Hoe werkt hypnotherapie bij PDS

Hypnotherapie is een zeer effectieve behandelvorm voor vele klachten. Of je nu wilt stoppen met roken, bedplassen of nagelbijten, wil afvallen, pijnklachten wil verminderen of je zelfvertrouwen wil verbeteren, hypnotherapie werkt blijkt uit onderzoek. De reguliere zorg zet dan ook steeds vaker hypnose in.

Hypnotherapie gebruikt jouw eigen vaardigheid om te ontspannen en te verbeelden, hiermee verbeter je zowel je lichamelijke als geestelijke gesteldheid. Je eigen herstellend vermogen wordt aangesproken, net zoals een wond vanzelf geneest kunnen ook allerlei andere aandoeningen herstellen en genezen. 

Herken je dit

Heb je een presentatie, sollicitatiegesprek of blind date? Dan merk je wellicht dat je je hartslag, ademhaling en spierspanning toenemen, je krijgt klamme handen, kriebels in je buik, een wee gevoel in je maag, je moet wat vaker naar de WC; je lichaam komt in een staat van paraatheid. “Het in je broek doen van angst” “vlinders in je buik als je verliefd bent” of op zo'n moment “geen hap door je keel krijgen”.

Deze ‘goede stress' helpt je om een goede prestatie te leveren, focus te houden of spannende situaties aan te kunnen. Na enige tijd verdwijnt deze spanning weer en keert het lichaam terug in een toestand van rust en herstel.

Zo weten we dat onze gedachten en handelingen invloed hebben op onze maag en darmen. Veel mensen herkennen wel het moment dat ze diarree of krampen krijgen op het moment dat ze zenuwachtig of angstig zijn.

pds_therapie_hypnose_pijn

Hersen-darm-as

Zo zien we dat sterke emoties zoals stress en angst invloed hebben op je darmen

Onze darmen zijn ontzettend gevoelig het bevat honderden miljoenen zenuwcellen en op deze momenten ervaren we ook dat er een verband is tussen onze buik en brein. Deze wisselwerking tussen brein en buik, wordt ook wel de hersen-darm-as genoemd. Onze hersenen en darmen zijn letterlijk verbonden via een grote lichaamszenuw, de nervus vagus. Deze zenuw zou je kunnen zien als een dikke telefoonkabel die constant berichten heen en weer stuurt tussen ons hoofd en onze buik.

Het grootste deel van de boodschappen gaat vanuit onze buik naar ons brein. Meer en meer denkt men dat bij PDS er in dit systeem een verstoring zit. De darmen sturen te sterke signalen, of de signalen van de hersenen worden niet begrepen door de darm. 

Darmgerichte hypnotherapie is dé oplossing

Darmgerichte hypnotherapie richt zich op de bron van het probleem: het behandelen van de té gevoelige zenuwen in de darm. Via de darm-hersenverbinding helpt darmgerichte therapie pijnsignalen verminderen en spijsverteringsprocessen herstellen.
Je leert met behulp van rustgevende beelden je maag-darmkanaal te beïnvloeden en beter te ontspannen. Deze aangename staat van ontspanning (trance) werkt met darmgerichte suggesties, oefeningen en visualisaties. Het helpt bij het verminderen van angst en depressieve gevoelens.

Er zijn meer dan 135 wetenschappelijke studies waaruit blijkt dat deze vorm van therapie effectief is.

Bij 80-85% procent van de mensen is hypnotherapie werkzaam. Deze effecten zijn blijvend.

Bij meer dan 85% procent van de mensen is hypnotherapie werkzaam. Deze effecten zijn blijvend.

arrow_drop_up arrow_drop_down