28 januari 2021 

Hypnose - is het eng of gevaarlijk?

Rondom hypnose heersen nog veel misvattingen. Deze veroorzaken angst wat kan belemmeren om optimaal van hypnose te kunnen profiteren. Een aantal misvattingen zijn:

  • Hypnose een soort van ‘slaap' is of je bent “helemaal weg”. Dit is ook niet vreemd; het woord hypnose komt van het Griekse woord “hypnos” wat “slaap” betekent. Daarnaast lijkt het alsof iemand die in hypnose is, in slaap is. Ondanks dat het voor vele mensen een fijne ontspannen toestand is, ben je absoluut niet in slaap of  “in hoger sferen”. Integendeel, je bent juist heel alert en je bewustzijn is gefocust op je binnenwereld. Geregistreerde patronen van hersengolven tonen aan dat iemand onder hypnose zich in een toestand tussen waken en slapen bevindt.

  • Bij hypnose heb je geen controle, je bent machteloos, je gaat gekke dingen doen die jou worden opgedragen door een hypnotiseur. Dit is het beeld wat geschapen wordt op televisie, of bij een hypnose show. Ook dit misverstand kan uit de wereld geholpen worden: niemand heeft macht of controle over je. Je voelt je ontspannen en comfortabel. Je hoort alles wat er wordt gezegd en je kunt antwoorden, je kunt bewegen, en ten alle tijden zelf de behandeling stoppen. Ook achteraf weet je wat er gebeurd of gezegd is. Je zult geen dingen doen of opnemen die indruisen tegen jouw persoonlijke normen en waarden.

  • Een angst die vaak naar voren komt: “wat als ik niet uit hypnose kom?” Dat is onmogelijk, er kunnen twee dingen gebeuren wanneer een hypnotiseur of hypnotherapeut je niet uit hypnose helpt, of je komt zelf uit hypnose, of je valt in slaap. En wanneer je in slaap valt word je vanzelf weer wakker.         

  • Hypnose is zweverig. Dat is wellicht te danken aan een zekere dame in een blauwe jurk. Er is niets zweverigs aan. Hypnose is een natuurlijke staat van zijn, die iedereen heel makkelijk zelf kan ervaren. Ook mensen die nuchter zijn. Hypnose wordt meer en meer ingezet, ook in de reguliere medische wereld.
Over de schrijver
Als psychosociaal- en medisch hypnotherapeut ben ik gespecialiseerd in de behandeling van het prikkelbare darm syndroom, zowel bij volwassenen als kinderen. Om hypnotherapie bij PDS voor iedereen toegankelijk te maken bied ik deze therapie aan in een uniek online programma. Hierin leer je in 12 weken je buikklachten verhelpen of verminderen. Mijn therapie wordt vergoed door alle zorgverzekeraars die hypnotherapie vergoeden vanuit het aanvullende pakket.

Wil je niets missen over het meest geadviseerde programma door artsen?

Dit programma is voor iedereen toegankelijk

arrow_drop_up arrow_drop_down