top of page

ALK - SOLK

Een huisarts vindt bij 20 procent van zijn nieuwe patiënten geen duidelijke oorzaak voor lichamelijke problemen. Een groot deel herstelt binnen enkele weken vanzelf. Maar bij sommige patiënten blijven de problemen bestaan, zelfs na langdurig medisch onderzoek en behandeling.

Er wordt dan gesproken over "somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten" (SOLK) of "aanhoudende lichamelijke klachten" (ALK)

Fysiotherapie

Het is goed te benadrukken dat ALK/SOLK echte lichamelijk klachten zijn die dus niet worden ingebeeld. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met ALK/SOLK net zoveel pijn en beperkingen ervaren als mensen met lichamelijke klachten die wél medisch verklaard zijn. Een aantal voorbeelden van ALK/SOLK zijn:

Veel 'medisch onverklaarde' klachten blijken gepaard te gaan met een chronische stressrespons. De stressrespons is een onbewuste reflex die ons in staat stelt te vechten of te vluchten wanneer wij gevaar signaleren. Bij sommige mensen blijft de stressrespons echter actief, ook als het 'gevaar' inmiddels geweken is.

In het geval van een chronische stressrespons worden ook niet-bedreigende situaties door het onbewuste brein als bedreigend ervaren. De stressrespons werd geactiveerd en het onbewuste brein heeft nooit het seintje gekregen dat ‘de kust weer veilig’ is.

Hierdoor worden de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol aangemaakt, terwijl daar geen reden voor is. Een chronische stressrespons heeft een desastreus effect op lichaam en geest omdat het immuunsysteem en het hormonale systeem onderdrukt worden. 

Ook andere lichaamsfuncties kunnen verstoord of overbelast raken bij aanhoudende stress. Op den duur kan dit leiden tot ernstige fysieke en mentale klachten; slaapproblemen, pijnlijke spieren, hoofdpijn, duizeligheid, labiliteit, gevoeligheid voor stress, burn-out, hartkloppingen.

We worden voortdurend blootgesteld aan allerlei soorten fysieke, mentale en emotionele stress.

Mogelijke fysieke oorzaken van een chronische stressrespons zijn een virusinfectie, een ongeluk of een operatie waar iemand niet geheel van herstelt. De stressrespons kan ook actief blijven na een emotioneel heftige gebeurtenis, zoals het verlies van een dierbare. Een hoge werkdruk en hoge eisen stellen aan jezelf. Soms is er echter niet één duidelijke aanleiding aan te wijzen.

Wanneer je al langere tijd fysieke, emotionele of psychische klachten hebt, kunnen lichaam en geest het niet meer verwerken. Er ontstaat dan een vicieuze cirkel en de stressrespons is chronisch geworden. Hypnotherapie kan helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken en lichaam en geest helpen herstellen. Door diepe ontspanning gecombineerd met klachtgerichte hypnotherapie en leren hoe je de stress respons zelf weer kunt uitzetten. 

Koppel met hond

Mevr. K. - Chronische vermoeidheidssyndroom ME/CVS, PDS, ernstige angst, depressief

Even een berichtje van mij... Het gaat goed met me. Ben al verschillende keren in de stad geweest en heb al sinds lange tijd niet zo veel meer ondernomen. Slik nog maar 10 mg en ik weet diep van binnen dat ik hier ook weer een keer vanaf kom. Jouw training heeft me absoluut de juiste duw gegeven. Het is heel fijn om eindelijk steeds meer verbetering te voelen. Mijn man en dochter vinden t natuurlijk ook fijn dat ik weer dingen kan ondernemen. Vooral voor mijn dochter vind ik t heerlijk!!

Het mooiste wat me gegeven is is dat ik nu echt diep van binnen voel dat ik alles in mij heb om een prachtige toekomst tegemoet te gaan... Stapje voor stapje. Het heeft even een tijd nodig gehad om de training te laten bezinken maar nu weet ik zeker dat het zeer waardevol is geweest en nogmaals dank voor je enthousiaste steun!

 (mevrouw heeft jarenlang bij psychiater en huisarts gelopen, antidepressiva en slaapmedicatie geslikt, met minimaal resultaat. Zij was zo angstig dat zij letterlijk de deur niet meer uit kwam)

bottom of page