top of page

Niet te bevatten, veel te weinig voor iedereen ook voor jou! Een Oproep voor Meer Openbare Toiletten voor PDS-patiënten

Vandaag (19-11) is het Wereldtoiletdag: Een Oproep voor Meer Openbare Toiletten voor PDS-patiënten

Op 19 november vieren we Wereldtoiletdag, een initiatief van de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor het belang van goede sanitaire voorzieningen wereldwijd. Hoewel deze dag vaak de focus legt op landen zonder adequate toiletten, is het ook relevant om stil te staan bij de situatie in Nederland, met name voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).


Een Oproep voor Meer Openbare Toiletten voor PDS-patiënten.

Het belang van toegankelijke toiletten voor PDS patienten. PDS is een chronische darmaandoening die symptomen zoals buikpijn, diarree en obstipatie veroorzaakt. Voor de ongeveer 1 op de 5 Nederlanders die aan PDS lijden, is de nabijheid van een toilet essentieel. Het gebrek aan voldoende openbare toiletten kan leiden tot sociale isolatie en een verminderde kwaliteit van leven. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 30% van de Nederlanders vindt dat hun levenskwaliteit lijdt onder het gebrek aan openbare toiletten in stads- en dorpscentra en de natuur.


De Huidige Situatie in Nederland

Ondanks inspanningen om het aantal openbare toiletten te verhogen, blijft het aanbod in Nederland achter. In 2019 waren er ongeveer 6.000 openbare toiletten, terwijl er minstens 20.000 nodig zijn om aan de vraag te voldoen.

Dit tekort treft niet alleen PDS-patiënten, maar ook ouderen, zwangere vrouwen en mensen met andere medische aandoeningen.


Initiatieven en Oproepen tot Actie

Organisaties zoals de Maag Lever Darm Stichting en de Toiletalliantie zetten zich in voor meer openbare en toegankelijke toiletten. Zij pleiten voor een toename van het aantal toiletten in stadscentra, parken en langs wandel- en fietsroutes. Daarnaast wordt er gewerkt aan bewustwording bij gemeenten en ondernemers over het belang van toegankelijke sanitaire voorzieningen.


Wat Kunnen We Doen?

  • Gemeenten: Investeer in de aanleg en het onderhoud van openbare toiletten. Zorg voor duidelijke bewegwijzering en houd rekening met toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

  • Ondernemers: Stel uw toiletten open voor het publiek, eventueel tegen een kleine vergoeding. Dit kan bijdragen aan een gastvrijere omgeving en meer klanten aantrekken.

  • Burgers: Maak gebruik van apps en websites die openbare toiletten in kaart brengen en deel uw ervaringen om anderen te helpen. Steun initiatieven die pleiten voor meer en betere sanitaire voorzieningen.


Conclusie

Op deze Wereldtoiletdag is het belangrijk om stil te staan bij de uitdagingen die PDS-patiënten en anderen dagelijks ondervinden door het tekort aan openbare toiletten. Laten we gezamenlijk streven naar een samenleving waarin iedereen zonder zorgen de deur uit kan, wetende dat er altijd een toilet in de buurt is.

Comments


bottom of page