ROKEN IN HET NIEUWS

KAMERMEERDERHEID: GEEN TABAK BIJ SUPERMARKTEN EN TANKSTATIONS

RTL Nieuws 20 februari 2020

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat achter een plan om de verkoop van sigaretten in tankstations en supermarkten al komend jaar terug te brengen naar nul. Volgens de partijen moet het kabinet een deal maken met de moederbedrijven.

Het CDA en de ChristenUnie komen vandaag met een motie over de verkoop van sigaretten in tankstations en supermarkten, meldt het AD. Als winkels zich niet aan de afspraak willen houden, worden ze gedwongen met een wettelijke verplichting.

Van uitstalverbod naar ban

De branche is momenteel bezig met het uitvoeren van een uitstalverbod. In supermarkten mogen tabaksproducten vanaf 1 juli niet meer in het zicht van klanten staan. Voor kleinere verkooppunten is de deadline 1 januari 2021. 

Een meerderheid van in elk geval CDA, ChristenUnie, D66, SP, GroenLinks, PvdA, 50Plus, Partij voor de Dieren en SGP wil nu zelfs dat de staatssecretaris van Volksgezondheid een snelle afbouw van de verkoop van tabak tot nul moet regelen.

Het is de bedoeling dat tabakswaren in de toekomst alleen nog maar in speciaalzaken verkrijgbaar zijn. "Als ik om mij heen kijk in de stad lijken er steeds meer supermarkten bij te komen en dus meer verkooppunten", zegt Anne Kuik van het CDA. "Terwijl we in het preventieakkoord juist een daling hebben afgesproken."

'Rookvrije generatie'

"Jaarlijks zijn er 19.000 doden als gevolg van tabaksverslaving", weet Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. "Nederlanders krijgen nu op duizenden plekken tabak aangeboden. Dat is niet uit te leggen als we toe willen naar een rookvrije generatie."

In de Kamer wordt vandaag gesproken over de uitbreiding van het rookverbod met elektronische sigaretten.

ROKEN OP SCHOOLPLEINEN VANAF AUGUSTUS 2020 VERBODEN

Telegraaf 22 november 2019

Vanaf het begin van het volgende schooljaar mag er niet meer worden gerookt op het schoolplein. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De maatregel geldt voor basisscholen, middelbare scholen, mbo- en hbo-instellingen en universiteiten.

Per beginnen er 75 jongeren onder de 18 jaar met dagelijks roken, stelt Blokhuis: „Dat is een enorm aantal. We moeten ons daarom blijven inzetten om dat tot nul terug te brengen. Veel jongeren steken hun eerste sigaret aan op het schoolplein. Het is dus hoog tijd dat roken op schoolpleinen iets voor de geschiedenisboeken wordt.”

Onderwijsinstellingen zullen zelf verantwoordelijk zijn voor het instellen, aanduiden en handhaven van het opgelegde verbod. De NVWA zal er toezicht op houden.

ZOVEEL DUURDER WORDT EEN PAKJE SIGARETTEN IN 2020

Telegraaf 25 december 2019

Niet alleen de accijns op benzine, maar ook die op sigaretten gaat omhoog per 2020. Op 1 januari met 14 cent en per 1 april nog eens met een euro per pakje van twintig. Het kabinet is van plan de prijs van een pakje sigaretten steeds te verhogen tot het in 2023 een tientje kost. Daarmee moet het streven van een rookvrije generatie in 2040 dichterbij komen.

TABAKSLOBBY STAP VOOR STAP UITGEROOKT

Telegraaf 9 november 2018

Een tientje voor een pakje sigaretten? Wat? De reacties waren alom geschokt toen half oktober uitlekte dat staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) mikt op vergaande anti-rookmaatregelen. Naast exorbitante beprijzing wil hij dat er in de zorg, bij de overheid en de horeca straks helemaal niet meer wordt gerookt, ook niet in rookruimtes of op het eigen terrein. Zelfs de e-sigaret moet aan banden. Het roept de vraag op of de ooit zo machtige tabakslobby nog wel in het zadel zit.

Blokhuis mikt op een rookvrije generatie en houdt zich verre van de tabaksindustrie. Voor het verder terugdringen van roken is hij bereid om ver te gaan.

De CU-bewindsman werkt momenteel namelijk aan een stevig anti-rookakkoord. Hij hoopt dat binnenkort te kunnen presenteren, tegelijk met nog twee andere preventieakkoorden die alcoholgebruik en ongezonde snacks en drankjes moeten terugdringen.

Eind vorige eeuw drong breed in de maatschappij door dat roken nog veel dodelijker en verslavender is dan al werd gedacht. Tabaksgiganten in Amerika wisten dat zelf al lang, maar rapporten daarover zijn lange tijd vakkundig onder het tapijt geschoven.

Tientallen jaren bedroog de tabakssector het publiek, blijkt uit de interne stukken die de tabaksindustrie door vonnissen van rechtbanken in de VS moest vrijgeven. Sigarettenmakers wisten toen allang dat nicotine uiterst verslavend is en dat dit de reden is dat rokers zoveel moeite hebben om te stoppen. En om de stoffen uit de sigaret sneller naar de hersenen te brengen zijn er met opzet allerlei chemicaliën aan tabak toegevoegd, iets waarvan de roker toen nog niets wist.

Voor wereldgezondheidsorganisatie WHO – die in vuistdikke rapportages veel van de ellende naar buiten bracht – was eind jaren 90, begin 2000 de maat vol. Om tegenwicht te bieden aan de doortrapte tabaksindustrie stelde WHO een verdrag op. Daarin zijn minimumvoorwaarden voor tabaksbeleid opgenomen.

Waarschuwingen

Overheden die er hun handtekening onder zetten verplichtten zich via het verdrag om rokers te helpen met stoppogingen. Ook werd erin opgenomen dat begrippen zoals ’light’ of ’mild’ van de sigarettenpakjes zouden verdwijnen. Nederland ging er fluitend in mee. Veel bepalingen in het verdrag waren immers al doorgevoerd in ons land, zoals de verplichte waarschuwingen op tabaksverpakkingen. Ook werden veel anti-rookmaatregelen al door bedrijven zelf genomen. Zo stelden KLM, Martinair en Transavia in 1995 hun eerste rookverboden in vliegtuigen in en in 2003 laste de NS de asbakken in de treinen dicht. Het ratificeren van het WHO-verdrag door Nederland gebeurde uiteindelijk in 2005. Een grote politieke Kamermeerderheid stemde ermee in.

„Elke sigaret is schadelijk voor de gezondheid. Dat is anders bij wijn, of bij een Mars. Als je nu het product tabak voor het eerst op de markt zou willen brengen, zou dat nóóit meer lukken. Het is gewoon te schadelijk en te verslavend.”

HypnoseCentrumOost Wiedenbroeksingel 4 7481BT Haaksbergen 06 - 21 400 992 info@hypnosecentrumoost.nl