top of page

Dyspepsie & Angst - Het verhaal van Thomas


Mijn naam is Thomas en ik woon samen met mijn vrouw en dochter van 5 jaar. Ik werk als vertegenwoordiger, in mijn vrije tijd onderneem ik graag dingen met mijn gezin en ik houd van sporten: voetballen (zowel zelf als op TV) en hardlopen.


Hoe het begon

Ruim een jaar geleden begonnen mijn klachten: een opgeblazen gevoel, pijn, krampen, en misselijkheid. Daarnaast had ik veel last van druk en uitstraling op de borst en angst-paniekklachten. Mijn klachten kwamen out of the blue": het begon eigenlijk met een enorme druk op mijn borst met uitstaling, ik dacht echt dat ik een hartinfarct kreeg. Tweemaal ben ik 's avonds op de eerste hulp van het ziekenhuis belandt maar daar zeiden ze beide keren dat mijn hart in orde was en ik waarschijnlijk hyperventilatie had. Deze ervaringen waren enorm beangstigend voor mij, regelmatig moest ik 's nachts naar buiten om frisse lucht te krijgen of ging ik maar rondjes rijden in de auto om te kalmeren. In de loop van de tijd kreeg ik steeds meer klachten; een opgeblazen gevoel, pijn, krampen, en misselijkheid, en een constante onrust, angstig, niet meer goed kunnen eten. de huisarts en later de MDL arts stelden uiteindelijk de diagnose functionele dyspepsie.


Naar de hypnotherapeut

De huisarts verwees mij door voor ademhalingstherapie maar hiermee kwam ik nog niet van mijn klachten af. Vervolgens stelde de MDL arts hypnotherapie voor, ik moet eerlijk bekennen hier had ik nog niet eerder van gehoord. Het klonk me enerzijds zweverig, maar tegelijk ik had ook niets te verliezen dus ik besloot het een kans te geven.


De eerste behandeling had ik een intake gesprek en mocht ik aanvoelen hoe hypnose voelt. Het was een aangename ervaring, in tegenstelling tot wat ik had verwacht was ik heel ontspannen. Samen met de uitleg die Elja gaf over wat er gebeurde in mijn lichaam en wat hypnotherapie bij mijn klachten kon doen gaf mij dit weer hoop.


De weken erna ben ik een paar keer naar de praktijk geweest en ik kreeg oefeningen mee voor thuis. Voor mij een heerlijk moment van rust, maar nog fijner was dat ik al heel snel verbeteringen bemerkte. Nu een aantal weken later ben ik helemaal van mijn klachten af.


Wat heb je geleerd

Het belangrijkste wat voor mij was, denk ik, om om de knop op nul te zetten, en te ervaren hoe mijn lichaam werkt. De periode van stress heeft mijn lichaam helemaal uit het lood geslagen. Ik heb een paar keer zo'n paniekaanval gehad en dat is echt heel indrukwekkend. De langdurige spanning en stress is op mijn maag geslagen en op mijn borst. Ik moest echt ervaren, hè, maar ik ga niet dood. Er was geen levensgevaarlijke situatie. Ook al voelde dat wel zo. Maar nu ik dat weet ga ik de signalen eerder herkennen; nu trap ik eerder op de rempedaal. Even back to basics zeg maar, relativeren en mijn rustmomenten nemen. Ik laat me niet meer zo gek maken.


Hoe gaat het nu

Al met al ben ik verbaast hoe snel ik weer ben opgeknapt. Het is een maand na de laatste behandeling en ik heb mijn draai weer gevonden. Ik kan weer lekker genieten van mijn dochter als ze in de tuin speelt, ik durf mee op de trampoline zonder dat ik bang ben dat mijn hart ermee ophoudt. Ik ben weer bezig met mijn omgeving in plaats van wat voel ik in mijn lijf. Ik heb geen klachten meer en kan gewoon weer de dingen doen; gisteren een verjaardag, een paar dagen kermis. Ik verheug me weer op de vakantie. Ik eet weer gewoon alles. Kortom, ik ben een blij mens!

Comments


bottom of page