07 februari 2021 
3 min. leestijd

Behandeling PDS met hypnotherapie

De kracht van gedachten

Je kent het vast wel, je moet een presentatie houden, of je hebt een sollicitatiegesprek of blind date. Je hartslag, ademhaling en spierspanning nemen toe. Je krijgt geen hap door je keel, je hebt buikpijn en soms zelfs tot diarree aan toe. Na enige tijd verdwijnt deze spanning weer en keert het lichaam terug in een toestand van rust en herstel.

Zo zien we dat sterke emoties zoals stress en angst invloed hebben op je darmen.
Onze darmen zijn ontzettend gevoelig het bevat honderden miljoenen zenuwcellen en op deze momenten ervaren we ook dat er een verband is tussen onze buik en brein. Deze wisselwerking tussen brein en buik, wordt ook wel de hersen-darm-as genoemd. Onze hersenen en darmen zijn letterlijk verbonden via een grote lichaamszenuw, de nervus vagus. Deze zenuw zou je kunnen zien als een dikke telefoonkabel die constant berichten heen en weer stuurt tussen ons hoofd en onze buik.

Zo krijgen we berichten binnen of we honger hebben, of we naar de WC moeten voor de grote boodschap. En andersom ontvangt onze buik dus berichten over een spannende presentatie die we gaan houden.

Het grootste deel van de boodschappen gaat vanuit onze buik naar ons brein. Meer en meer denkt men dat bij PDS er in dit systeem een verstoring zit. De darmen sturen te sterke signalen, of de signalen van de hersenen worden niet begrepen door de darm. Vaak is het lastig te achterhalen waar precies de oorzaak van de darmklachten ligt.
Vaak zie je dat er iets aan de klachten vooraf is gegaan, bijvoorbeeld

  • voedselvergiftiging
  • periode van stress
  • trauma
  • antibiotica
  • operatieDe darm heeft alarm geslagen met diarree of buikpijn en in sommige gevallen blijft de darm alarmsignalen doorgeven terwijl de oorzaak al weg is of er geen reden meer voor is.

Darmgerichte hypnotherapie is de oplossing

Darmgerichte hypnotherapie richt zich op de bron van het probleem: het behandelen van de té gevoelige zenuwen in de darm. Via de darm-hersenverbinding helpt darmgerichte therapie pijnsignalen verminderen en spijsverteringsprocessen herstellen.
Je leert met behulp van rustgevende beelden je maag-darmkanaal te beïnvloeden en beter te ontspannen. Deze aangename staat van ontspanning (trance) werkt met darmgerichte suggesties, oefeningen en visualisaties. Het helpt bij het verminderen van angst en depressieve gevoelens.

Wat mag je verwachten aan resultaat van de darmgerichte therapie.

Darmgerichte hypnotherapie is de effectiefste vorm van therapie bij de behandeling van het prikkelbare darm syndroom. Geen enkele therapie laat dezelfde effectiviteit zien.

pds_therapie_hypnose_pijn

Links zie je de pijnscores. rechts zie je de stoelgangverbeteringsscores. (donkergroen de darmgerichte hypnotherapie groep.)

Uiteindelijk wil elke PDS patiënt lekkerder in zijn vel komen te zitten.

elja_van_den_berg_pds_therapeut

Links zie je de sterke verbetering van het algehele welbevinden en rechts zie je de afname van de opgeblazen buik. (donkergroen de darmgerichte hypnotherapie groep.)

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de darmen 12 weken nodig hebben om dit nieuwe gevoel en gedrag aan te leren.

Volg dit in een wetenschappelijk onderbouwd uniek 12-weken programma. 

Over de schrijver
Als psychosociaal- en medisch hypnotherapeut ben ik gespecialiseerd in de behandeling van het prikkelbare darm syndroom, zowel bij volwassenen als kinderen. Om hypnotherapie bij PDS voor iedereen toegankelijk te maken bied ik deze therapie aan in een uniek online programma. Hierin leer je in 12 weken je buikklachten verhelpen of verminderen. Mijn therapie wordt vergoed door alle zorgverzekeraars die hypnotherapie vergoeden vanuit het aanvullende pakket.

Wil je niets missen over het meest geadviseerde programma door artsen?

Dit programma is voor iedereen toegankelijk

arrow_drop_up arrow_drop_down