Wat kun je zelf al doen bij brandend maagzuur
Reflux en GERD
In de slokdarmwand bevinden zich spieren die het voedsel naar beneden duwen. Onderaan de slokdarm, net boven de maag, zit een sluitspier, de slakdarmsfincter. Deze opent om het voedsel door te laten gaan naar de maag. Daarna sluit hij zich weer, zodat de maaginhoud niet weer terug kan naar de slokdarm. ​
Deze sluitspier kan zijn spanning verliezen, hierdoor bestaat de kans dat de maaginhoud en maagzuur weer terugvloeit de slokdarm in. Zelfs soms tot in de mond. Maagsap is zeer zuur, en kan de slokdarm flink irriteren. Dit veroorzaakt het voor veel mensen het bekende "brandend maagzuur". Het wordt ook wel gastro-oesofagale reflux (GERD) genoemd. Men schat dat ongeveer 10 tot 20% van de mensen hier regelmatig last van heeft.
​
Tips om reflux te voorkomen of klachten te verminderen
​
-
probeer zware maaltijden te voorkomen. Beter kun je het aantal maaltijden over de dag verdelen en per keer kleinere porties eten.
-
neem rustig de tijd om te eten; eet aan tafel, eet rustig en vooral ook goed kauwen. Hierdoor kan je maag het voedsel sneller verteren.
-
ga niet meteen na het eten plat liggen. En eet minimaal 3 uur vóór het slapengaan niet meer. Zo krijgt je maag tijd om al voedingsstoffen te verwerken, zodat je geen last hebt van oprispingen wanneer je gaat slapen.
-
je kunt het hoofdeinde van je bed wat verhogen. Wanneer je een verstelbare bedbodem hebt kun je deze bij het hoofdeinde ongeveer 20 centimeter hoger zetten. Anders leg een extra kussen onder je hoofd/schouders zodat je wat hoger komt te liggen.
-
vermijd voedingsmiddelen die klachten kunnen geven, zoals vette en sterk gekruide maaltijden. Ook chocolade kan klachten geven.
-
verminder of stop met koffie, alcohol, en frisdranken met koolzuur.
-
bij overgewicht probeer af te vallen
-
stop met roken
​
Bij maagklachten kun je ook eens bij ons speciaal op maagklachten gerichte programma kijken Je maag de baas.
​

Het is belangrijk om met maagklachten naar de huisarts te gaan als:
​
-
je naast maagklachten hoge koorts hebt of veel moet overgeven
-
er bloed bij de ontlasting zit, je ontlasting pikzwart is of je geeft bloed over
-
je nieuwe of hevige maagpijn of buikkrampen hebt
-
je erg suf bent en je heel weinig plast
-
als je in korte tijd veel afgevallen bent
-
als de maagklachten niet overgaan
-
met baby of jong kind