top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElja van den Berg

Functionele Stoornis: De Hersen-Darm Connectie en de Rol van Hypnotherapie


Vrouw in trance, liggend op een bank luistert naar hypnose essie

De complexiteit van het menselijk lichaam is verbluffend. Van alle systemen binnen ons lichaam is de connectie tussen de hersenen en de darm, vaak de hersen-darm verbinding genoemd, een van de meest intrigerende. Recentelijk hebben artsen een groeiende erkenning getoond voor functionele stoornissen als een gevolg van miscommunicatie binnen deze verbinding. Dit begrip heeft het perspectief op aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS) en functionele dyspepsie (FD) getransformeerd en heeft nieuwe deuren geopend voor hypnotherapeutische behandelingen.


Wat is de Hersen-Darm Verbinding?


Onze hersenen en darmen zijn op verrassend directe wijze met elkaar verbonden via de nervus vagus, ook wel de zwervende zenuw genoemd. Dit stelt ze in staat om boodschappen naar elkaar te sturen. Wanneer deze communicatie soepel verloopt, functioneert het lichaam zoals het hoort. Maar wanneer er een verstoring is, kunnen er problemen ontstaan, wat leidt tot wat we kennen als functionele stoornissen.


Voorbeelden van de Hersen-Darm Connectie

  1. Emoties en Darmactiviteit: Wie heeft er nog nooit 'vlinders in zijn buik' gevoeld bij nervositeit? Dit is een direct resultaat van de hersen-darm connectie. Wanneer we angstig of gestrest zijn, kunnen onze hersenen signalen naar de darm sturen die de darmactiviteit veranderen. Dit kan leiden tot symptomen zoals misselijkheid, diarree of constipatie.

  2. Voeding en Stemming: Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de darmbacteriën invloed kunnen hebben op onze stemming en mentale gezondheid. De darm produceert en ontvangt neurotransmitters, dezelfde stoffen in onze hersenen die onze stemming, slaap en eetlust reguleren. Wanneer de balans van deze neurotransmitters in de darm wordt verstoord, bijvoorbeeld door voedingskeuzes, kan dit ook onze stemming beïnvloeden.

Hypnotherapie en de Hersen-Darm Connectie


Als we erkennen dat veel functionele stoornissen het resultaat kunnen zijn van een verbroken hersen-darm communicatie, hoe kunnen we deze dan herstellen? Hier komt hypnotherapie in beeld.

Hypnotherapie is een therapeutische techniek die gebruik maakt van ontspanning en geconcentreerde aandacht om een verhoogde staat van bewustzijn te bereiken, ook wel 'trance' genoemd. In deze staat kan de patiënt zich volledig focussen op specifieke gedachten of taken, waardoor het makkelijker wordt om diepgewortelde denkpatronen en gedragingen te veranderen.

Maar hoe helpt dit de hersen-darm connectie?

  1. Vermindering van Stress en Angst: Zoals eerder besproken, kunnen stress en angst directe gevolgen hebben voor de darmactiviteit. Hypnotherapie kan helpen deze emoties te verminderen, wat op zijn beurt de signalen die naar de darm worden gestuurd kan normaliseren.

  2. Positieve Suggestie: Binnen de trance-toestand kunnen therapeuten positieve suggesties introduceren die de manier waarop de hersenen op de darm reageren, veranderen. Dit kan helpen de balans en normale werking van de darm te herstellen.

  3. Veranderen van Negatieve Denkpatronen: Voor velen met functionele stoornissen kan de angst voor symptomen, zoals die van PDS, leiden tot een negatieve feedbackloop. Door deze denkpatronen te herkennen en te veranderen, kan hypnotherapie deze cyclus doorbreken.

Conclusie


De erkenning van functionele stoornissen als een gevolg van een verstoorde hersen-darm verbinding is revolutionair. Het wijzigt niet alleen ons begrip van aandoeningen zoals PDS en Functionele Dyspepsie, maar biedt ook nieuwe en effectievere behandelingsopties. Hypnotherapie, met zijn vermogen om diep in ons onderbewustzijn te duiken, biedt een veelbelovende methode om deze connectie te herstellen en het welzijn van talloze patiënten te verbeteren.

89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page