Wat is het prikkelbare darmsyndroom PDS


De prikkelbare of spastische darm

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende maag-darm aandoening bij volwassenen. Het wordt ook wel spastische darm of functionele buikpijn of IBS genoemd. Men schat dat ongeveer 15 - 20% van de Nederlanders last heeft van PDS, dat zijn ongeveer 2 miljoen mensen waarvan ongeveer 500.000 mensen met zeer ernstige klachten.

Voorheen werd de aandoening spastische darm genoemd. De term ‘spastisch colon' kwam voort uit het idee dat spierkrampen in de dikke darm de buikpijn en veranderingen in het ontlastingspatroon veroorzaakten. Ook bij kinderen komt PDS voor.

Het is nu echter bekend dat PDS wordt beïnvloed door meer factoren dan alleen spierspasmen, en de term ‘ PDS ‘ wordt gebruikt om een breder scala aan maag- en darmklachten aan te duiden.

Verschillende types PDS

Het prikkelbare darmsyndroom kan worden onderverdeeld in drie typen, dit gebeurt op basis of diarree of obstipatie (verstopping) de overhand heeft.

PDS – D: bij deze vorm staat diarree op de voorgrond. De ontlasting is dun tot waterig, komt vaker, is vaak lastig op te houden en kan gepaard gaan met krampen.

PDS – C: bij deze vorm staat obstipatie (verstopping) op de voorgrond. De ontlasting is harder en klonterig, de stoelgang is vertraagd en kost moeite. Daarnaast kan een opgeblazen gevoel en buikpijn optreden.

PDS – Mis een gemengde vorm, waarbij zowel obstipatie als diarree optreden.

Wil jij weten of jij PDS hebt?

Doe de gratis test

Cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down