Hypnose - hoe werkt dat bij PDS
arrow_drop_up arrow_drop_down
28 januari 2021 
in PDS

Hypnose - hoe werkt dat bij PDS

Hypnose - hoe werkt dat bij PDS

Heb je een presentatie, sollicitatiegesprek of blind date? Dan merk je wellicht dat je je hartslag, ademhaling en spierspanning toenemen, je krijgt klamme handen, kriebels in je buik, een wee gevoel in je maag, je moet wat vaker naar de WC; je lichaam komt in een staat van paraatheid. “Het in je broek doen van angst” “vlinders in je buik als je verliefd bent” of op zo'n moment “geen hap door je keel krijgen”.

Deze ‘goede stress' helpt je om een goede prestatie te leveren, focus te houden of spannende situaties aan te kunnen. Na enige tijd verdwijnt deze spanning weer en keert het lichaam terug in een toestand van rust en herstel.

Zo weten we dat onze gedachten en handelingen invloed hebben op onze maag en darmen. Veel mensen herkennen wel het moment dat ze diarree of krampen krijgen op het moment dat ze zenuwachtig of angstig zijn.

Angst komt veel voor bij mensen met prikkelbaar darm syndroom. Angst om de deur uit te gaan. Angst dat het “mis” gaat. Angst om te eten of om ziek te worden van eten.
Spanning door pijn, door ziek-zijn.

Hypnotherapie gebruikt dit andersom.
Door vanuit je hersenen je darmen te beïnvloeden kunnen klachten verminderen of zelfs verdwijnen.
We kunnen dit op verschillende manieren doen, op een directe manier en op een indirecte manier. Een directe manier om door hypnose je darmen te beïnvloeden is door je dingen voor te stellen.

Stel je eens voor, je loopt naar de keuken. Je maakt de koelkast open en pakt daar een frisse citroen uit. Je snijd de citroen in 4 parten, je pakt één stuk, het sap druipt eruit en je stopt het stuk citroen in je mond … grote kans dat het speeksel in je mond loopt.

Door ons voorstellingsvermogen te gebruiken kunnen we meer processen in ons lichaam aansturen, waaronder onze darmen. De darmen zelf hebben geen spieren die we bewust kunnen aansturen, zoals we dat bijvoorbeeld wel kunnen met onze arm- of beenspieren. Maar jij kan de darmspieren wel beïnvloeden door op eenzelfde manier als met de citroen, iets voor te stellen.

Op deze manier kun je dus onbewust processen in je lichaam aansturen. Daarnaast helpt de ontspanning ook om de onbewuste spieren in je darmen ontspannen.

Wil jij hier meer over weten of leren hoe je dit kunt doorbreken? Kijk eens bij ons programma. 

Over de schrijver
Als psychosociaal- en medisch hypnotherapeut ben ik gespecialiseerd in de behandeling van het prikkelbare darm syndroom, zowel bij volwassenen als kinderen. Om hypnotherapie bij PDS voor iedereen toegankelijk te maken bied ik deze therapie aan in een uniek online programma. Hierin leer je in 12 weken je buikklachten verhelpen of verminderen. Mijn therapie wordt vergoed door alle zorgverzekeraars die hypnotherapie vergoeden vanuit het aanvullende pakket.

Wil je niets missen over het meest geadviseerde programma door artsen?

Dit programma is voor iedereen toegankelijk

Cookies