pds_therapie_hypnose_pijn

Symptomen bij PDS 


Bij het prikkelbare darm syndroom staat buikpijn op de voorgrond, deze pijn kan zeurend, krampend of stekend zijn, en ook  zeer hevig zijn. Daarnaast is er een afwijkend ontlastingspatroon.

Hoewel PDS meestal een chronische (langdurige) aandoening is, kunnen de symptomen erg wisselen. Een opleving van PDS klachten kan een paar uur tot een paar maanden aan één stuk duren.

Een deel van de mensen met PDS heeft vooral 's avonds en 's nachts buikpijn, al dan niet gepaard gaande met aandrang. De buikpijn kan verminderen na de stoelgang of na het laten van een wind.  

Hiernaast komen bij PDS vaak  andere maag-darmklachten voor, zoals: gasvorming, winderigheid, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, een opgezette buik, zuurbranden, slikklachten, een brok in de keel, voedselintoleranties

Ook andere klachten, die niet direct een relatie hebben met PDS komen voor, zoals: vermoeidheid, spierpijn, fibromyalgie, rugpijn,  hoofdpijn, problemen met plassen, angst, depressieve klachten, onregelmatige menstruatie, pijn tijdens of na het vrijen. 

Vaak beginnen de klachten rond de leeftijd van 20 – 30 jaar, of onder de 50 jaar. Driekwart van de mensen is vrouw.
Wat vaak gezien wordt is dat het start na een maag-darm infectie, antibiotica gebruik, operatie of na een stressvolle gebeurtenis. PDS komt in sommige families vaker voor. 


Wil jij weten of jij PDS hebt?

arrow_drop_up arrow_drop_down