemerkten zij:

  • vermindering van maag-darmklachten

  • verbetering kwaliteit van leven

  • minder angstklachten gerelateerd aan maag-darmklachten

  • bewust handelen

  • beter in het huidige moment blijven.

“Deze studie toont aan dat mensen met prikkelbare darm syndroom significante verbeteringen in hun symptomen en kwaliteit van leven kunnen hebben zonder medicatie of verandering van dieet, gewoon door deel te nemen aan een mindfulness gebaseerde stress reductie les,” zei senior auteur Kirsten Tillisch, MD, van de Universiteit van Californië, Los Angeles. “Verder impliceert het dat een specifiek aspect van mindfulness bijzonder belangrijk is: handelen met bewustzijn. Het blijkt dat door het verbeteren van dit moment tot moment bewustzijn in hun dagelijkse handelingen, mensen met prikkelbare darm syndroom zich beter voelen, mogelijk omdat deze mindfull handelen in het huidige moment de hersenen ervan weerhoudt om terug te gaan naar oude angsten of zorgen.” https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200408085521.htm


In ons programma Je buik de baas zal je naast darmgerichte hypnotherapie ook onderdelen van mindfulness terug vinden. Beiden dus wetenschappelijk bewezen methodes in de behandeling bij PDS.


Comments


bottom of page